Potřeby pro míchané nápoje

Obliba míchaných nápojů roste a letošní horké léto tomuto módnímu trendu jenom nahrává. Míchají se nejenom nápoje alkoholické, ale i ty, které si může s chutí dát dítě nebo řidič.

Smyslem přípravy míchaných nápojů dnes není podnícení bojové nálady, ale dosažení dokonalé harmonie zrakové, vonné a chuťové, která lidským smyslům přinese co největší požitek. Toho lze docílit mícháním nejen alkoholických nápojů, ale i ovocných sirupů, šťáv, mléka apod. s celou řadou přísad. Bez čeho se ale při míchání nápojů, koktejlů neobejdeme?

Barmanské potřeby - Náčiní

Barman se neliší náčiním, ale především svými znalostmi a dovednostmi. I vy se můžete stát dobrými barmany, aniž byste museli utratit horentní sumy za drahé barmanské zařízení. Vůbec to není nutné. Pro začátek stačí obyčejné vybavení domácnosti, drtič ledu můžete nahradit paličkou na maso a utěrkou, barovou lžičku kávovou, strainer klasickým sítkem, a jiné si dokoupíte později.

  • Šejkr - díky šejkru se Vám podaří optimálně protřepat všechny přísady daného nápoje.
  • Barová lžička - je dlouhá a s její pomocí budete moct nápoje snáze zamíchat.
  • Barové kleště - mezi praktické a mnohostranné pomocníky můžeme zařadit i barové kleště, ty slouží k otvírání různých druhů lahví.
  • Barové sítko - také známé jako " strainer " hodí se na všechny druhy šejkrů a skleniček a při slévání nápoje se v něm zachytí led.
  • Barový nůž - s ním můžete ovoce lépe okrájet, oloupat a napíchnout.
  • Drtič ledu - mechanický (kleště) nebo elektrický mixér na přípravu drceného ledu.
  • Chladič na sekt a víno - udrží v otevřené láhvi dostatečně nízkou teplotu, tak můžeme servírovat přímo od stolu a nemusíme neustále odbíhat k ledničce.
  • Koktejlové špejle - neboli špízy či " napichovátka " slouží k napichování ovoce a zeleniny a následně ozdobení nápoje.
  • Kleště na led - umožní každou kostku ledu pevně uchopit.
  • Kleště na otvírání sektu - tato praktická pomůcka příjde vhod těm, kteří nemají moc dobré zkušenosti s otvíráním sektu. Lze tak předejít různým problémům.
  • Lžička s brčkem - představuje praktickou pomůcku pro mixované nápoje se zmrzlinou nebo ovocem.
  • Lis na citrusy - ruční, pákový nebo elektrický.
  • Nádoba na led - většina nápojů bývá podávána ledově studená, tato nádoba Vám zajistí, že se zásoba kostek ledu nerozpustí.
  • Odměrka - kdo chce být přesný, ten se nespolehne na " odhad oka ". Většina odměrek ukazuje na jedné straně 2 cl a na straně druhé 4 cl.
  • Prkénko na krájení - na krájení a odkládání plátků ovoce a zeleniny, snadno omyvatelné.
  • Sklo - různé druhy skleniček, na long drinky, toddy, ballon, flétna, sour, highball, rock glass, koktejlová sklenice.
  • Stébla - srkací brčka, míchátka, různě barevná, vhodná do long drinků.
  • Teploměr na víno - při servírování vína je třeba dbát na správnou teplotu jednotlivých druhů vín.
  • Uzávěr láhví - bez uzáveru se neobejdeme pokud chceme, aby nápoje v načatých lahvích neztratily na kvalitě. Na láhve se sektem jsou ideální zátky kovové, pro víno, sody, minerálky a podobně se používají zátky z umělé hmoty.
  • Ubrousky, podložky - slouží pod sklenice, při stékání vody z orosené sklenice.
  • Výrobník ledu - kovová nebo umělohmotná nádoba či igelitový sáček s malými oddělenými prostory pro vodu.
  • Vývrtka - pomocí tzv. zvonových nebo pákovách vývrtek lze vytáhnout zcela čistě každý korek bez vynaložení větší síly.
  • Zátka s kovovou nálevkou - láhve s nálevkami usnadňují odměřování mixovaných tekutin, obzvláště sirupů, jelikož u nich se jedná ve srovnání s ostatními přísadami o velmi malé množství.

Barmanské potřeby - Alkohol

Kvalitnější je jistě dražší, ale žádný míchaný nápoj nemůže být lepší než jeho levná ingredience!

  • Brandy a Koňak - to jsou destiláty vyráběné z vínovice. Jako KOŇAK smí být však označován pouze výrobek z vín pěstovaných ve vinařské oblasti kolem francouzského města Cognac. Při výrobě brandy a koňaku musejí být dodržovány velmi přísné předpisy. Brandy musí zrát nejméně šest měsíců a Koňak nejméně dva roky. Zrání probíhá v malých dubových sudech, kvalita dubového sudu a doba skladování tak mají významný vliv na aroma a chuť destilátu.
  • Gin - nesmí chybět v žádném baru. Recepturu na výrobu Ginu vyvinuli Angličané před dvěma sty lety. Gin je odvozen od francouzského " genièvre " - česky jalovec. Gin se dvakrát destiluje a přidávají se do něj různá koření (koriandr, kardamom, pom. kůra, kořen anděliky apod.)
  • Rum - vlastí rumu jsou ostrovy v Karibském moři: Kuba, Jamaika, Haiti, Portoriko, Guadeloupe, Martinik, Barbados a Trinidad. Rum se vyrábí z melasy (tmavá hustá látka, která zůstává jako vedlejší produkt při výrobě cukru). Bílý rum : obsah alkoholu je 37,5%. Tmavý rum: obsah alkoholu je až 75%.
  • Whisky & Whiskey -dvě různá jména a přitom se v obou případech jedná o obilný destilát. Whisky je výrobek pocházející ze Skotska, Kanady a většiny dalších zemí. Jejím základem je žito ke kterému se přidává kukuřice a sladový ječmen. Whiskey (Bourbon Whiskey) se vyrábí v USA a Irsku, jejím základem je kukuřice. Každá whisky, whiskey má svou typickou chuť a aroma. Obsah alkoholu je okolo 40%.
  • Vodka - původní vlastí vodky bylo carské Rusko. Vodka se vyrábí z obilného nebo bramborového destilátu, který se filtruje přes aktivní uhlí a výsledkem je alkoholický nápoj neutrální barvy i chuti. Obsah alkoholu bývá okolo** 40 - 45%**.
  • Likéry - při jejich výrobě se používá neutrální obilný destilát, ten je slazen a dále pak ochucován ovocnými šťávami, směsí bylin a kořením. Obsah alkoholu je nižší než u destilátů a je v rozmezí od 15 do 30%.
  • Sekt a Šampaňské - jako Šampaňské jsou označovány výrobky z oblasti Champagne. Šampaňské a Sekt se dodává v chuťových variantách BRUT (velmi suché), DRY SEC (suché) a DEMI SEC (polosuché). K přípravě míchaných nápojů jsou vhodné především suché druhy.

Nejběžnější ABC lihových nápojů k míchání drinků

Nejběžnější ABC jsou:

  • Amaretto - italský bylinný likér s příchutí mandlí a meruněk
  • Agnostura - aromatický hořký bylinný likér
  • Becherovka - bylinný likér sladkohořké chuti
  • Blackberry Brandy - ostružinový likér
  • Campari - italský aperitiv
  • Cherry Heering - dánský třešňový likér s příchutí mandlí
  • Cointreau - francouzský likér obsahující výtažky z kůry zelených a hořkých pomerančů
  • Creme de Bananes - likér s banánovou příchutí
  • Creme de Cacao - likér s kakaovou příchutí
  • Creme de Famboise - likér s malinovou příchutí
  • Creme de Mente - likér s mátovou příchutí
  • Creme de Coconut - kokosový likér
  • Curaçao - sladký likér vyráběný s kůry zelených pomerančů. Má bílou, modrou, oranžovou nebo zelenou barvu
  • Grenadina - sladký likér červené barvy
  • Kahlúa - mexický kávový likér
  • Peach Brandy - broskvový likér
  • Tequila - bezbarvý až zlatohnědý destilát zhotovovaný z Agáve
  • Vermut - speciální kořeněná vína

Malá ochutnávka

Co takhle si hnedka vyzkoušet namíchat nějaký ten drink? Jeden z RUMU, jeden z BRANDY a KOŇAKU, pak z GINU, VODKY, , hmmm? :o)

  • MOJOTO : led, 4-6 cl bílého rumu, šťáva z půlky citronu, 1-2 klž cukrového sirupu (můžeme nahradit tmavým cukrem), 1-2 střiky Agnostury, sodu. Rum, citronovou šťávu, sirup a agnosturu nalijeme do " long " sklenice, přisypeme drcený led, vše promícháme a zastříkneme sodovkou. Na závěr drink ozdobíme mátou.
  • B and P : led, 3 cl** brandy**, 3 cl portského vína, lístky máty. Brandy a portské víno nalijeme do sklenice " tumbler ", kterou jsme naplnily ledem. Nápoj dozdobíme lístky čerstvé máty.
  • WHITE LADY : led, 3 cl ginu, 3 cl Cointreuau a 3 cl citronové šťávy. Led rozdrtíme na malé kousky, naplníme jím do půli šejkr, pak přidáme ostatní přísadya vše dobře protřepeme. Hotový nápoj vlijeme přes barové sítko do koktejlové sklenice.
  • HARVEY WALLBANGER - led, 2 cl vodky, 2 cl likéru Galliano, pomerančová šťáva, kumkvát (trpasličí pomeranč), koktejlová třešnička. Do " long " sklenice vložíme led. Ptom v šejkru promícháme vodku s likérem a ledem. Směs nalijeme přes sítko do sklenice, přilijeme pomerančovou šťávu a ozdobíme kumkvátem a třešničkou.

Snad se povedou, tyto jsou mé oblíbené, snad zachutí i Vám...Krásné léto!

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7850 (dobra-kucharka.cz#9844)


Přidat komentář