Bezmasé lasagne

Někdo z nás je bramborový, další rýžový, jiný pak těstovinový. Pokud jste milovníkem těstovin, pak můžete vyzkoušet některý z receptů na bezmasé lasagne. Italové jsou známí svými proslulými špagetami, pizzou, ale také lasagnemi.

Na lasagních je skvělé to, že si každý najde recept, který pro něj bude ten pravý. Lasagne je totiž možné připravit na celou řadu způsobů. Na své si přijdou jak masožravci, tak vegetariáni. My se soustředíme na recepty, kde nenajdete ani kousek masa, zato však spoustu chutné zeleniny, bylinek a koření.

Příprava těstovin pro lasagne

To, co u receptů „lasagne stokrát jinak“ je stejné, je příprava samotných lasagní. Jak tedy správně předpřipravit lasagne?

Lasagne můžete zakoupit hotové, nebo si udělat domácí. Rozhodnete-li se pro jejich nákup, ušetříte mimo jiné spoustu času. V současnosti je možné koupit ve specializovaných prodejnách i** tradiční italské lasagne**.

Nyní však již k samotné přípravě. Vezměte si dostatečně velký hrnec a dejte vařit větší množství vody. Vodu osolte. Jakmile voda vře, vložte do ní opatrně těstoviny a vařte tzv. al dente. Rozhodně byste neměli těstoviny rozvařit. Jak poznáte, že jsou těstoviny správně uvařené. Vyjměte jeden plátek vidličkou. Pokud se na vidličce ohne, jsou lasagne dobře uvařené.

Takto připravené lasagne pak můžete použít pro samotné recepty.

Lasagne se špenátem

Na špenátové lasagne můžete použít zmrazený, nebo** čerstvý listový špenát**. Připravte si 100g špenátu, dále zakysanou smetanu, 100g sýra výrazné chuti, 2 rajčata, vegetu, bazalku, pepř, sůl, máslo na vymazání pekáčku a samozřejmě lasagne.

Zakysanou smetanu smíchejte s nastrouhaným sýrem. Přidejte vegetu, bazalku, pepř a sůl. Vymažte pekáček. První vrstvu budou tvořit nakrájená rajčata. Následovat budou uvařené lasagne. Další vrstva bude špenát a připravená směs se smetanou a sýrem. Takto vrstvy opakujte. Horní vrstvu tvoří lasagne, které přelijete opět směsí se smetanou a sýrem. Na vršek pak ještě dejte plátky másla a dejte alobalem zakrytý pekáček do předem vyhřáté trouby. Zhruba za dvacet minut z pekáčku sundejte alobal a dopečte dalších cca patnáct minut.

Lasagne se sýrovými variacemi

Na** sýrové lasagne** si připravte lasagne, tři druhy rozličných sýrů (110g parmezánu, 400g mozarelly, 400g ricotty), mrkev, cibuli, malý celer, stroužek česneku, 400g rajčat, 300ml zeleninového vývaru, 300ml červeného vína, dvě polévkové lžíce pasty ze sušených rajčátek, oregano, pepř, sůl, olivový olej.

Na drobné kostičky si nakrájejte cibuli, mrkev, celer. Česnek si utřete nebo nastrouhejte. V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte pokrájenou zeleninu a česnek. Smažte směs tak dlouho, dokud nezměkne. Mezitím si nakrájejte rajčata, která pak přidejte do hrnce. Vše zalijte zeleninovým vývarem, červeným vínem a dochuťte solí a pepřem. Směs přiveďte k varu a vařte zhruba půl hodiny. Pak přidejte oregano.

Zatímco se Vám bude zelenina vařit, nakrájejte si mozarellu, nastrouhejte parmezán a ricottu.

Vymastěte pekáček máslem. První vrstvu bude tvořit připravená zeleninová omáčka. Na ní dejte uvařené těstoviny. Další vrstvu budou tvořit sýrové variace. Vrstvení opakujte. Pekáček pak dejte do předem vyhřáté trouby a pečte do zlatova.

Lasagne si můžete připravit na nejrůznější způsoby. Kromě výše uvedených receptů můžete vyzkoušet také lasagne s tvarohem a česnekem, lasagne s brokolicí, lasagne s cuketou, ale také lasagne se zelím. Přejeme Vám dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7862 (dobra-kucharka.cz#9902)


Přidat komentář