Sirupy a likéry podomácku

Aktuální trendy v léčbě a zdraví mluví jasně - člověk se opět navrací k přírodě a pomáhá si všemožnými prostředky tak, aby svému nepříjemnému stavu ulevil. Bylinky mají přímo kouzelnou moc a mohou nám hodně pomoci.

V posledních letech narůstá tendence vracet se při** léčení nemocí a chorob** opět k přírodě. Když si obecně zmapujeme vývoj léčby a užívání přírodních zdrojů, bylo tomu po staletí tak, že lidé skutečně neměli jinou možnost, než si medicínu vlastními silami vyrobit, případně něco odkoupit od zkušené báby kořenářky. Víceméně však šlo o užívání bylinek.

Vracíme se opět k přírodě

Nová doba přinesla farmaceutický průmysl a se spoustou moderních léčiv. Zrodila se přímo vlna užívání medikamentů a lidé naráz nakupovali prášků, sirupů a kapek pouze průmyslově vyrobené. Dnes však lidé opět nahlížejí pod pomyslné pokličky přírodních léčiv a různé lehké virózy se pokoušejí léčit domu, vlastní vyrobenou medicínou.

Recepty na sirupy pro zdraví

Recepty:

Jitrocelový sirup - detoxikace

Jitrocel kopinatý je jednou z nejzákladnějších léčivých bylin. Je skvělým pomocníkem při léčbě** kašle, rýmy, ale i angíny a chřipky** s vůbec všech různých dýchacích potížích. Pozitivní vliv má i na trávení a celkovou očistu těla – odvádí toxiny z těla ven.

Na přípravu sirupu bude nutné mít: 200 g čerstvých listů jitrocele, kilo cukru, 2 vetší citrony, a litr vody.

Jitrocelové listy omyjeme, nakrájíme na menší kousky – ideálně plátky a spolu s vypeckovaným citronem zbaveným kůry dáme do hrance a přelijeme vařící vodou. Směs necháme luhovat jako jiný čaj, ale po celých 24 hodin. Na druhý den přecedíme a tekutou směs vaříme spolu s cukrem, až se zcela nerozpustí. Poznáme to tak, že tekutina začne houstnout. Sirup nalahvujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

Meduňkový sirup - posiluje nervy

Na uklidnění a na dobrý spánek pomáhá lektvar z meduňky. To však není vše, Meduňka podporuje trávení, tlumí křeče a posiluje nervy. Jejích desinfekčních účinků se využívá při běžných nachlazeních, ale problémům s trávicí soustavou.

Rozpis na meduňkový sirup: 25 stonků meduňky, kilo cukru, 20 g kyseliny citrónové, litr a půl předvařené vody.

Stonky meduňky namočíme do zchladlé vody, kterou jsme předem předvařili, a necháme luhovat dva dny.

Po této uplynulé době tekutinu přecedíme a nalijeme do hrnce. Na mírném ohni pak za postupného přimíchávání cukru a kyseliny citronové volně mícháme, než se zcela rozpustí. Až začne vařit, necháme ještě pár minut a pak odstavíme. Po vychladnutí naléváme do lahví.

Sirup z černého bezu - na bolest hlavy a horečku

Sirup vyrobený z Bezu černého nejen že pomáhá při nachlazení, kašli a rýmě, ale dokonce i snižuje horečku, ale dokonce si umí poradit i s problémy močových cest. Domácí medicína, kterou připravíte z květů bezu černého, posiluje cévní stěny a ulevuje při bolestech hlavy, i silných migrénách.

Na přípravu bude potřeba: 30 bílého květenství černého bezu, litr a půl vody, kilo cukru (ideálně hnědého) a 2 větší citrony.

Citrony zbavíme kůry a pecek a nakrájíme na plátky. Opláchnuté květy vložíme spolu s citrony do hrnce a přelijeme vodou. Vaříme asi 20 minut a necháme celý den odstát. Po 24 hodinách přecedíme směs, tekutinu do hrnce a spolu s cukrem vaříme až k bodu varu. Celou dobu mícháme, aby se cukr rozpustil a sirup tak zhoustnul. Ihned poté naléváme do sklenic a dnem vzhůru necháme vychladnout. Dobře zašroubované a uložené v chladné a tmavé místnosti sirup vydrží do zimy.

Domácí sirup na kašel (proti kašli)

Znáte to, kašel je velký protivník a je velmi nepříjemný, zvláště ten dráždivý. Na něj však můžeme snadno vyzrát vhodným domácím pomocníkem bez vedlejších účinků. Budeme na něj potřebovat jen 2 kusy černé ředkve a 100 g cukru.

Omytou ředkev rozkrojíme na poloviny a tyto strany posypeme cukrem a tuto stranu položíme na talíř a necháme přes noc odležet – ideální je nasypat cukr na talíř a na něj pak ředkev naklást. Na druhý den tekutinu, která nám vznikla, slijeme a ředkev odkrojíme asi 2 cm silný plátek a opět postup opakujeme. Tento sirup dávkujeme podle potřeby, nejlépe 3 x denně 1 lžičku.

Kopřivový sirup - silné bolesti jsou pryč

Kopřiva je léčivou bylinou, která se používala již ve starověku. Výtažky z ní léčí vyrážky a problémy s pletí, zmírňuje ekzém. Účinná je i na klouby, zmírňuje problémy s dýchací soustavou a nepříjemnou sennou rýmu. Mimo to omezuje krvácení, je tak nápomocná při silné menstruaci nebo častým krvácením z nosu. Bojuje s bakteriemi v těle a zásobuje organismus velkou dávkou železa. Podporuje myšlení a zamete s únavou.

Na přípravu sirupu bude nutné být otrlý a posbírat 100 větších stonků kopřiv, budeme také potřebovat tři a půl kila cukru, čtyři citróny 100 g kyseliny citrónové a tři a půl litru vody.

Oprané kopřivy vložíme do hrnce, přidáme nakrájené a kůry zbavené citrony spolu s kyselinovou citronovou a přelijeme vodou. Vaříme až k bodu varu a pak ještě asi 5 minut. Následných 24 hodin necháme směs vyluhovat a pak přecedíme. Vaříme s postupným přimícháváním cukru, až se zcela rozpustí. Krátce necháme přejít varem a naléváme do sklenic.

Mátový sirup - na trávicí obtíže

Máta je přírodní léčitel snad všech trávicích obtíží. Nejen že uklidňuje žaludek, podporuje trávení, odstraňuje nechutenství a plynatost. Máta však také podporuje imunitu po všech stránkách.

Na přípravu domácího sirupu bude potřeba: **půl kila čerstvé oprané máty, půl litru vody, citron a půl kila cukru.*** ***

Vodu smícháme s cukrem a mícháním přivedeme k varu, aby směs mírně zhoustla. Citrón nakrájíme na kousky a mátu zas na menší kousky. Vložíme do vody a za občasného míchání vaříme přikryto poklicí. Poté vypneme a necháme tři hodiny, za občasného promíchání, odstát. Následně plníme do sklenic a v chladné, tmavé místnosti skladujeme.

Šípkový sirup - silná dávka vitamínu C

Proti zánětlivým procesům, proti veškerému nachlazení a ke zvýšení imunity je tu šípek. Obsahuje velké množství vitaminu C a A. sirup z něj je univerzální a současně i lahodný pomocník proti nepříznivým vlivům. Na jeho přípravu budeme potřebovat: 300 g čerstvých šípků, 3 litry vody, dva stonky máty, stejné množství meduňky, 100 g plodů rakytníku, dva kila cukru a 10 g kyseliny citronové.

Ve vodě povaříme šípky, mátu, meduňku a rakytník. Necháme přejít varem a vypneme. Vychladlou směs propasírujeme a odstraníme tvrdé kousky. Pak přidáme cukr i kyselinu citronovou a na mírném ohni vaříme tak dlouho, dokud směs nezačne houstnout. Dáváme však pozor, aby tekutina nezačala vařit. Poté jej vypneme a vléváme do lahví.

Tip na závěr: vždy, když lahvujeme veškeré horké sirupy, musíme sklenice předem předehřát, jinak by hrozilo jejich prasknutí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7858 (dobra-kucharka.cz#10070)


Přidat komentář