Vína

Rádi si nalijete skleničku dobrého vína, ale nevíte, jaké víno se hodí k jakému pokrmu? Chcete překvapit manželku, přítelkyni nebo známé dobrou večeří, ale váháte jakou láhev vína otevřít, aby byl pokrm lahodný se vším všudy? Zde je pár tipů.

Většina lidí, mající ráda víno, jej v žádném případě nepije pro jeho alkoholické účinky, nýbrž pro jeho chuť, která je zvláštní, jemná, nezaměnitelná. Pokud si nějaké víno vybíráte, volte takové, které Vám chutná nejvíce, které jste si oblíbili, abyste z něho měli ten pravý požitek. Mnoho lidí vybírá víno povrchně. Má za úkol koupit láhev vína kamarádovi k narozeninám, zajde do obchodu, vezme tam první láhev, která mu přijde pod ruku a jde. Nejlépe, pokud je láhev levná a opatřená krásnou lákavou etiketou, která lahodí oku. Láhev se pak u kamaráda otevře, nalije do nějaké skleničky, která je zrovna čistá a někdo to srká po troškách, druhý to vypije najednou. To ovšem není ten nejlepší přístup k vychutnání si vína. Takto by Vás každé víno muselo zklamat. Je potřeba pamatovat na to, že víno je odpradávna považováno za nápoj králů.

Víno a jeho účinky na zdraví

Je statisticky dokázáno, že víno má příznivé účinky na lidské zdraví. Přes všechna tato tvrzení a statistiky je však vhodné pít víno s mírou. Víno zbaví člověka zábran, strachu, uvolní ho, rozváže mu jazyk, aby mluvil pravdu, a díky vínu člověk odhodí všechny masky, které před lidmi tak často užívá, víno člověka dokáže naplnit radostí. Proto ne nadarmo se říká, že ve víně je pravda. Dobré víno Vám tvoří dobrou krev, tím pádem máte i dobrou náladu, pozitivní myšlenky a toto všechno dohromady Vás dělá dobrým člověkem.

Kombinace vína a jídla

Dobrá večeře při svíčkách bez kvalitního vína, to není ono. To musí uznat každý. Velký počet lidí se bez dobrého vína neobejde ani při jiných příležitostech, ne jen u večeře. Každé víno má své vlastnosti, díky kterým se dá vyzdvihnout harmonie spojená s jídlem. Je žádoucí, aby se jídlo a víno vzájemně doplňovalo, není dobré, když jedno zastíní druhé. K pokrmům je důležité vybírat vždy vína podobných vlastností. Najít však ten správný soulad mezi vínem a jídlem není až tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Je zde celá řada faktorů, z nichž nejdůležitějšími jsou úprava pokrmu, použití koření, surovin, jaké je zrovna roční období, jaký máte rozpočet na celou večeři a rovněž osobní představy a zvyky.

Základní pravidla pro kombinaci vína a jídla

Nejdříve se servírují bílá vína před červenými, rovněž mají přednost mladá vína před starými, lehká před těžkými a suchá před sladkými. K lehkým jídlům se podávají lehká bílá vína. K vydatným, těžkým jídlům jsou zase vhodnější vína plná bílá nebo lehčí vína červená. K tmavým masům a k masům hodně kořeněným se podávají červená vína. Ke sladkým dezertům je vhodnější sladké víno než suché a k sýrům je to dle druhu zvoleného sýru.

Vína a pokrmy** **

Zeleninové saláty – k zeleninovým salátům se doporučuje nalévat lehčí bílé víno nebo víno šumivé

Studené předkrmy – k plněné zelenině je vhodná podávat bílá lehká vína, ke kaviáru je vhodné šumivé víno. Šunková rolka se hodí k bílému vínu, ke studenému masu, například uzenému, se podává bílé víno nebo může být i lehčí červené a k paštikám plnější bílé víno.

Teplé předkrmy – k vaječným jídlům je jedinou správnou volbou podávat šumivé víno** **

Polévky – víno se volí vždy podle druhu polévky. Pokud jste si vybrali krémovou hustou polévku, volte raději šumivé víno, k zeleninové polévce je ideální volbou růžové víno, ale nic nezkazíte ani vínem bílým. Hovězí vývar bude o to chutnější, když si k němu dáte starší ročník dobrého bílého vína a k polévkám z masa bude pasovat plnější červené víno. ** **

Ryby – pokud jste si z jídelníčku vybrali jemnou méně mastnou rybu, tak k této se bude hodit bílé víno. Ke smažené rybě se podává plnější víno. K uzené makrele se perfektně hodí víno Sauvignon, k pstruhovi se podává Ryzlink vlašský, který můžete taky podávat k candátovi. Ke smaženému kapru volte Rulandské bílé a ke štice šampaňské.

Vína a maso

Snad nikdo, vyjma vegetariánu, neopovrhne krásně propečeným steakem, který zapije kvalitním výborným vínem. Aby to však mělo to pravé kouzlo, je nutné vědět, jaké víno k jakému masu se hodí.

Pokud zvolíte vepřové maso, víno vybírejte podle úpravy masa. K vepřovému masu se hodí víno červené od lehčích a po ty plnější. K jemným úpravám vepřového masa můžete podávat také plnější bílá vína, z nich například Rulandské bílé.

U drůbežího masa se doporučují výraznější bílá vína, pokud zvolíte jemnou úpravu drůbežího masa, můžete si nalít lehčího bílého vína. Jestliže zrovna grilujete na zahradě s přáteli, nejlepší chuť grilovanému kuřeti dodáte podáním Rulandského bílého, ke smaženému kuřeti nalijte Veltlínské zelené. Jakékoliv připravené jídlo z drůbežího masa vhodně doplní i Sylvánské zelené, Neuburské a Veltlínské červené rané.

hovězímu masu podávejte lehčí červená vína, pokud však hovězí maso upravujete na lehčí způsob, lze kombinovat s bílými výraznějšími víny.

Ke zvěřině se doporučuje pít výraznější červené víno, k divočině bude nejchutnější Frankovka, bažantí maso Vám vhodně doplní Svatovavřinecké víno. K srnčímu masu se doporučuje otevřít lahev Frankovky a ke guláši Modrý Portugal.

Jestliže jste zvolili jako pokrm telecí maso, k tomuto je vhodné bílé nebo lehčí červené víno. K přírodnímu řízku z telecího masa je vhodný Ryzlink rýnský, pečínku Vám výborně doplní Veltlínské zelené a nebo Neuburské víno.
Ke kachně nebo k huse je vhodné výrazné červené víno, například Rulandské modré, k vnitřnostem se podává výraznější červené víno, jestli jste si zvolili k jídlu uzené maso, otevřete si k němu plnější víno bílé nebo červené, záleží na Vaší chuti.

Vaření s vínem

Rozhodli jste se vařit s vínem? V takovém případě se musíte řídit principem, že víno musí být kvalitní i k pití. Na trhu se dají sehnat i speciální vína na vaření, ovšem tyto vína nemají požadované charakteristiky, proto je vhodnější vybírat vína klasické, ale kvalitní. Pro začátek je dobré začít se u vaření seznamovat s těmi známými víny a až poté, co pochopíte princip mísení chutí, můžete se pustit do dalších pokusů.

Základní doporučení na použití vína při vaření

Červené víno – pokud použijete červené víno k vaření, zesílíte aroma masa, zvěřiny a je vhodné taky k silnějším masovým omáčkám.

Bílé víno – obvykle se používá do jídel s kuřecím masem, ale také k sýrům i do lehkých světlých omáček

Do lehkých pokrmů se doporučují suchá a lehká vína, taková vína se Vám budou hodit i k jídlům z uzeného masa, ryb a mořských plodů.

Víno se používá také do marinády. Alkohol a kyseliny v něm obsažené změkčují maso a zároveň ho aromatizují.

Doba, která se potřebuje k vaření vína, závisí na jeho barvě. Bílé víno se vaří kratší dobu než červené. Červené až do doby, když dostane tmavou, téměř hnědou barvu.


Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7853 (dobra-kucharka.cz#9862)


Přidat komentář