Svařené víno

Když je venku zima až praští, každý se rád po příchodu domů zahřeje. Na zahřátí je výborné svařené víno. Příprava není nijak složitá, ale existuje více receptů. Na vás záleží, který se stane vaším favoritem.

Jak připravit svařené víno?

Panuje zažitá představa, že nalijete do rendlíku víno, můžete i napůl s vodou, přidáte skořici, hřebíček, cukr a plátek citronu a nyní již jen čekáte, až se vše svaří. Následně rozléváte do sklenic a podáváte. Jistě, tento recept není špatný, ale existují i další, které ozvláštní nápoj krásnou vůní i zajímavou chutí. A to tak, že jeden šálek vám nebude stačit a svařené víno se stane vašim oblíbeným nápojem pro zahřátí v každém sychravém počasí.

Jaké víno je na svaření nejlepší?

Tak rozhodně neplatí, že čím kvalitnější a čím dražší víno, tím budete mít lepší a chutnější svařené víno. Na druhu vína až tak nezáleží. Drahá značková vína jsou určená pro** přímé podávání** a potěšení vašich chuťových buněk. Na** svařené víno** je důležitější typ vína. Tedy to, aby vybrané víno bylo** polosuché, polosladké a ne trpké**. Jinak můžete použít vína stolní, lahvová, stáčená i krabicová.

Jaké koření je pro svařené víno nejlepší?

Ke klasickému koření patří hřebíček a samozřejmě skořice. Můžete klidně přidat i hvězdičku badyánu. Ve víně vypadá krásně a zároveň ozvláštní chuť. Vynikající na přípravu svařeného vína jsou ručně namíchané směsi. Ty dostanete v prodejnách, kde nabízejí sypané čaje, kávu a ve zdravé výživě. Směsi jsou většinou mleté a jejich součástí bývá i citronová a pomerančová kůra, která dá vínu nádhernou vůni. Tyto směsi bývají nejchutnější. Směsi nabízené v supermarketech jsou většinou přeslazené a nepříliš chutné. Pokud si tedy na vínu chcete pochutnat, tak raději zakupte speciálně namíchané koření.

Jak svařené víno připravit?

Budete potřebovat: 1l červeného vína, 80 – 150 g cukru nebo několik lžic medu podle vaší chuti a** koření:** 1 polévkovou lžíci směsi koření do svařeného vína z prodejen zdravé výživy či prodejen s kávou a čajem, nebo si můžete** koření namíchat:** 1 celá nebo 1 lžíce mleté skořice, 3 - 5 hřebíčků, 2 hvězdička badyánu, 2 zrníčka kardamonu, citronová a pomerančová kůra, 1 celý citron, 1 celý pomeranč nebo mandarinka, 1 jablko.

Postup: Do rendlíku nebo skleněné konvice nalijte asi 3 centimetry vody a oslaďte ji cukrem. Pokud raději zvolíte med, přidejte ho až na závěr, jinak veškeré důležité látky zničíte. Med se nesmí vařit. Dále přidejte** koření**, buď směs, nebo jednotlivě, na kolečka nakrájený citron, pomeranč a jablko. Vše musí být řádně omyté, zvláště citrusové plody, protože se přidávají i s kůrou, která může být chemicky ošetřena. Nyní můžete dát celou směs na 10 minut vařit. Pokud by ubylo více vody a hrozilo by připálení, tak vodu** dolijte**. Po deseti minutách varu přilijte** červené víno** a prohřívejte do doby, až začnou unikat ze dna bublinky. Pak vše odstavte. Víno se nesmí vařit, jinak by se vyvařil alkohol, proto ho stačí jen ohřát. Pokud jste se rozhodli sladit medem, tak toto je čas, kdy ho dodáte do vína a rozpustíte. Nyní svařené víno ochutnejte, podle potřeby přislaďte nebo přidejte šťávu z citronu a můžete podávat v silnostěnných sklenicích, které ozdobíte plátkem citronu a pomeranče.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7855 (dobra-kucharka.cz#10023)


Přidat komentář