Správný výběr vína k pokrmům

K dobrému obědu nebo večeři patří i dobré víno. Druhů vín je však velké množství a ke každému jídlu se hodí nějaké jiné víno. Poradíme Vám, jak si správně vybrat, aby víno bylo v dokonalé harmonii s daným jídlem.

Snoubení vína s jídlem je základním předpokladem správné konzumace tohoto alkoholického nápoje. Není to však jediná podmínka. Dále je důležité také víno vychladit na správnou teplotu nebo vybrat vhodné sklenice. Na první pohled se to všechno může zdát složité, ale není tomu tak. Tomuto umění se může naučit každý. Chce to jen trochu úsilí.

Chuť vína a jídle se má buďto doplňovat nebo vzájemně zdůrazňovat, nikdy ne potlačovat nebo navzájem rušit. Zjednodušeně můžeme říci, že k jemným jídlům se hodí jemná vína a k pokrmům výrazným vína výrazná. V České republice zatím není vinařská kultura naplno rozvinuta, někteří lidé bohužel berou víno jen jako nápoj k samostatné  konzumaci. Víno se však i u nás stává pevnější součástí stolování.

Víno se dá přizpůsobit všem chodům, tedy předkrmům teplým i studeným, polévkám, chodům hlavním i dezertům.

Víno a studené předkrmy

Předkrm nemá zasytit, ale zvýšit očekávání hlavního jídla. Proto není sytý a syté by nemělo být ani víno, které se tedy podává lehké. Nyní se můžete podívat, jaká vína se hodí k některým předkrmům:

  • k dušené šunce se nejlépe hodí mladší červené víno (lépe s nízkým obsahem tříslovin)
  • k chřestu volíme lehce perlivé víno nebo Sauvignon
  • ke studeným pečeným masům volíme lehká červená vína nebo plnější vína bílá
  • k vaječným pokrmům nám postačí méně kvalitní víno, neboť vejce snižují chuťový požitek z vína
  • k salámům a uzeninám se nejlépe hodí lehká červená vína a vína růžová
  • paštiky se dobře kombinují s bílým vínem

Víno a teplé předkrmy

K teplým předkrmům se hodí vína všech barev:

  • k vaječné omeletě se šunkou nebo míchaným vejcím vůbec volíme šumivé nebo výraznější bílé víno
  • k hlemýžďům se podává víno polosuché, červené i bílé
  • játra konzumujeme s víny bílými sladkými, botrytickými nebi ledovými

Víno a polévka

V našich zeměpisných šířkách se běžně víno k polévce nepodává, v jiných zemích je to však tradicí.** K vínům se podávají různé druhy bílých vín:**

  • k hovězím vývarům vybíráme starší ročníky, k drůbežím vývarům naopak vína lehčí
  • ke krabí polévce se podává šumivé víno, to podáváme i k polévkám krémovým (krémové polévky také harmonizují s vínem velmi vyzrálým)
  • zeleninové polévky tvoří harmonii s víny růžovými, kořenitými výraznými víny nebo lehkými víny ovocnými

Víno a maso

Při výběru vína k masu záleží na druhu masa i jeho úpravě. Pokud je však maso doplněno omáčkou, chuť vína se přizpůsobuje jí.

Vepřové maso

K vepřovému masu se hodí červené i bílé víno. Starší kyselá vína se podávají k tučnějším masům. K řízkům konzumujeme plnější červené víno.

Hovězí maso

K masu hovězímu se hodí zejména víno červené.

Drůbeží maso

K drůbeži pijeme bílé víno. Ke kuřeti podíváme vína pikantnějšího rázu. Ke krůtě můžeme podat i víno červené, plnější. K huse nebo kachně se však víno příliš nehodí.

Zvěřina

Ke zvěřině konzumujeme zásadně červené víno. Totéž platí i pro skopové maso.

Uzeniny jako hlavní chod

K uzeninám se hodí lehká vína červená i bílá.

Ryby

K rybám se skvěle hodí bílá vína, a to zejména suchá. Vždy pak záleží ještě na konkrétním druhu ryby (např. tuňák bílé i růžové, štika plné bílé, pstruh také plné bílé nebo šumivé, kapr aromatické s vyšším obsahem alkoholu, candát hutné víno, úhoř lehčí červené víno atd.). Důležitý je také typ úpravy. Smažené nebo dušené ryby vyžadují lehká červená vína nebo vyzrálá bílá. K vařeným a dušeným rybám se podává bílé kabinetní víno. K uzené rybě volíme bílé víno pozdního sběru.

Maso a bohatá zeleninová obloha

Pokud je součástí masitého pokrmu velké množství zeleniny, víno přizpůsobíme zelenině. Podáváme tedy víno lehčí než ke stejnému druhu masa bez zeleniny.

Podle úpravy masa můžeme říci, že vařenému a dušenému masu se hodí kabinetní bílé víno, k pečenému prorostlému velice plné bílé víno, jemné červené víno nebo kabinetní víno, k netučnému grilovanému masu pak víno bílé pozdních sběrů.

Rýže a těstoviny

K jídlům z rýže nebo těstovin se hodí šumivá vína nebo lehká vína bílá.

Omáčky

Jsou i různé druhy vín, která podáváme k omáčkám:

  • k sýrovým omáčkám podáváme suchá růžová vína
  • ke smetanovým omáčkám se hodí plné bílé víno
  • k masovým omáčkám volíme lehké červené nebo růžové víno

Víno a sýry

Není sýr jako sýr. Ke každému druhu sýru volíme jiné víno:

  • k čerstvému sýru se nejlépe hodí svěží bílé víno
  • sýr s bílou plísní si žádá suché lehké bílé víno
  • plíseň modrá nebo zelená pak harmonizuje se zralým červeným vínem bez výrazné třísloviny
  • k máslovým sýrům se hodí ovocná vína plné chuti
  • výrazné sýry vyžadují víno červené, plné a tříslovité
  • tavené sýry se nejlépe snoubí s bílým suchým vínem
  • kozí sýr si žádá velice výrazné víno

Zeleninové saláty

K salátům se nejlépe hodí mladá bílá vína. Konkrétní druh pak volíme podle zálivky.

Dezerty

K dezertům volíme vždy vína sladká (alespoň stejně tak sladká jako samotný dezert). Hodí se tedy vína s vysokým zbytkovým cukrem. Možností jsou také šumivá vína.

Ostrá jídla

K velmi pikantním jídlům se nedoporučuje konzumace velmi kvalitních vín, protože by jejich vynikající chuť byla ostrostí překryta.

Slavnostní příležitosti

Při slavnostních příležitostech je možné vždy popíjet šampaňské bez ohledu na charakter pokrmů.

Víno při vaření

Víno se nejen popíjí při jídle, ale používá se i pro samotné vaření. Rady k vaření jsou jednoduché a snadno zapamatovatelné. Důležité je říci, že i do jídel by se mělo používat kvalitní víno, které se dá pít. Nemělo by se sahat po vínu přímo určenému na vaření, protože nesplňuje všechny charakteristiky vína. Víno na vaření příliš nepoužívají ani kuchaři.

Bílé víno používáme do krémových polévek, světlých lehkých omáček a do pokrmů z mořských plodů nebo kuřecího masa. Trochou bílého vína můžeme také vylepšit dušenou zeleninu.

Červené víno se přidává k zvěřině, červenému masu nebo do silných masových omáček.

Do těstovin můžeme přidat malé množství růžového nebo červeného vína.

Víno se přidává i do pokrmů z ovoce. Zvolit lze sladké bílé i červené víno nebo sekt.

Víno se dokonce přidává i do nečokoládových dezertů a suchého cukroví. Zde používáme polosladká a  sladká vína, případně i sekt.

Pořadí vín

Pokud podáváme během stolování více vín za sebou, existují určitá pravidla, které víno má stát za kterým. Bílé víno se pije před vínem červeným, lehké před plným, suché před sladkým a mladší před starším.

Mé vlastní chutě

Doporučení znalců vína však není nutné brát doslova. Každý máme jiné chutě i práh citlivosti a někomu k sobě chuťově ladí to, co by odborníci k sobě nikdy nedoporučili. Není tedy vždy potřeba se přesně řídit radami. Jsou to opravdu jen doporučení, ne žádné příkazy.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7851 (dobra-kucharka.cz#9852)


Přidat komentář