Vinárna - kvalita a výběr

Kvalitní a dobré víno je jeden z nejelegantnějších nápojů. U vín je spousta odrůd, ale vždy nemusíme vybrat tu správnou. Týká se to především toho, když je víno podáváno k pokrmu. Pojďme se podívat na několik různých odrůd vín.

Víno je alkoholický, ale může být i nealkoholický nápoj. Vzniká kvašením plodů z vinné révy (hrozny).

Jak se víno dělí

Víno se dělí hned několika způsoby:

Podle barvy

Existují tři druhy barev:

  • Bílé víno: je vyráběno z modrých, bílých, červených nebo růžových hroznů. Narušené slupky hroznů - nebo-li rmut, se ihned lisují a tak se získá čistý mošt na kvašení. Pevným zbytkům z hroznů se říká matoliny.
  • Červené víno: červená barva vína, se nachází pouze v modrých hroznech. Oproti bílým vínům se rmut u červeného musí kvasit několik dní. Delším kvašením se v červeném víně nachází léčivá látka resveratrol, jedná se o silný antioxidant.
  • Růžové víno: vyrábí se z modrých hroznů bez kvašení u případů perlivých a šumivých vín.

Podle množství cukru

suché víno: 4 g cukru na litr vína, polosuché víno: 4,1-12 g cukru na litr, polosladké víno: 12,1 – 45 g cukru na litr, sladké víno: minimálně 45 g cukru na litr.

U sektů je to takto:

brut nature: 0–3 g cukru a litr, extra brut: 0–8 g cukru na litr, brut: maximálně 15 g cukru na litr, extra sec: 12-20 g na litr, sec: 17-35 g cukru na litr, demi-sec: 33-50 g cukru na litr, doux: minimálně 50 g cukru na litr.

Podle třídy a druhu

Stolní víno: vyrábí se z hroznů, které získali minimálně 11° cukernatosti, rmutu, moštu nebo vína. V popisu stolního vína se nesmí nacházet oblast ani druh hroznů, ze kterého bylo víno vyrobeno.

Víno s přívlastkem: takovéto víno se musí vyrábět minimálně z 85% stejné odrůdy hroznů, rmutu nebo moštu. Víno by mělo být označeno vinařskou oblastí a rokem sklizně hroznů.

Jakostní víno: vyrábí se z hroznů, rmutu nebo moštu, které dosáhly nejméně 15° cukernatosti. Jsou dva druhy jakostních vín.

  • Odrůdové jakostní víno: musí být vyrobeno nejméně z 85% stejné odrůdy, která je uvedena na obalu
  • Známkové jakostní víno: lze být vyráběno z různých odrůd révy vinné.

Přírodní víno: víno, které není v průběhu výroby chemicky upravováno.

Mešní víno: jedná se o přírodní víno, které je po dobu procesu pozorováno duchovními církvemi a není za celou dobu procesu nijak upravováno.

Košer víno: celý proces výroby musí být pod dozorem představitele židovské obce.

Aromatizované víno: vyrábí se z vína s přidáním maximálně 15% vody. K aromatizování se používají přírodní látky, aromatické extrakty, aromatické byliny nebo koření. K upravování cukrů se používá sacharóza a hroznový mošt. K většímu výskytu alkoholu se používá přírodní líh tak, aby konečné víno dosahovalo 14,5 až 22% alkoholu ke svému objemu.

Likérové víno: víno musí obsahovat od 15 do 22% alkoholu k svému objemu.

  • Likérové víno vinařské oblasti: vyrábí se z moštu, vína, směsí moštu a vína nebo z vinného destilátu. Víno musí pocházet z vinařské oblasti a z registrovaných odrůd.
  • Jakostní likérové víno: vyrábí se z moštu, vína, směsí moštu a vína nebo vinného destilátu.

Víno bez alkoholu: vyrábí se z normálních hotových vín, poté se z něho odstraní etanol např. vakuovou technologií. Víno nesmí mít více než 0,5% alkoholu na jeho objem. Musí se použít více aromatičtější vína, jelikož při procesu odstraňování etanolu víno ztratí okolo 20% své chuti.

Perlivé víno: vyrábí se ze stolních vín nebo jakostních vín, do kterého je přidáván oxid uhličitý. Perlivé víno musí obsahovat nejméně 9% alkoholu ke svému objemu.

Šumivé víno: oproti perlivému vínu se oxid uhličitý přidává při kvašení vína. Oxid uhličitý nemá možnost unikat, jelikož se kvašení děje také přímo v lahvi. Šumivá vína dále rozdělujeme na: šumivé víno, sekt, aromatický sekt, sekt vinařské oblasti a pěstitelský sekt.

Ovocné víno: víno je vyráběno také z jiných druhů ovoce.

Odrůdy vín

Řekněme si několik nejznámějších odrůd vín:

Aurelius

Jedná se o** bílé víno z oblasti Moravy**. Začalo se vyrábět v roce 1983. Víno vzniklo zkřížením ryzlinku rýnským a neubůrským vínem. Má zelenožlutou barvu. Chuť je lehce kyselá, svěží až řízná a jemně kořeněná. Vůně a chuť nám bude připomínat jablko, citronovou kůru a koření. Víno je podáváno k lehkým jídlům z drůbeže, k rybám i k dezertům.

Děvín

Víno vynalezené na Slovensku v roce 1998. Víno vzniklo** zkřížením odrůd - Tramínem červeným a Veltínským červenobílým**. Zelenožlutá barva. Má výraznou a aromatickou vůně a jemně kořeněnou chuť. Vůně a chuť nám bude připomínat zralý grapefruit a tány Tramínu a Muškátu. Suchá vína používáme k masovým pokrmům s omáčkou. Polosladký druh se používá k sýrům a dezertům.

Chardonnay

Původem pochází z Francie, bylo vyrobeno v roce 1987. Pravděpodobně vznikla zkřížením odrůd Pinot noir a Heunisch. Má světle žlutou, zelenožlutou až nazlátlou barvu. Chuť má harmonickou, plnou a intenzivní. Chuť je jemně kořeněná, elegantní kyselá, minerální, křemenná, plná a dlouho doznívající. Složky ve vůni a chuti má velmi bohaté: zelené jablko, hrušku, akát, citrusové plody, broskev, mango, banán, meloun, ananas, smetanu, máslo, med, karamel, lískový oříšek, ocelové tóny, minerály, toast. Víno se používá k polévkám, k bílým masům, smetanovým omáčkám, k paštikám a plodům moře.

Pálava

Vznikla na Moravě v roce 1977. Jedná se o** zkřížení Tramínu červeného a Mülleru Thurgau**. Barvu má žlutozelenou. Vůni má aromatickou se stylem Tramínu, které jsou doplněny vanilkou. Chuť by měla být plná, dlouhotrvající. Vůně a chuť by měly obsahovat koření, muškát a vanilku. Víno se podává k silněji kořeněným jídlům, sýrům, k paštikám a sladkým variantám masa.

Sauvignon

Pochází z Francie z roku 1952. Největší pravděpodobností vznikl zkřížením odrůd Chenin Blanc a Tramínu. Má světle zelenožlutou barvu, intenzivní vůni. Víno by mělo mít kořenitou, dlouhotrvající, kyselejší chuť s ovocnými a kopřivovými plody. V chuti a ve vůni lze najít: černý rybíz, angrešt, kiwi s nádechem citronu, broskve, nektarinky, meloun, u sladkých výběrů meruňky, pomeranče, ananas, marcipán, někdy tropické ovoce. Suchá a aromatická vína jsou vhodná ke studeným předkrmům, kozím sýrům a chřestu. Zralá vína se hodí k těstovinám, kořeněným jídlům a rybím omáčkám. Hodí se také k bílým masům, šunkám, smetanovým omáčkám a k rybám.

Frankovka

Jedná se o** červené víno vypěstováno nejpravděpodobněji Rakouskými farmáři**. Přitom jim pomohla odrůda Heunisch. Má světle i tmavě rubínovou barvou a lehce fialovou. Pokud je víno mladé, vůně připomíná travnaté aroma, při zrání se mění na ostružinové aroma. Chuť je kořeněná, ovocná, lehce kyselá a tvrdší. Ve vůni a v chuti by se měly nacházet ostružiny a skořice. Víno lze použít v podstatě ke všem druhům jídla.

Modrý Portugal

Oficiálně se pěstuje od roku 1941. Má jemně rubínovou barvu a chuť jemně květinovou. Ve vůni a chuti by se měly nacházet květin a čerstvé seno. Víno je vhodné k masovým pokrmům, zrajícím sýrům, drůbežímu masu a k těstovinám.

Vinárna, vinný sklep

Dobré a kvalitní víno lze najít ve vinném sklepě nebo ve vinárně. Mely by tam panovat menší teploty, je to lepší pro skladování vína. Vinárny se můžou zaměřovat na určitou oblast vín, proto můžou mít vína pouze z jejího okolí, ale není to pravidlo.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7849 (dobra-kucharka.cz#9841)


Přidat komentář