Falafel

Falafel je dokonalé jídlo pro všechny z nás, kteří preferují vegetariánskou stravu, avšak nechtějí se příliš lišit od ostatních. Chcete-li si vegetariánskou stravu pouze vyzkoušet, je Falafel tím pravým pokrmem, který byste měli ochutnat.

Uslyšíme-li slovo Falafel, můžeme si pod ním představit téměř cokoliv. Málokdo však ví, že se jedná o čistě** vegetariánský pokrm**, který se k nám dostal až z dalekého Egypta. Velmi oblíbený je Falafel zejména v zemích Blízkého východu, ale můžeme se s ním setkat kdekoli po celém světě.

Falafel

Falafel jsou smažené kuličky, které se dělají z bobů, avšak lze je tvořit také z cizrny. Po osmažení lze Falafel servírovat buďto na talíři, nebo na chlebu pita. Jako příloha se k tomuto jídlu hodí jogurtová omáčka, sezamová pasta či zelenina apod. A proč je Falafel u vegetariánů tak oblíbený? Je to především tím, že je velmi bohatý na** vitamíny a proteiny**.

Falafel – ingredience

  • 250 g cizrny nebo fazolí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky sekané natě koriandru
  • 2 lžičky sekané natě petrželky
  • Sůl
  • Černucha (léčivý černý kmín)

Falafel - postup přípravy

Při přípravě jídla Falafel se začíná namočením cizrny, kterou je potřeba nechat ve vodě přes noc. Hned na druhý den je potřeba cizrnu ještě 1-1 ½ hodiny vařit do měkka v dostatečném množství vody. Po uvaření cizrnu scedíme a necháme dostatečně vychladnout. Máme-li raději jemnější Falafel, měli bychom cizrnu zbavit slupek. Ihned poté cizrnu rozmixujeme spolu s cibulí, česnekem, mletým kmínem, koriandrem a petrželí a dochutíme solí a okořeníme. Mnoho lidí mixuje tuto směs do hladka, avšak daleko lépe vypadá, necháme-li celou konzistenci polohrubou s drobnými kousky fazolí a cibule. Takto zhotovenou směs překryjeme potravinářskou fólií a uložíme do lednice. Zhruba po půlhodince směs vyndáme z lednice a tvoříme malé kuličky či placky, které poté smažíme v rozpáleném oleji.

Jakými způsoby lze Falafel připravovat?

Nechceme-li jídlo Falafel připravovat v oleji, můžeme k jeho zhotovení použít troubu. Falafel lze dokonale zhotovit v troubě na plechu, který vytřeme nejlépe kukuřičným olejem. Při této přípravě Falafel je nutno kuličky po 15 minutách otočit a poté péci dalších 15 minut na druhé straně.

Jak se Falafel servíruje?

Všichni víme, že je Falafel vlastně zeleninový karbanátek, který je zhotoven z cizrny či fazolí. Ale s čím se Falafel servíruje? Můžeme jej připravit s arabským chlebem, salátem z čerstvé zeleniny a také se studenými arabskými omáčkami. Nevíte-li, jaké omáčky se k tomuto pokrmu hodí, pak byste měli vědět, že se jedná o hummus, čili omáčku a bílou jogurtovou omáčku. Ať již budete Falafel servírovat s čímkoli, co Vám chutná, měli byste tento pokrm jíst v harmonickém a klidném prostředí, abyste si mohli tento pokrm dostatečně vychutnat.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7872 (dobra-kucharka.cz#10003)


Diskuze a zkušenosti

týna | 11.05.2014 13:38
Re: Falafel mňam taková dobrota(fůůj to je hnus)


Přidat komentář