Brokolicová omáčka

Zelenina rozhodně nemusí být nudná a jednotvárná. Popustíte-li trochu uzdu Vaší fantazie, pak můžete díky zelenině vytvořit vskutku kulinářské pochoutky. Kupříkladu brokolice nabízí celou řadu možností jak ji zařadit do jídelníčku.

Brokolici nemusíme použít jen ve stylu usmažených hlaviček, jako připravujeme květák. Brokolici je možné zapékat, jednoduše posypat sýrovou variací, ale také připravit chutnou brokolicovou omáčku. My se zaměříme právě na brokolicovou omáčku.

Brokolicová omáčka k těstovinám, špagetám

Na** brokolicovou omáčku** pro** čtyři** strávníky, si připravte 500g brokolice, 0,5dcl polotučného, nebo tučného mléka, 3 kostky taveného sýra bez příchutě, vegetu, balíček špaget, vrtulek apod.

Dejte vařit těstoviny, nebo špagety v dostatečném množství osolené vody. Mezitímco se budou těstoviny vařit, můžete si připravit brokolicovou omáčku, jako takovou.

Brokolici omyjte pod tekoucí vodou, rozeberte ji na růžičky a nakrájejte. V klasickém, nebo ještě lépe parním hrnci uvařte nakrájenou brokolici doměkka. Poté ji vyjměte za pomoci cedníku a dejte do misky. Vezměte si ponorný mixér a** brokolici rozmixujte**. Poté si vezměte menší hrnec, nalijte do něj mléko a vložte kostičky sýra. Omáčku pozvolna zahřívejte, dokud se sýr nerozpustí. Jakmile bude sýr rozpuštěný, přidejte rozmixovanou brokolici. Nyní následuje poslední krok, a to dochucení omáčky solí a vegetou. Omáčka poměrně rychle chladne, a tak ji opětovně prohřejte, než budete servírovat pokrm.

Uvařené** špagety**, nebo těstoviny naservírujte na jednotlivé talíře a přelijte brokolicovou omáčku.

Přílohy vhodné k brokolicové omáčce

Brokolicová omáčka se hodí nejen k těstovinám. Velmi delikatesní je také k rýži, uvařeným či restovaným bramborám. Některý strávník si také dopřeje omáčku ke knedlíkům. Co jazýček, to jiná chuť.

Brokolice v naší výživě

Ač je brokolice nenápadnou zeleninou, je pro naše zdraví více než přínosná. V dnešní době nás trápí celá řada civilizačních chorob. Bohužel stále častěji slyšíme, nebo se dočteme o tom, že někdo podlehl rakovině. A právě brokolice je výjimečná v tom, že je schopná oddálit rozvoj jednotlivých rakovinových buněk.

Trápí-li Vás nějaké to kilo navíc, pak Vás jistě potěší informace, že po brokolici rozhodně nepřiberete. Samozřejmě pak záleží, jakou a kolik přílohy, či jaký recept zvolíte.

Podíváme-li se blíže na brokolici, pak v ní najdeme celou řadu vitamínů a minerálů. Jmenovat bychom měli vitamíny B1, B2, B3. Tyto vitamíny se starají o omlazení naší pokožky, nehtů, vlasů. Kromě toho, v dnešní době se celá řada z nás potýká se stresem. A zmiňované vitamíny dokážou zmírnit projevy stresu, ať už každodenního, nebo za určitou dobu již nakumulovaného. Co se týká minerálů, tak brokolice obsahuje železo, fosfor, magnezium, síru, vápník.

Pokud tápete, co uvařit, ať už k večeři ve všedních dnech, nebo také k obědu, můžete vsadit na brokolici. Díky své jemné, oříškové chuti z ní můžete připravit vskutku lahodné pokrmy. A jak se říká, jíme také očima. A tak pro Vás nemusí být ani zanedbatelný fakt, že dáte-li si na talíř brokolici, která se může pyšnit temně zelenou barvou, Vaše oči se doslova rozzáří.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7867 (dobra-kucharka.cz#9917)


Přidat komentář