Gnocchi se špenátem
Špenát je velice zdravá zelenina, která prospívá našemu zdraví. Gnocchi mohou být velmi chutnou přílohou ke špenátu. Zakoupit je můžete už hotové nebo si doma vyhrát s jejich přípravou.Gnocchi, častá italská příloha, jsou malé knedlíčky z brambor a mouky. Přidat se můžou i další suroviny, ale to vždy záleží na oblasti, v které se připravují. Gnocchi můžete zakoupit předem připravené nebo si udělat domácí.
Domácí gnocchi
V případě, že nechcete kupovat gnocchi předem připravené, tak můžete vyzkoušet jejich domácí přípravu. K tomu budete potřebovat 500 g brambor, 1 žloutek, 80 g hladké mouky, sůl, 80 g parmazánu. Brambory nejdříve upečte na hrubé soli v troubě při 150 stupních asi hodinu. Horké brambory oloupejte a nastrouhejte nebo propasírujte. Do brambor přidejte žloutek, mouku, parmazán a sůl. Vše se rychle promíchá. Těsto se poté upraví do tvarů válečků a rozkrájí se na kousky. Kousky se pak v dlaních vyválejí do tvaru kuličky a pomocí vidličky se vytvoří noky. Takto připravené noky se vloží do vroucí osolené vody a vaří se po dobu 2 až 3 minut. Noky jsou hotové ve chvíli, kdy vyplavou na povrch. Gnocchi pak můžete podávat s omáčkou nebo např. se špenátem.
Gnocchi se špenátem
K přípravě tohoto receptu budete potřebovat následující ingredience: sůl, mletý pepř, 1 lžíci hladké mouky, 100 g másla, 400 ml smetany, 2 trojúhelníčky taveného sýru, 1 vejce, 200 g čerstvého špenátu, 5 stroužků česneku, 100 ml mléka a gnocchi, které si buď připravíte sami nebo zakoupíte předem připravené. Špenátové listy nejdříve propláchněte a nasekejte na malé kousky. Lžíce hladké mouky se rozkvedlá v mléce a přidá se vejce. Vše se musí pečlivě rozkvedlat, aby nezůstaly žmolky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme oloupaná a prolisovaný česnek. Poté přidáme nasekaný špenát a smažíme, dokud špenát neuvadne. Ke špenátu přidáme smetanu, tavený sýr a za stálého míchání prohříváme, až se sýr ve smetaně rozpustí. Poté se přilije mléko s vajíčkem a moukou. Vše se osolí, opepří a špenátová omáčka se provaří do zhoustnutí. Gnocchi jako příloha budou ke špenátu chutnat velice dobře.
Špenát
Zelenina pocházející z oblasti Íránu a Afghánistánu se do Evropy dostala nejspíše přes Španělsko. Špenát lze konzumovat jak v syrovém stavu, tak tepelně zpracovaný. Ve špenátu je obsaženo velké množství vitamínu A, vitamínu B a C. Z minerálu zde má velké zastoupení draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď. Draslík a vápník podporují zdravé zuby, kosti a nervy. Železo je velmi důležité pro krvetvorbu a okysličování tkání. Hořčík má na starosti správnou funkci svalů, srdce, mozku a žláz s vnitřní sekrecí. Betakarotén, který je ve velké míře ve špenátu obsažen, je velmi významný pro ochranu našeho zdraví. Betakarotén je antioxidant, který chrání tělo před volnými radikály. Obzvláště děti mají problém s konzumací špenátu. Ale s přibývajícím věkem si jej také jistě oblíbí.