Vinný sklípek - degustace vína

Víno je asi druhým nejoblíbenějším alkoholickým nápojem hned po pivu. Degustace ve vinných sklípcích narůstá na oblibě zejména v sezónních obdobích. Jak degustace vína probíhá a jaké zážitky si můžete odnést? Více v následujícím článku.

Asi každý příznivec dobrého vína by chtěl zažít degustaci přímo ve vinném sklípku. Je to zajímavý zážitek, který si budete chtít určitě ještě několikrát zopakovat. Nejčastěji se jezdí do vinných sklípků na Moravu, kde je víno dnes asi v České republice nejvíce rozšířené. Stačí si vybrat například na internetu z nepřeberného množství možností, kam vyrazit. Každý správný vinný sklípek by se měl postarat o ubytování, teplou večeři, zajištění hudby a prostor (závisí na velikosti skupiny), doprovodného programu, který často obsahuje prohlídku vinice, návštěvu kulturních zajímavostí v okolí, historických a přírodních památek, sjíždění řeky na lodičkách a další aktivity. Vinné sklípky využívají často také firmy na školení nebo jiné akce pro své zaměstnance, proto některé sklípky zajišťují i školící místnosti a podobně. Chcete-li mít služby kompletní, vyžádat si můžete také doplňkovou stravu a dopravu z vašeho města do sklípku a zpět.

Jak degustace vín probíhá?

Popišme si zde nejprve** profesionální degustaci vína**. Měla by se odehrávat v klidném a ničím nerušeném prostředí, tak aby nebyl degustátor ničím rušen. Místnost pro degustaci je nejčastěji světlá s přirozeným přírodním osvětlením. Teplota samotné místnosti bývá okolo příjemných 20 stupňů. Profesionální degustátor má mít k dispozici stůl s bílým ubrusem kvůli hodnocení barvy vína. Dále má po ruce plivátko, neperlivou vodu, samostatnou sklenici s vodou a potřeby určené k poznámkám. K dispozici má také tzv. neutralizační sousto skládající se z bílé veky nebo bagety, která má neutrální chuť. Klasický chléb není vhodný, protože zalepuje chuťové pohárky na jazyku. Veškeré rušivé vlivy jako jsou především různé pachy (kouř, parfémy, květiny) je potřeba eliminovat, aby byla degustace provedena kvalitně. Je nutné, aby se i samotný degustátor cítil dobře jak psychicky, tak fyzicky. Pokud trpí degustátor nachlazením, bolestí nebo únavou, nemůže být úsudek nikdy proveden správně. Pozornost degustátora je nejvyšší zpravidla po ránu okolo 9 hodiny a dále odpoledně po 15 hodině. Aby bylo hodnocení kvalitní měl by vždy ochutnat maximálně 40 vzorků za den.

Teplota vína pro degustaci

Teplota patří k nejzákladnějším činitelům, která je pro degustaci vína velice důležitá. I samotná teplota ovlivňuje chuť vína jako takovou. Ideální teplota závisí na druhu vína. V případě, že se jedná o lehká bílá, mladá růžová, šumivá nebo dezertní sladší vína, pak by měla být teplota okolo 8 - 10 stupňů. 10 - 12 stupňů mívají bílá nebo růžová vína vyzrálejšího charakteru a silnějšího aroma. Mezi 14 - 16 stupni pijeme lehčí červená vína a od 16 - 18 stupňů mají ideálně teplotu vína plné a vyzrálé chuti. Často se jedná o starší červená vína nebo vína uchovávaná delší dobu v sudech.

Dalším důležitým bodem degustace je řazení vín. Víno se zpravidla ochutnává podle vzrůstajícího aroma. Ochutnávají se tedy zprvu vína bílá, lehčí a neutrální chuti. Přednost mají mladší vína před staršími. Postupuje se ke starším ročníkům, sladší, výraznější a aromatičtější chuti.

Používání smyslů při degustaci

Zrak, čich a chuť jsou základní smysly, které** degustátor** při ochutnávce vína používá. Barva, vůně a chuť ovlivňují vlastně celý proces degustace, ze které se poté vyvozuje výsledek.

Zrak - barva vína

Vizuální stránka vína je první v procesu hodnocení. Hodnotí se barva, čistota a hustota vína. Důležité je také chování vína při krouživém pohybu sklenkou. Degustátor sleduje, zdali má víno správnou jiskru, jestli stéká po stěnách sklenice volně nebo jsou vlastnosti vína spíše olejového charakteru. Co se týče barev, rozlišuje se několik odstínů bílých, červených a růžových vín**. Samotnou barvu ovlivňuje především odrůda révy**, postup zpracování a klima, ve kterém réva rostla. Člověk, který je neznalý v procesu degustace by jen těžko odhadoval jaká je přesná barva a odstín vína. U bílých vín se používají například označení jako bezbarvá, světle zelená, bledá, citronově žlutá, slámová nebo žlutohnědá. U červených zase purpurová, granátová, kačtanová, nachová nebo rubínová.

Čich - vůně vína

Dříve než koštér přejde k ochutnání vína, lehce k němu přivoní. Z aroma je schopen částečně rozpoznat, jakou bude mít víno chuť. Někteří profesionálové dokážou odhadnout i odrůdu, ročník nebo zemi původu. První přičichnutí nabízí různé vůně, nejčastěji po koření nebo ovoci. Tyto vůně jsou dány určitými chemickými reakcemi, které se ve víně dějí. Poté, co se víno zamíchá, nabízí se degustátorovi další nejčastěji kyselé vůně. Následně se přistupuje k posouzení vůně poté, co se napijeme. S vínem nasajeme do úst také trochu vzduchu, který necháme unikat nosem. Tento proces poskytuje nejrůznější vůně dřevin a koření. Objevují se ale i ty ne moc příjemné vůně, například po korku nebo zápachu síry, což je pro kvalitní víno zcela nežádoucí.

Chuť - chuť vína

Degustátoři rozlišují čtyři základní chutě:** sladkou, slanou, hořkou a kyselou. Suché víno** se vyznačuje menším množstvím cukru, přibližně okolo 9 gramů cukru na litr. Polosuché víno má maximálně jednou tolik cukru na litr vína. Pokud máme hodnotit víno polosladké, pak nesmí mít více než 45 gramů cukru, jinak by se již jednalo o víno sladké. Chuť se však odvíjí také od množství různých kyselin. Případná slaná chuť je spíš výjimkou, avšak i ta se může objevit především roste-li réva půdě bohaté na minerály. Hořkost je dána spíš množstvím alkoholu a tříslovinou. Degustace vína je ale prováděna tak, že víno se nepije, ale jen poválí na jazyku a poté se odplivuje do plivátka. Pro degustátora je důležitý pocit, který mu zůstal v ústech, tzv. dochuť vína.

Závěrem

Smyslem degustace je především** smyslová analýza vín**. Je důležité vědět, že degustace a konzumace jsou dvě odlišné záležitosti. Degustaci mohou provádět samozřejmě i laikové. Pokud se rozhodnete navštívit vinný sklípek, čeká vás zážitek v podobě ochutnávky nejrůznějších vín typických pro danou oblast. Degustace však bude poněkud odlišná od té profesionální. Majitel sklípku vás obeznámí o vlastnostech vína a budete moci ochutnat velké množství různých odrůd vín, nejčastěji jakostních, přívlastkových, ledových nebo slámových. K degustaci patří také prohlídka sklepů s ukázkou výrobní technologie vína. Následuje posezení u dobrého jídla. K jídlu se nejčastěji podává grilované maso, uzená kýta, popřípadě zabijačka. To vše doprovází časo živá cimbálová hudba, kterou si můžete na přání objednat přímo u majitele sklípku. Nejvíce si degustaci užijete s nejbližšími přáteli. Nezapomenout by se však nemělo na opatrnost při konzumaci vína, která se z řízené degustace často stává neřízenou a občas se neobejde i bez zranění. Dbejte proto na bezpečnost při konzumaci alkoholu, tak aby nebylo ohroženo zdraví účastníků.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7846 (dobra-kucharka.cz#9832)


Přidat komentář