Vánoční punč

Ani jsme se nenadáli a léto je pryč. Místo něj přišly chladné podzimní dny. Doba slunečního svitu je čím dál kratší a nepříjemný chlad se nám chtě nechtě vtírá pod kabát. Proto by to chtělo něco dobrého na zahřátí.

Na zahřátí je skvělé třeba cvičení. Tahle rada ale asi každého nenadchne. Zahřát se můžeme i dobrým jídlem, něčím ostřejším a kořeněným. Skvělý na zahřátí je také zázvorový čaj. Pokud byste si však raději dali něco víc než jen obyčejný čaj a tvrdý alkohol je na vás zase moc silný, máme pro vás recept na skvělý vánoční punč. Punč je sice také** alkoholický nápoj**, ale není tak silný jako třeba rum, vodka či slivovice. Punč v sobě skvěle spojuje velmi příjemnou příchuť vanilky, jižního ovoce, skořice a dobrého červeného nebo bílého vína. Navíc se může pít i horký, takže je na zahřátí během dlouhých zimních večerů opravdu jako dělaný. A pokud nám punč zachutná, nemusíme se s jeho přípravou omezovat pouze na Vánoce.** Punč** je svým charakterem vhodný jako jemný zahřívací alkoholický nápoj pro dospělé po celé chladné období roku.

Co budeme potřebovat na vánoční punč?

Vždy budeme potřebovat větší hrnec na svaření punče. Protože** vánoční punč** má mnoho variant, další suroviny se už mohou dosti lišit. Asi nejtypičtější český punč je z vína. Ve světě však mají v oblibě i punče z různých likérů, rumu, koňaku, čaje atp.

Punč z vína a becherovky

Na tento punč budeme potřebovat 1 litr bílého vína, 1,5 litru becherovky, 1 pomeranč, 1 citron, 1 kus celé skořice, 10 hřebíčků, 200 gramů omytých rozinek (kvůli konzervantům), 4 balíčky vanilkového cukru, 1 vanilkový lusk.

Do hrnce vlijeme víno, přidáme 1 litr becherovky (půl litru necháme bokem), hřebíčky, skořici, vanilkové cukry a obsah vanilkového lusku. Pomeranč i citrón si řádně omyjeme, můžeme i mýdlem, pak ovšem musíme mýdlo pečlivě opláchnout. Oba plody nakrájíme i s kůrou na větší kostky a přidáme k ostatním surovinám do hrnce. Poté směs přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni 1 hodinu. Mezitím si připravíme misku, do které dáme opláchnuté rozinky a zalijeme je zbytkem becherovky. Rozinky můžeme v becherovce nechat klidně po celou dobu vaření punče. Připravíme si sklenice, dáme do nich trochu rozinek nacucaných becherovkou a zalijeme uvařeným punčem. Podle chuti můžeme přisladit.

Punč z vaječného koňaku a pomerančů

Budeme potřebovat půl litru vaječného koňaku, několik pomerančů - množství takové, abychom z nich vymačkali 200 mililitrů šťávy, 200 mililitrů vody, pár hřebíčků, 1 vanilkový lusk.

Vodu z hřebíčkem a obsahem vanilkového lusku chvíli povaříme, pak přilijeme šťávu z pomerančů. Do sklenic vlijeme koňak a zalijeme punčem. Můžeme promíchat a ozdobit plátkem pomeranče případně snítkou čerstvé máty. Dobrou chuť

Nezapomeňte však, že ač je punč vlastně zředěný alkoholický nápoj, přesto není pro nezletilé vhodný, a když už ano, tak jen jednu sklenici, ne víc.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7854 (dobra-kucharka.cz#10017)


Přidat komentář