Fazolový guláš

Ve dnech, kdy se teplota vyšplhá nad dvacet stupňů a výše, volíme jídla lehká a ne hutná. Ovšem s příchodem chladnějších dnů se rádi zahřejeme teplým a výživným pokrmem. Vsadit můžeme na polévky, ale také na guláš.

Řekne-li se guláš, pak si milovníci masa představí hutný, značně okořeněný guláš, ve kterém plavou velké kousky masa. Ovšem guláš nemusí být jen masový. Mezi strávníky je také velmi oblíbený guláš houbový či fazolový.

My se právě zaměříme na posledně jmenovaný, tj. fazolový guláš.

Fazole z výživového hlediska

U masového guláše je stěžejní ingrediencí maso. U fazolového, jak jinak než fazole. Proč bychom však měli do našeho jídelníčku zařadit fazole? Jsou nám, našemu zdraví vůbec prospěšné?

Fazole se řadí k** luštěninám** a jako takové se vyznačují velkým obsahem bílkovin.

Druhy fazolí vhodných pro použití v kuchyni

Na trhu se můžete setkat s různými fazolemi, co do barevnosti. Vybírat můžete mezi fazolemi bílými, černými, červenými, hnědými, strakatými, a to o různé velikosti. Kromě tohoto základního rozdělení, pak můžete v regálech obchodů najít malé červené, hnědé a černé fazole. Jedná se o fazole Adzuki. A zapomenout bychom také neměli na malé zelené fazole, známé pod názvem Mungo.

V kuchyni můžete použít veškeré výše uvedené typy. Některé jsou vhodnější na salát, ovšem většina z nich se hodí prakticky na veškeré pokrmy, ve kterých jsou fazole hlavní či vedlejší ingrediencí.

Využití fazolí v receptech

Z** fazolí** se dá připravit chutná kaše na slano, karbanátky, salát, polévky, ale také vynikající guláš.

Rychlý fazolový guláš s brambory

Na pikantní fazolový guláš budete potřebovat konzervu červených fazolí, a to v chilli omáčce, červenou cibuli, brambory (množství podle potřeby, stačí dva, tři), zeleninový vývar, koření chilli, majoránku, sladkou papriku, hladkou mouku, sůl, máslo.

Na másle dozlatova osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Poté cibulku zasypte moukou, přidejte červenou papriku a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte na kostičky nakrájené syrové brambory, fazole z konzervy. Guláš vařte tak dlouho, dokud nezměknou kostičky brambor. Těsně před závěrem vaření přidejte majoránku, chilli. V případě potřeby dochuťte ještě solí.

Guláš chutná s čerstvým chlebem či rohlíky.

Fazolový guláš z předem namočených fazolí

Nejste-li příznivcem konzerv, či máte více času na vaření, pak si můžete připravit fazolový guláš z** předem namočených fazolí**.

Na ryze** domácí fazolový guláš** budete potřebovat 300g bílých nebo červených fazolí, dvě cibule, dva stroužky česneku, hladkou mouku, kostku masového bujonu, kmín, mletou sladkou papriku, majoránku, sůl, olej, zakysanou smetanu.

Budete-li připravovat guláš k obědu, pak si fazole namočte večer. Fazole nejprve propláchněte studenou vodou, pak je zalijte čistou vodou, a to tak, aby byly všechny fazole ponořené. Druhý den uvařte fazole v té samé vodě, a to skoro doměkka. Mezitím, co se budou fazole vařit, zpěňte na oleji na kostičky nakrájenou cibulku. Poté ji poprašte sladkou paprikou a hladkou moukou. Zamíchejte a hned zalijte vodou, promíchejte metličkou, aby nevznikly hrudky. Přidejte kostku masového bujonu, uvařené slité fazole a ještě povařte zhruba patnáct minut. Na závěr vaření přidejte prolisované stroužky česneku, kmín, majoránku. Dochuťte solí. Při servírování ozdobte každou porci guláše lžící zakysané smetany.

Vhodnou přílohou ke guláši je opět chléb či pečivo.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7864 (dobra-kucharka.cz#9907)


Přidat komentář