Fazolové lusky na smetaně

Náš jídelníček by měl být vždy pestrý a plný zeleniny a ovoce. Pravidelná konzumace fazolových lusků celkově prospívá našemu zdraví. Velmi dobrým receptem jsou také fazolové lusky na smetaně.

Fazolové lusky se pěstují po velice dlouhou dobu. Už před několika tisíci lety v Americe, Indii a Číně lidé jedli tuto zeleninu. K nám Evropanům se fazolové lusky dostaly až v 16. století. Fazolové lusky obsahují nukleové kyseliny a rostlinné bílkoviny. Konzumace fazolových lusků ve významné míře ovlivňuje výměnu a obnovu buněk celého těla. Nukleové kyseliny jsou totiž základní stavební látkou pro buňky celého těla. Když se ve vašem jídelníčku budou pravidelně objevovat fazolové lusky, budete jejich konzumací předcházet vráskám, lámavosti nehtů a ztrátě lesku vlasů. Mezi minerální látky, které jsou obsaženy ve fazolových luskách, patří draslík, vápník. Tyto látky povzbuzují činnost ledvin. Dále je ve fazolových luskách obsažen hořčík, který posiluje nervy. Dále železo a niacin, tyto látky zlepšují krevní obraz. Vysoký obsah vlákniny ve fazolových luscích se také podílí na zlepšení zažívání. Z vitamínu je ve fazolových luscích obsažen vitamín A (antioxidant),** vitamíny skupiny B, vitamín E a C**. Dále je zde obsažena kyselina listová, která pomáhá proti stresu a nervozitě. Za rok se doporučuje zkonzumovat 3 kg fazolových lusků. V kuchyni je můžete používat do omáček, polévek, salátů. Fazolové lusky se hodí jako příloha k masu. Dále se mohou kombinovat s těstovinami. Jedním z receptů, které můžete vyzkoušet, jsou také fazolové lusky na smetaně.

Fazolové lusky na smetaně

K přípravě tohoto jídla budete potřebovat: 600 g fazolových lusků, 50 g másla, 40 g hladké mouky, 200 ml sladké smetany, cukr, ocet, sůl. Fazolky nejdříve zbavíme vláken a nakrájíme je na menší kousky. Do hrnce nalijeme teplou vodu, přidáme fazolky. Fazolky mírně osolíme a vaříme je doměkka. Poté vodu scedíme a vývar si necháme na jíšku. V dalším hrnci si připravíme z másla a mouky jíšku, kterou zředíme vývarem z fazolek. Za občasného míchání vaříme, přibližně 20 minut do zhoustnutí. Poté přidáme fazolky, smetanu, podle chuti také přidáme ocet a cukr. Omáčku prohřejeme. Omáčku můžeme podávat společně s masem nebo jako vegetariánské jídlo pouze s** brambory a vajíčkem**. Recept na fazolové lusky na smetaně si každá kuchařka upraví podle sebe, můžete např. navíc přidat cibuli. Vždy záleží jen na vás, vaší chuti a zkušenostech v kuchyni.

Fazolové lusky jako příloha

Ve Francii se fazolové lusky podávají běžně jako příloha k hlavnímu jídlu místo brambor, rýže nebo hranolků. K tomuto budete potřebovat fazolové lusky (čerstvé nebo mražené), 100 g anglické slaniny, 5 stroužků česneku, olivový olej, cibuli nakrájenou na půlkroužky. Fazolky krátce povaříme, okapáme a osušíme. Na pánvi rozpálíme olej, opečeme na proužky nakrájenou slaninu. Na pánev přidáme česnek a cibuli v momentě, kdy slanina pustí šťávu. Poté přidáme lusky, vše krátce opečeme, přidáme sůl a čerstvý mletý pepř.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7865 (dobra-kucharka.cz#9909)


Přidat komentář