Šampaňské

Bývá zvykem, že když se povede splnit nějaký plán nebo někdo dosáhne významného titulu či jubilea, vždy jsou u toho bublinky. Označení šampaňské mají však právo nosit pouze vybraná vína z jediné francouzské oblasti. Značky šampaňského.

Šampaňské nejsou jen bublinky

Obzvlášť v našich krajích jsme si zvykli označovat tímto výrazem všechno, co je naplněno do zelených nebo také bílých lahví, opatřených silným sklem, jenž po uvolnění špuntů bouchnou a zašumí. Ovšem pokud bychom to měli brát do důsledků, tak opravdové šampaňské můžete pořídit pouze z francouzské provincie Champagne.

  • V případě zájmu o dobré šampaňské Vám doporučujeme champagneshop.

Druhotným kvašením k šampaňskému

Za to, že dnes můžeme pít tento mok, může páter Dom Perignon. Ten si všiml, že v lahvích s vínem dochází k dalšímu dodatečnému kvašení a díky tomu, že se ho snažil odstranit, přišel na podstatu šampaňského a z toho důvodu je tato procedura označována rovněž jako „šampaňská metoda”.

Šampaňské se vyrábí ze tří odrůd

A dvě z těchto odrůd jsou modré, konkrétně Pinot Noir a Pinot Meunier. Ta poslední je bílá, Chardonnay, což stejně těžko vysvětluje, proč je šampaňské (ať už je název jakýkoliv) zbarvení většinou bílého maximálně rosého. Ale pokud přihlédneme k tomu, že se technologie lisování hroznů zdokonalila, dnes lze i z tmavých odrůd získat světlou tekutinu.

Bublinky čekají na útěk

V případě opravdového šampaňského musí být láhve uloženy ve sklepích minimálně rok, ale ty nejšpičkovější druhy i několik let. A když je láhev konečně otevřena, prchá z ní až 250 milionů bublinek.

Slavní o šampaňském

„Umírám. Již dlouho jsem nepil šampaňské.“

autor: Anton Pavlovič Čechov

 „Šampaňské ještě nikomu neublížilo…“

autor: George Bernard Shaw

"Když zvítězíte, zasloužíte si ho. Pokud prohrajete, potřebujete ho."

autor: Sir Winston Churchill

“Piju šampaňské vždy, když jsem šťastná také i když jsem smutná. Někdy ho piju, když jsem sama. Když mám společnost, tak to považuji za svou povinnost. Těším se s ním, když nemám hlad a piji ho, když hlad mám. Jinak se ho ani nedotknu – tedy pokud nemám žízeň.“

autor: Lilly Bollinger “

**“Jde-li o pivo, jsem abstinent, ne však v případě šampaňského.“ **

autor: George Bernard Shaw.

Základní slovník - šampaňské

  • AOC - Appelation d'Origine Controlée - první národní režim, který se stal zárukou označení původu s elementární kontrolou kvality.
  • Blanc de Blancs - víno šumivé, vyrobené pouze z bílých odrůd (Chardonnay).
  • Bouquet (buket) - kombinace vůní lahvově zralého vína, které se ve víně uvolňují zralostí, teplem a působením dalších vlivů.
  • Cuvée - směs šumivého vína a vína ,pro jehož výrobu bylo použito více odrůd a ročníků vinné révy.
  • Grand Cru - označení nejlepších vinic v lokalitách Chardonnay - bílá odrůda vinné révy s kompaktním středně velkým hroznem a zelenými až žlutozelenými bobulemi.
  • Non Vintage - neročníkové víno.
  • Pinot Noir - odrůda Pinot Noir je králem burgundských červených vín.
  • Pinot Meunier - červená odrůda vinné révy s bílou dužinou.
  • Premiér Cru - Označení vinic Vintage - ročníkové víno pocházející ze sběrů deklarovaných ročníků.
  • Cépages - šumivé víno, pro jehož výobu bylo použito 95 - 100% jedné odrůdy.

Seznam šampaňského

Příklady některých kvalitních značek champagneshop. Doporučujeme Vám určitě některé šampaňské zakoupit a ochutnat:

Baron-Fuenté

30% Chardonnay, 60% Pinot Meunier, 10% Pinot Noir. Hrozny pocházejí z oblasti okolo Charly Sur Marne a regionů kolem řeky Marne. Vysoký obsah Pinot Meunier. Lehčí, uhlazené a jemné víno. Ve vůni: jablko, broskev, hruška. Vhodné jako aparitiv, ale i pro gastronomii.

Billecart-Salmon

Billecart Salmon Brut Réserve představuje elegantní a harmonické smísení tří odrůd - Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier z tří různých ročníků z regionu Marne. Složení zůstalo do dnes nezměněné od roku 1945. Přesné složení a výroba je tajemnství domu. Ve vůní svěží květinové tóny a zralá hruška. Toto svěží plné šampaňské se hodí jako aperitiv, ale také k nejrůznějším pokrmům. Podává se vychlazené na 8°C. Ve vhodných podmínkách může být archivováno až 10 let.

Šampaňské Billecart Salmon Blanc de Blancs 1998

je vyrobeno z 100% hroznů Chardonnay, vypěstovaných na Grand Cru vinicích v regionech Cote des Blancs, Cramant, Avize a Mesnil-sur-Oger ve vyjímečném roce 1998. Ve vůni nejprve mineralita a citrusové plody, následuje aroma bílých květů. Chuť plná chardonnay s dlouhým závěrem. Víno je ideální jako aperitiv, ale také skvěle doplní pokrmy z ryb nebo mořských plodů. 100% Chardonnay dává také veliký potenciál pro archivaci.

Šampaňský dům Billecart-Salmon

produkuje Grande Cuvée od roku 1982. Jde o komplexní víno složené z Chardonnay a Pinot Noir, vypěstovaných na těch nejlepší vinicích z nejlépe hodnocených - Grand Cru. Ve sklepích šampaňského domu víno zraje 10 let než je puštěno na trh. Ve vůni velice výrazné a komplexní s tóny jak zralého ovoce tak nádechem pečeného chleba. Neskutečně plné a naprosto vyvážené šampaňské, jde bezesporu o jedno z nejlepších cuvée z Champagne. Ročník 1996 je spolu s ročníkem 1990 nejlépe hodnoceným ročníkem z posledních desetiletí.

  • V případě zájmu o dobré šampaňské Vám doporučujeme champagneshop.

Billecart-Salmon Brut Rosé

harmonické, vyvážené růžové šampaňské z bílých vín odrůd Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir, ale také malého množství červeného Pinot Noir. Přesné složení a proces výroby, dává tomuto vínu neobyčejnou hloubku a je tajemstvím domu Billecart-Salmon. Brut Rosé výrazně vyniká tóny červeného ovoce, hodí se jako aperitiv, v gastronomii se doporučuje k lososu, sushi a dezertům.

Šampaňské Le Clos Saint Hilaire

je složeno z 100% hroznů Pinot Noir vypěstovaných na jednom hektaru vyjímečné půdy v Mareuil sur Ay. Jde o víno "non dosage champagne" ( do vína se nepřidává žádný dosážní likér). Víno je vhodné archivovat ve vhodných podmínkách do roku 2016. Roční produkce je dle v ročníku jen 3500 - 7500 lahví (cena kolem 10 000,-Kč za Ks). ## BOIZEL** Brut Réserve**

Toto šampaňské víno je harmonicky sceleno ze tří odrůd vinné révy pocházejících z třiceti různých vinic v Champagni: odrůda Chardonnay (přibližně 30%), která byla vybrána pro svůj květinový buket a eleganci, odrůda Pinot Noir (přibližně 55%) byla použita pro svou jemnost a sílu a odrůda Pinot Meunier (kolem15%) díky svému ovocnému nádechu a kulatosti. Dále se přidávají vína Réserve, která jsou ponechána v nádobách od posledních dvou sběrů (přibližně 20%). Jsou použity pouze mošty z prvního lisování. Šampaňské víno slámově zlatavé barvy, jemné a pravidelné bublinky. Výrazné a svěží aroma s elegantní ovocnou vůní. V ústech se rozplývá vyvážená a vytrvalá chuť . Toto šampaňské může doprovázet všechny pokrmy, obzvláště mořské plody a ryby. Harmonické suché víno, jenž okouzluje svou svěžestí a výraznou vůní bílého ovoce. Má vyrovnanou a plnou chuť s jemnou texturou a vytrvalou šťavnatostí.

BOIZEL Brut Rosé

Toto růžové šampaňské se získává tradiční šampaňskou metodou : kupážováním klidných šampaňských bílých a červených vín. Převládají zde odrůdy Pinot Noir, vybrané pro svou jemnost (přibližně 50 % z nichž je 8 % červené víno), scelované s 30 % Pinot Meunier a 20 % Chardonnay. Světle lososové barvy s třpytivými odlesky a sloupečky jemných bublinek. Vůně je jemná a rozvinutá, s ovocným aroma menších červených plodů (rybíz, maliny) Chuť je svěží, elegantní a rafinovaná. Toto šampaňské se výtečně hodí jako letní aperitiv, ale také může skvěle doplnit některé pokrmy jako studená masa . Dále se hodí ke všem dezertům z červeného ovoce.

BOIZEL Chardonnay

Šampaňské vyrobené z hroznů pocházejících z vinic označovaných jako Grand Cru a Premier Cru z regionu Cote des Blancs. Toto svěží víno se skvěle hodí jako aperitiv. Složení:100% Chardonnay.

BOIZEL Brut Joyau de France 1995

V názvu tohoto okouzlujícího ročníkového vína se vzpomíná na „trezor“ vín ve kterém byli uloženy všechny významné ročníky od roku 1834. Reprezentuje podstatu Boizel know-how a je vyráběno pouze z ročníků mimořádných ročníků. Složení:45 % Chardonnay, 55 % Pinot Noir.

BOLLINGER Bollinger Special Cuvée

Šampaňské Special Cuvée je nejvytříbenějším vyjádřením stylu domu Bollinger. Know-how domu se projevuje v jeho schopnosti vytvářet každý rok směs, která má konstantní styl a kvalitu, a znovu vytvořit tento buket vůní, tuto jedinečnou kombinaci rovnováhy a jemnosti. Na tomto vínu proto dům zakládá svoji odlišnost, a na jeho základě by měl být posuzován. První fermentace vína se uskutečňuje v malých nerezových kádích nebo v dubových sudech. Toto champagne se skládá se z hroznů z asi ze 30 crus z oblasti Mame, a obsahuje veliký podíl (minimálně 80 procent) Grands crus a Premiers crus. Směs je založena hlavně na odrůdě Pinot Noir (průměrně 60 procent) Aby byla zaručena stálost, je ve směsi použito 5 - 10 procent rezervních vín, která jsou uchovávána pět až deset let ve velkých lahvích uzavřených korkovými zátkami. Před odkalením zraje šampaňské ve sklepích minimálně tři roky a potom další tři měsíce, než je vpuštěno na trh. 

BOLLINGER Bollinger R.D. 1996

Šumivé extra suché šampaňské víno zlaté barvy s jemnými jantarovými odlesky. Nádherná vůně připomíná přezrálé ovoce - ananas, mango a fíky. Chuť je lahodná a silně připomíná černý čerstvě pečený chléb. Perlení je velmi jemné a dlouhé. Složení: 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay, 15% Pinot Meunier Servis: 6°C Skladování: 15 a více let

Bruno Paillard Premier Cuvée

Toto víno je pravým ztělesněním šampaňského. Je tvořeno třemi odrůdami hroznů z více jak 30 různých oblastech Champagne. Je tedy výsledkem vyváženého blendování, protože zcelování je základním předpokladem pro vznik skvělého šampaňského. Šampaňské víno Premier Cuvée musí mít tu nejvyšší kvalitu a co je mnohem obtížnější, musí si tuto kvalitu udržet v dobrých i horších letech. Pro výrobu tohoto šampaňského se používá pouze šťáva z prvního lisování hroznů. Z toho plyne název, ten popisuje toto první lisování, které je nejlepší a nejčistší. Premier Cuvée se skládá z asi 22 % Pinot Meunier, přes 33 % Pinot Chardonnay a 45 % Pinot Noir. K výrobě se používají i rezervní vína, která jsou odložená z předchozích ročníků. Šampaňské v lahvích zraje mnohem déle, než stanoví zákonné minimum. Stejně jako u ostatních šampaňských Bruno Paillard se udržuje obsah cukru velmi nízký, aby vína byla co nejpřirozenější. Suché víno Bruno Paillard je tedy opravdu suché. Premier Cuvée je jemným, elegantním a především vyváženým a komplexním vínem. Poznatky z ochutnávání od Bruna Paillarda: Slámově žlutá barva a velmi jemné bublinky. Jemný odstín je důsledkem použítí vysokého poměru Chardonnay a pouze prvního lisování. Jemné bublinky mají svůj původ ve velice vznešených surovinách, přesně regulované teplotě ve sklípku dlouhému zrání v lahvích. První vůně odhalí citrusový charakter odrůdy Chordonnay: limety a grapefruity. Potom vystoupí vůně červeného ovoce: červeného rybízu, malin a višní, typický Pinot Noir. Když necháte víno otevřít, vystoupí kandované ovoce a dokonce exotická ovoce odrůdy Pinot Meunier spolu s vůní banánů a ananasu. Chuť je živá díky nízkému obsahu cukru, který respektuje autentičnost vína. Vůni potvrdí první doušek , citrus, mandle, opečený chléb, ale také červenorybízové želé, potom tmavá ovoce, třešně, fíky a ostružiny. Po provdzušnění a prohřátí víno odhalí lehkou chuť švestek a hrušek. Chuť je plná, poměrně silná, s velice čistým závěrem. Toto elegantní víno, nepostrádající komplexnost, je dokonalým příkladem toho, co nazývám stylem domu.

Bruno Paillard Bruno Paillard N.P.U. 1990

Bruno Pailard N.P.U. 1990: Jak se zrodil se sen Víno N.P.U. - Nec Plus Ultra vzniklo z touhy vytvořit nejlepší možné šampaňské. Snažili jsme se pomocí všech našich schopností a znalostí vyvinout model dokonalosti. Toho bylo možné dosáhnout pouze s využitím dokonalých ingrediencí. Pustili jsme se tedy do díla, úzkostlivě jsme naplánovali podmínky, vybavení a procedury požadované pro vznik vyjímečného šampaňského. Během každého kroku vývoje byly pečlivě realizovány. Tak se zrodil sen Nec Plus Ultra. Prvním požadavkem byl vyjímečný ročník. Očekávali jsme jej trpělivě a mezitím vyvíjeli a zdokonalovali výrobní postup. Konečně nastal rok 1990, vynikající ročník, který překonal i předchozí dva ročníky 1989 a 1988, které byly samy o sobě významné. Ročník 1990 byl obdařen dlouhým, chladným obdobím dozrávání. Tyto dokonalé podmínky měly za následek vyvážené a zdravé ovoce, které přineslo příslib dlouhověkosti. Hrozny tak dosáhly opravdu vyjímečné kvality. Ze 321 crus oblasti Champagne se pouze 17 vesnic honosí označením Grand Cru - hrozny vybrané pro N.P.U. byly ručně sbírány pouze v 7 z nich. Ovoce proto nebylo vyjímečně kvalitní pouze díky fantastickému ročníku, ale navíc také díky jeho výběru z nejlepších vinic. Jak je v domě Bruno Paillarda pravidlem, bylo použito pouze první, nejčistčí lisování. Ale stěžejním rozdílem vína N.P.U. - Nec Plus Ultra Cuvée oproti ostatním je to, že toto víno kvasilo v malých dubových soudcích, ve kterých potom stálo ještě dalších 9 měsíců. Během této doby získalo svou komplexnost a lehce dubové aroma, které charakterizovalo šampaňská vína v dávných dobách. V červenci roku 1991, tedy v následujícím létě po sklizni, se uskutečnila asembláž 62 vybraných sudů - směsi 50 procent Chardonnay a 50 procent Pinot Noir. Víno bylo poté stočeno do 17 755 lahví. Druhá fermentace proběhla téměř okamľitě. Následovalo dlouhé zrání v naších chladných sklípcích při konstatně udržované teplotě 10,5°C. Zde lahve zůstaly 9 let až do odkalení, jehož datum se objevuje na zadní etiketě. Obsah cukru je jako vždy u Bruno Paillarda velice nízký. U vína N.P.U. - Nec Plus Ultra Cuvée je ještě snížen na naprosté minimum, je stěŽí patrný. Než byly lahve vpuštěny na trh, vrátily se do sklípku na dalších 18 měsíců zrání. Ochutnávání vynikajícího ąampaňského je samo o sobě velikou chvilkou. Mělo by se podávat pří sklípkové teplotě,toho dosáhneme naplněním chladiče na šampaňské z poloviny studenou vodou, do níž přidáme pouze několik kostek ledu. Lahev by se neměla ukládat do lednice ani chladit pouze ledem. Toto víno si můľete vychutnat jako aperitiv, nebo k jídlu (s výjimkou kořeněných a sladkých pokrmů). Ti, kteří chtějí studovat jeho nuance a celkovou komplexitu, by jej měli ochutnávat se suchary. N. P. U. je úžasným výsledkem desetileté práce. Abyste si mohli vychutnat jeho bohatost, pozorujte jej nejprve ve sklenici, potom zhodnoťte množství jeho jemných vůní. A nakonec jej pro ten nezapomenuelný zážitek ochutnejte. Ročník 1990.

Bruno Paillard Brut Millésimé Assemblage 1996

Toto úžasné ročníkové šampaňské víno se vyznačuje světle zlatavou barvou s velmi jemným perlením. Aroma je komplexní, od citrusových vůní po červené ovoce a med. Na jazyce je naprosto delikátní, hedvábné s převahou kandovaného červeného ovoce. Složení:48% Pinot Noir, 52% Chardonnay. Hrozny pocházejí z Grand Cru Cote de Blancs a Grands a Premiers Crus Mailly, Mereuil sur Ay, Rilly, Villers Marmery. K výrobě Bruno Paillard používá pouze šťávu z prvního lisování hroznů. Ve sklepích domu zraje 8 let než proběhne degoráž, po dosáži (7-8 gramů /litr) je opět umístěno do sklepů na dalších 6 měsíců. Produkce činí 48 tisíc lahví.

Bruno Paillard Rosé 1er Cuvée Brut

Růžové šampaňské Premier Cuvée BRUT ROSÉ je vyráběno metodou, kdy se po vylisování hroznů nechá bílý mošt získaný z modré odrůdy Pinot Noir(pouze první slisování) v kontaktu s modrými slupkami hroznů Pinot Noir. Před odkalením zraje víno ve sklepích tři roky. Složení:85% Pinot Noir, 15% Chardonnay

Bruno Paillard Brut Millésimé 1995 Blanc de Blancs

Šampaňské Bruno Paillard Blanc de Blanc Millésimé 1995 je vyráběno z hroznů pocházejících z čtyřech vinic Grand Cru v regionu Cote de Blancs: Cramant, Chouilly, Le Mesnil sur Oger a Vertus. Stejně tak jako při výrobě ostatních šampaňských vín Bruno Paillard je k výrobě využívána pouze šťáva z prvního lisování hroznů. Rok 1995 byl ideální pro výrobu archivního Blanc de Blancs. 

DE CASTELLANE Brut Croix Rouge

Brut Croix Rouge vyjadřuje styl domu De Castellane, snoubí se v něm jemnost s opravdovým požitkem. Odráží náklonnost k tradiční kvalitě domu a ilustruje ji ve znalostech lisování společně s léty vybroušenou neměnností stylu, bohatstvím a jemností sobě vlastní. Spojením vyváženosti tří odrůd (Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier), je zajištěna jeho každoroční stálost přídavkem přibližně 15% rezervních vín. Před odkalením zraje víno ve sklepích více než 24 měsíců. Brut Croix Rouge je ideální jako počáteční aperitiv, stejně tak pro dlouhý slavnostní večer. Během stolování se doporučuje podávat jak samotné, tak k parmské šunce a melounu, nebo ke kuřeti, kde podtrhuje znamenitost jídla, ponejvíce na jeho konci.

Brut Croix Rouge

vyjadřuje styl domu De Castellane, snoubí se v něm jemnost s opravdovým požitkem. Odráží náklonnost k tradiční kvalitě domu a ilustruje ji ve znalostech lisování společně s léty vybroušenou neměnností stylu, bohatstvím a jemností sobě vlastní. Spojením vyváženosti tří odrůd (Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier), je zajištěna jeho každoroční stálost přídavkem přibližně 15% rezervních vín. Před odkalením zraje víno ve sklepích více než 24 měsíců. Brut Croix Rouge je ideální jako počáteční aperitiv, stejně tak pro dlouhý slavnostní večer. Během stolování se doporučuje podávat jak samotné, tak k parmské šunce a melounu, nebo ke kuřeti, kde podtrhuje znamenitost jídla, ponejvíce na jeho konci.

  • V případě zájmu o dobré šampaňské Vám doporučujeme champagneshop.

Brut Rosé

je bohaté šampaňské víno, zrozené pro potěšení oka, čichových buněk a patra dutiny ústní, kterým nabízí širokou paletu barev a vůní. Dokonale vyjadřuje kouzlo scelování: spojení vín z různých oblastí a různých odrůd, aby dalo vyniknout bohatství a harmonii chutí a barev. Brut Rosé bylo vytvořeno spojením tří odrůd, jimž dominuje pinot noir a které je v rámci čisté šampaňské tradice spojeno s velkými červenými šampaňskými víny přibližně v 15 % podílu. Toto champagne, vytvořené ve stylu De Castellane, spojuje svěžest a lehké a mámivé ovocné tóny. Pro své květinové aroma, kulatost a eleganci je vhodné jako aperitiv nebo k moučníkům z červeného ovoce.

Demi-Sec De Castellane

představuje krásné momenty spojené se šampaňským vínem. Toto šampaňské víno zrálo přibližně 24 měsíců ve sklepě a vzniklo scelením tří odrůd, jímž dominuje odrůda pinot noir. Rozvíjí aroma lískových oříšků a skořice. Ve štědrém množství nabízí Demi-Sec De Castellane v ústech slastný a lahodný pocit s tóny broskve, koření a nakládaného ovoce. Ideálně se hodí ke sladko-kyselým pokrmům nebo k zakončení menu ovocným koláčem nebo vanilkovou zmrzlinou. Toto šampaňské je také dobrým důvodem k setkání gurmánů u příležitosti štědré a rafinované odpolední svačiny doprovázejíce palačinky Suzette či dort s mandlovým krémem.

Millésime De Castellane 2000

je jedinečné spojení Pinot Noir (majoritní podíl) a Chardonnay vypěstovaných v roce 2000, umocněné čtyřmi roky zrání ve sklepích. Jeho svěžest a komplexnost se projevuje časem, nově získané aroma se stává ještě jemnějším a bezesporu překvapujícím pro ty, kteří ochutnají. Jeho elegance, struktura a bohaté aroma zvýrazní každé jídlo, zejména se doporučuje k rybám, více než vhodné je toto šampaňské k bílému masu.

DE CASTELLANE Cuvée Commodore 2000

Už od dávných časů se vždy našli vyvolení, kteří byli určeni k tomu, aby svými schopnostmi rozhodovali za ostatní. Známe je jako hlavy rodin, klanů, kmenové a duchovní vůdce. S rozmachem civilizace nabyly na významu vlastnosti jako odvaha, pevná vůle, opatrnost a vůdcovské schopnosti, které charakterizovali muže a ženy, kteří se nebáli prosadit své cíle. Na konci 18.století získává příslušník Námořnictva Jejího Veličenstva, který těmito vlastnostmi oplývá a prosazuje nový titul „Commodore“. Klenotem domu Champagne de Castellane, je už od roku 1961 Cuvée Commodore – v originální a jedinečné lahvi je ukryto šampaňské špičkových charakteristik, vyrobeno z těch nejkvalitnějších hroznů domu, výjimečných ročníků Cuvée Commodore je typické pro epikurejské „hledání velkého šampaňského“, pro stvoření požitku, pro požitek samotný. Toto vynikající ročníkové cuvée je ovocným spojením hroznů Chardonnay a Pinot Noir vyzdvihnutých stylem De Castellane. Je skladováno ve sklepích 5 až 10 let dle ročníku, podává se jako jednorázový aperitiv, nebo k slavnostnímu jídlu při čestném stolování - zejména na jeho konci, nebo doprovází hodnotnou francouzskou kuchyni, hovězí maso, nebo i ovocný koláč. Ženské křivky a temné odrazy mystéria lahve, činí toto šampaňské unikátním. Cuvée Commodore právě teď předkládá ročník 2000.

Drappier Carte D‘OR

Barva : bohatá zlatavá barva, s krémovitým perlením. Vůně : nasládlé tóny vřesu, skalních květin a zralé broskve. Chuť : zralé ovoce, především broskve, meruňky a červený rybíz. Gastronomie : víno každodenního pití, vhodné jako přípitek, v kombinaci se světlými studenými masy a saláty. Teplota servisu : 8° C Složení : Pinot Noir 80-90 %, Chardonnay 5-15 %, Pinot Meunier 5 %

Drappier Grande Sendrée 1999

55% Chardonnay dodává jemnost a eleganci, 45% Pinot Noir tělo a ovocnost. Ročník 1999. Víno je vyráběno z hroznů vypěstovaných na vinicích, které byly založeny před více jak sedmdesáti lety.

Duval-Leroy Brut Vintage 1996

Toto šampaňské, jako každé ročníkové šampaňské, odráží výborný ročník 1996. Cuvée tvoří ze 70% Chardonnay a z 30% Pinot Noir. Hrozny pochází z vinic oblastí Côte des Blancs, Montagne de Reims a Vallée de la Marne. Barva vína je zlatá se zelenkavými odstíny a bublinky jsou jemné a delikátní. Ve vůni najdete suché plody, kakao a vanilku. Chuť je velmi harmonická a elegantní s dlouhou a výraznou dochutí. Výborně se hodí k bilému masu, k marinovanému lososu nebo ke svatojakubským mušlím. 

De Sousa & Fils Brut Tradition

Šampaňské víno De Sousa & Fils Brut Tradition je smícháno z 50% Chardonnay, které mu dodává svěžest , z 40% Pinotu Noir, přidávaného pro jeho mohutnost a z 10% aromatického Pinotu Meunier. Velmi elegantní šampaňské, která vás okouzlí svou jiskrnou, bledě žlutou barvou s odlesky zeleně. Ve vůni zralé hrušky, citrusy a květnaté podtóny. V chuti oceníte jeho svěžest s příjemnou, středně dlouhou dochutí. Výborně se hodí jako aperitiv.

DEUTZ William Deutz 1998

Prestižní Cuvée šampaňského domu DEUTZ nabízí ve vůni pečená jablka, zázvor a muškátový oříšek. Chuť je komplexní a bohatá. V gastronomii se doporučuje k mírně kořeněné asijské kuchyni, ale i sushi, kaviáru, foie gras nebo humru. Cuvée William Deutz se může stát i stylovým aperitivem. Složení: 55% Pinot Noir, 35% Chardonnay, 10% Pinot Meunier.

Cattier Clos du Moulin Brut

Ročníkové „Prestige Cuvée“. Zpracování: vyráběno z hroznů vinice Clos du Moulin, která leží nedaleko Chigny les Roses. Je vždy scelováno ze tří ročníků vybraných pro svou kvalitu a schopnost dlouhodobého stárnutí. Produkce každého „cuvee“ je limitována 15 až 20tisíci lahví, které jsou číslovány. Víno barvy zlaté až lehce do měděné. Vůně je jemná a diskrétní, se známkami lesního ovoce. Chuť je lehká, jemná, s příchutí ovoce i čerstvého másla. Zralé plné šampaňské s dlouhým závěrem. Kombinace: výjimečný aperitiv. Jeho bohatá chuť dovoluje rozličná gastronomická spojení: foie gras (tučná husí nebo kachní játra), zvěřina, plody moře, grilované ryby, uzený losos či bílé nebo červené maso. Zaručuje kvalitu i při dlouhodobém stáří. Složení:50 % Pinot Noir, 50 % Chardonnay

ESTERLIN Blanc de Blancs

Esterlin Blanc de Blancs Brut Zrálo ve sklepích 5 let, chráněné před světlem a teplotními výkyvy. Jedná se o žlluté víno s náznakem zelené, jehož jemná pěna a bublinky okamžitě upoutají pozornost. Složení: 100 procent Chardonay Esterlin Blanc de Blancs Brut je víno, které charakterizují citrusová ovoce a zimolez. V ústech se k těmto vůním lehce přimísí mandle a lískové ořechy a spolu vytváří komplexní, dlouhé víno, nepostrádající hloubku.

Delamotte Brut

Složení:50%Chardonnay, 30%Pinot Noir, 20%Pinot Meunier. Víno lehce zlatavé barvy, ve vůni velmi čisté s tóny citrusů a bílých květů. V ústech naplní silou bez agrese, je dobře vyvážené a zakulacené, s příjemnou svěží chutí a ovocným koncem. Vhodné jako aperitiv a zejména delikátní je k ovocným dezertům.

Demoiselle Parisienne 1er Cru 1999

60 % Chardonnay 30 % Pinot Noir 10 % Pinot Meunier. Zbarvení s četnými záblesky zelené,jemné a vytrvalé šumění. Velmi ovocné vůně ,po sušených meruňkách. Chuť máslová s nádechy vanilky a ořechů. Svěží s dlouhým koncem. Vhodné jako aperitiv nebo k jídlu.

De Venoge Grand Vin des Princes 1993

Jméno Grand Vin des Princes bylo zaregistrováno společností již v roce 1864. Toto šampaňské je speciálně namíchané Blanc de Blancs z vinic Grand Cru. Toto cuvée bylo speciálně vyrobeno pro prince Oranžského. Od roku 1966 se toto cuvée prodává ve speciální láhvi ve tvaru karafy. Jeho pozoruhodná struktura a silné aroma ho skvěle předurčuje podávat k humrovi či ke kaviáru. Cuvée se dodnes servíruje například na císařském dvoře v Japonsku. 

GOSSET Excellence

Směs Chardonnay (42 %), Pinot Noir Premier a Grands Crus (45 %) a Pinot Meunier (13 %). Obsahuje také 24 procent rezervních vín. Rezervní vína (průměr 2 roky) zajišťují stálou kvalitu a zaručují ovocnou chuť, flexibilitu a vyváženost. Šampaňské s překvapivě bohatým aroma, krásně komplexní a opravdu elegantní, kombinující svěžest a gurmánství. Je vynikající jako aperitiv pro přátele, stejně tak na konci ranního nebo odpoledního koktejlu. Zrání: 2 až 3 roky při 11 ° Teplota pro podávání: 7° Doporučeno jako: aperitif, v jakoukoliv denní dobu. Barva: světle žlutě zlatá Vůně: živá, elegantní. Chuť: Svěží. Aroma hrušek, zimolezu a květu vinné révy. Lehce ovlivněno odrůdou Pinot Noir. Vyvážené víno s dobrou chutí.

GOSSET Celebris 1998

Ročník se skládá z 54 % Pinot Noir ( Montagne de Reims a Vallée de la Marne) a 46 % Grands Crus (Côte des Blancs Chardonna)y. Je poctou historii domu Gosset. Zrání: 7 let při 11 ° Teplota pro podávání: při 7° Doporučené k: rybám, korýšům, husím játrům nebo jako aperitiv Barva:žlutá s náznaky zlaté a zelené. Vůně:V jeho vůni se mísí ovoce a květy (dokonoalá směs růží, liči, manga a mandaringy). Chuť:Síla a ušlechtilost. První dojem bílých jahod a mandarinek přes velmi jemnou karamelovou chuť. Nádherná koncentrace vůní. Harmonický ročník se zajímavým konzervačním potenciálem. Šampaňské GOSSET CELEBRIS se stalo skvostem společnosti a nyní má tři ročníky: 1988, 1990 a 1995 Doporučené pokrmy:Jako aperetiv, k rybám, korýšům nebo husím játrům Skladování:15 a více let.

  • V případě zájmu o dobré šampaňské Vám doporučujeme champagneshop.

Henri Giraud Fut de Chene Millésimé

Grand Cru, 70% Pinot Noir, 30% Chardonnay. První vinifikace probíhala v dubových sudech, RARITA. Fut de Chene. 

HENRIOT Brut Millésimé 1996

Šampaňský dům HENRIOT vytváří ročníková vína jen ve vyjímečných letech, kterým ročník 1996 bezesporu byl. Brut Millésimé 1996 je elegantní a komplexní šampaňské víno s vysokým procentem Chardonnay Grands Crus. Složení: Chardonnay 48%, Pinot Noir 52%.

Jacquesson & Fils Jacquesson Cuvée 731

52% Chardonnay, 31% Pinot Meunier, 17% Pinot Noir. Hrozny pocházejí z Premiers Crus a Grands Crus. Cuvée 731 je zajímavé, skvěle formované šampaňské víno, omezené produkce (150620 lahví). 

KRUG Grande Cuvée Brut

Společnost Krug se od roku 1843 specializuje na prestižní a výběrová šampaňská vína vynikající svým , intenzivním a komplexním buketem,díky tradičním metodám,kterými jsou tato exkluzivní vína vyráběna. Na celou výrobu dohlíží příslušníci jiř páté a šesté generace této slavné rodiny. Každá láhev zraje ve sklepích domu Krug šest až osm let, než je možné ji vychutnat. Rodina Krug je příkladem nejvyššího možného stupně kvality champagne. KRUG GRANDE CUVÉE je šampaňské víno Impozantního charakteru již od prvního momentu ve sklenici. Víno v průběhu prvního kvašení ,probíhajícího v malých dubových sudech, což má za následek neopakovatelnou kvalitu chuťí a vůní tohoto cuvée z 20 až 25 různých poloh v Champagne a ze šesti až deseti různých ročníků. A to dělá z GRANDE CUVÉE šampaňské mnoha chutí a vůní,které je těžko překonatelné. Roční produkce Krug Grande Cuvée činí cca 300 tisíc lahví.

Lanson Noble Cuvée Brut Vintage

Toto úžasné víno je zceleno z vybraných hroznů pocházejících z pouze z vinic Grand Cru označených 100% jakostí. Noble Cuvée je původní výraz stylu domu Lanson. Toto šampaňské bude vynikající lahodné a svěží i po mnoha letech. Zraje minimálně 5 let. Složení:71% Chardonnay, 29% Pinot Noir. 

Laurent-Perrier Brut Millésimé 1999

Laurent Perrier se rozhodl být velice selektivní a vytvářet ročník pouze v úplně nejlepších letech. To znamená, že BRUT MILLÉSIMÉ je vyjímečné a vzácné víno. Zůstává věrné stylu domu: jeho chuť je čistá a jasná. Má ukazovat charakter každého roku. Ročníková vína Laurent-Perrier mají vynikající konzervační potenciál. Brut Millésimé se skládá ze zhruba stejných dílů odrůd Chardonnay a Pinot Noir. Přesná množství se však liší podle charakteristik každého ročníku. Víno Brut Millésimé je vytvořeno výhradně z hroznů z úplně nejlepších crus neboli vesnic. Většina z těchto vesnic vznikla historicky právě na základě šampaňských Laurent-Perrier. Nejprestižnější mezi nimi jsou: Mesnilsur-Oger, Oger, Avize, Cramant, Chouilly, Ambonnay, Bouzy, Tours-sur-Marne a Louvois. Zrání v našich sklípcích trvá alespoň šest let. Obsah přidaného cukru je velicé nízký – jen tak může víno plně projevit svou pravou povahu. Barva: Zlato-žlutý odstín s nazelenalým nádechem je pro hrozny Chardonnay typický. Jemné a trvalé bublinky. Vůně: Velice elegantní. Mísí se v ní aroma zralého ovoce, například růžového grapefruitu a žluté broskve, s náznaky čokolády. Chuť: Nástup je příjemně hutný s náznaky vanilky. Otevře se do chutí žlutého ovoce a má dlouhotrvající jasný závěr, ve kterém se projevují chutě citrusového ovoce. Servírování: Podává se při teplotě mezi 9 a 11° C. Dokonale se hodí k mořským pokrmům a rybám v bílé omáčce. Díky své jemné a dlouhé chuti se může podávat i k drůbeži a bílému masu. Také můžete vyzkoušet klasické Champagne potée (dušené maso). Složení: Chardonnay 45 %, Pinot Noir 55 % Nejprestižnější vinice oblasti Montagne de Reims: Ambonnay, Bouzy, Tours-sur-Marne, Verzenay a oblasti Côte des Blancs: Mesnil a Cramant. Z těchto vinic se využívá pouze nejlepší šťáva. Víno zraje minimálně sedm let.

Louis Roederer Cristal 2000

Champagne Louis Roederer CRISTAL je ilustrací dokonalosti. Je vyráběn z ušlechtilých hroznů pocházejících jen z viničních poloh ohodnocených 100% jakostí.Toto víno je obecně uznáváno jako výkvět šampaňských vín. Složení: 55% Pinot Noir a 45% Chardonnay.

MAILLY Cuvée Les Échansons

Složení:75 %Pinot Noir, 25 %Chardonnay. Aroma sušeného ovoce a citrusů se spojuje s kyticí jarních květů. V chuti vyvážené, zakulacené a s plným tělem vytváří na patře poezii lehkého perlivého polibku s krajkovou delikátností. Vyžaduje kombinace s jemnými pokrmy: husí játra čerstvá či ožehnutá, rizoto s humrem, jemné úpravy srnčího. Excelentní víno pro nejslavnostnější příležitosti.

Michel Gonet Cuvée Prestige Blanc de Blancs Grand Cru 1996

Ručně malovaná lahev výtečného ročníkového vína pocházejícího z těch nejlepších vinic označovaných Grand Cru. Složení je 100% Chardonnay. Víno je v dřevěné kazetě z eukaliptu.

Moet & Chandon Brut Imperial Magnum

Moet & Chandon Brut Impérial je vyvážená směs tří odrůd vína, která odhaluje posloupnost elegantních a harmonických dojmů, svěží zralosti, jemných a vytříbených linií, navozujících pocit pohody a příjemného rozpoložení. Víno harmonické směsi odrůdy Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Barva: světle žlutá se zeleným nádechem Vůně: jemně vinná s nástupem hroznů a květů lípy Chuť: jemně vyvážená, zanechává pocit šťavnaté harmonie. Brut Impérial je možné pít od aperitivu až po dezert.

  • V případě zájmu o dobré šampaňské Vám doporučujeme champagneshop.

Dom Pérignon Vintage 2000

Dom Pérignon je ušlechtilé a legendární šampaňské víno, které dozrávalo ve sklepích obce Epernay po dobu sedmi let, aby se dostatečně rozvinula jeho bohatost a hloubka. Neobyčejně komplexní víno s hedvábnou konzistencí. Dochuť je pozoruhodně dlouhá s lehkými podtóny kůry citrusových plodů. V novém vysouvacím coffretu s podstavcem. Roční produkce činí cca 2 mil. lahví.

G.H. MUMM & Cie Mumm Cordon Rouge

Mumm Cordon Rouge je bohatá osobnost skvělého šampaňského. Stylový a harmonický. Uspokojí i ty nejnáročnější milovníky šampaňského. Víno je nejprve silné, potom jej ztlumí svěžest jeho aroma. Jedná se o vznešené víno, které můžete stejně dobře podávat k dobrému jídlu a při výjimečné události. Barva: jasná a průzračná. Intenzivní žlutá s jemnými náznaky smaragdové. Bublinky stoupají v živém smyslném tanci a vytváří jemnou dlouhotrvající pěnu. Buket: otevírá se jemným aromatem čerstvých květů a kandovaného citrusového ovoce, dále se rozvíjí se silnějšími náznaky sušeného ovoce, ořechů a světlého tabáku. Tyto chutě na závěr zvýrazňuje náznak čerstvého ovoce a svěžest odrůdy Chardonnay. Směs šampaňskému vínu Cordon Rouge dominuje Pinot Noir (69 procent) pocházející z crus z oblasti Montage de Reims, ty jsou pověstné svou vynikající dlouhověkostí. Odrůda Chardonnay (31 procent ze 4 crus: Avize, Cramant, Choilly a Oger) přispívá svou jemností a svěžestí a dodává vínu výrazné dlouhé aroma. Obsah alkoholu: 12,5 % Obsah cukru na litr: 8 gramů.

Perrier Jouet Grand Brut

Reputace každého domu vyrábějícího šampaňské je nevyhnutelně spjatá s kvalitou a konzistencí jeho neročníkových vín. Neročníková vína tvoří u každého výrobce jeho styl a jsou závislá na blendovacích zkušenostech sklepmistra. Ten musí zajistit, aby víno stále dosahovalo vysoké kvality, bez ohledu na výkyvy jednotlivých ročníků. Pověst domu Perrier-Jouet jako jednoho z nejlepších vychází z kvality vína Grand Brut. Dům je oprávněně hrdý na svou dlouhou historii, byl prvním výrobcem šampaňského, který v roce 1854 vytvořil suché víno. Dokonalá aromatická harmonie v jemné rovnováze. Světlá, ale průzračná zlatožlutá barva. Živé půvabné bublinky. Křišťálově čisté víno. Prchavé květinové aroma (například akát)se mísí s teplejšími vůněmi, kterým dominuje zelené jablko, ananas a bílé broskve. Při ochutnání zaplaví patro dravá, veselá vitalita, plná a smyslná. Bohatá chut čerstvého másla a lineckého pečiva podporovaná vytrvalým proudem živých bublinek vytváří přirozenou rovnováhu. Jemná směs Grand Brut je vyrobeno z nejlepších crus z oblastí Côtes des Blancs, Vallée de la Marne a Montagne de Rems. Ve směsi je použito třicet až čtyřicet crus, které doplňují charakteristické vlastnosti rezervních vín. Díky používání rezervních vín, jejichž množství přesně předepisuje sklepmistr, udržuje Perrier-Jouet každoročně osobnost, chuť a charakter svého Grand Brut. Obsah alkoholu: 12,0 % Tlak: 6 kg při 20°C Obsah cukru: 11,5 g/l

POMMERY CUVÉE LOUISE 1996

POMMERY Cuvée Louise 1996 je elegantní a čisté šampaňské víno, které zrálo ve sklepích sedm let, což z tohoto Prestige Cuvée domu POMMERY dělá neopakovatelný a jedinečný zážitek. Složení:60% Chardonnay, 40% Pinot Noir. 

TAITTINGER Comtes de Champagne Rosé 2003

Smysluplné růžové víno ročníku 2000 vyrobené pouze z moštu z prvního slisování,zraje ve sklepích pět let. Složení:70% Pinot Noir (z toho 12% je červené víno z vinic v Bouzy) 30% Chardonnay. Komplexní a vyvážené, harmonické šampańské s aroma červeného ovoce.

Blanc de Blancs Ruinart Blanc de Blancs

100% chardonnay z vybraných roků. Překrásné zlatožluté barvy, typické pro chardonnay. Čistá intenzivní vůně s nádechem francouzského pečiva a pražených mandlí. Velmi vláčné a harmonické víno. Vyrovnané, příjemné intenzity.

Vintage 1996 Bruno Paillard Brut Millésimé Assemblage 1996

Toto úžasné ročníkové šampaňské víno se vyznačuje světle zlatavou barvou s velmi jemným perlením. Aroma je komplexní, od citrusových vůní po červené ovoce a med. Na jazyce je naprosto delikátní, hedvábné s převahou kandovaného červeného ovoce. Složení:48% Pinot Noir, 52% Chardonnay. Hrozny pocházejí z Grand Cru Cote de Blancs a Grands a Premiers Crus Mailly, Mereuil sur Ay, Rilly, Villers Marmery. K výrobě Bruno Paillard používá pouze šťávu z prvního lisování hroznů. Ve sklepích domu zraje 8 let než proběhne degoráž, po dosáži (7-8 gramů /litr) je opět umístěno do sklepů na dalších 6 měsíců. Produkce činí 48 tisíc lahví.

  • V případě zájmu o dobré šampaňské Vám doporučujeme champagneshop.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7833 (dobra-kucharka.cz#8394)


Přidat komentář