Chutná jídla z cukety

Cuketa, nenáročný druh zeleniny hojně rostoucí na našich zahrádkách, může být součástí také vašeho jídelníčku. Cuketa je velmi zdravá zelenina vhodná pro osoby s nadváhou. Receptů z cukety je mnoho, stačí si jen vybrat.

Cuketa je tvořena z 90% vodou. Tento druh zeleniny obsahuje vlákninu, sacharidy a mnoho minerálních látek. Karoten a hořčík obsažený v cuketě, slouží k lepší látkové výměně. Cuketa má příznivý vliv na krevní tlak díky draslíku. Dále se v cuketě nachází také vápník, železo, fosfor, měď, fluor, zinek, vitamin B, kyselina listová a niacin. Kalorická hodnota této zeleniny je 80 KJ na 100 g. Cuketa je tak vhodná potravina pro období diety, prospívá diabetikům. Cuketa má pozitivní účinek na trávení, zlepšuje vylučování odpadních látek, posiluje sliznici střev a omezuje zácpu. Cuketa také zvyšuje výkon mozku, soustředění a uklidňuje nervy. Slupka cukety je dobře stravitelná a obsahuje nejvíce živin.

Původ cukety

Tato teplomilná rostlina pochází z Mexika a Střední Ameriky. Už 7 000 let před naším letopočtem byla tato zelenina pěstována a zpracovávána. Cuketa je nenáročná na půdu, potřebuje dostatek slunce a vody. Tuto zdravou zeleninu můžeme jednoduše pěstovat i na zahrádkách v našich zeměpisných šířkách.

Příprava cukety

Menší plody cukety mají výraznější chuť a obsahují větší množství živin. Cuketu je možné připravit na mnoho způsobů, můžete ji smažit, dusit, péct, zapékat, přidávat do salátů, nadívat ji nebo zavářet. Vyzkoušet můžete také cuketové placky a koláče. Cuketu je nutné pořádně ochutit. Existuje velké množství receptů z cukety.

Bramborovo - cuketový koláč

K přípravě tohoto chutného jídla budete potřebovat brambory, cuketu, strouhaný sýr, vejce, smetanu ke šlehání, mletou pálivou papriku, máslo, pepř a sůl. Oloupané brambory se nakrájí na kolečka, stejný postup je i u cukety. Do vymazaného pekáče se kladou střídavě vrstvy osolených brambor a cuket. Vše se zalije omáčkou, která je umíchaná ze smetany, vajec, strouhaného sýra a trošky mleté pálivé papriky. Na vrchní vrstvu se pokladou lupínky másla a bramborovo - cuketový koláč se peče ve středně teplé troubě asi hodinu.

Bramboráky z cukety

K přípravě tohoto receptu budete potřebovat cuketu, mrkev, vegetu, mletý pepř, hladkou mouku, vejce, zelený salát, rajčata, cibuli, česnek. Cuketa se nejdříve pořádně umyje a oloupe. Následně se nastrouhá na hrubém struhadle a nechá se chvíli stát, až pustí vodu, která se slije. Mrkev se očistí a nastrouhá na jemno, cibule se nakrájí nadrobno. Do cukety se přidá mrkve, cibule, česnek, vejce, mléko a hladká mouka. Těsto se ochutí vegetou, solí, muškátovým květem a mletým pepřem. Vše se pořádně promíchá a z těsta se tvoří bramboráčky. Na pánvi se pečou bramboráčky z každé strany přibližně 5 minut. Cuketové placičky se pokládají na papírový ubrousek, který je zbaví přebytečného oleje. Cuketové placičky se mohou podávat s rajčaty a salátem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7860 (dobra-kucharka.cz#9897)


Přidat komentář