Ovocné víno - domácí recept

Ovocné víno – recept. Ideální ovoce na výrobu vína. K výrobě ovocného vína se nejvíce hodí jablka, ostružiny, rybíz, angrešt, borůvky, bezinky a šípky. Ovocné víno recept - příprava na kvašení, postup.

Ovocné víno - lisování

Ovoce dobře umyjte, odstraňte nahnilé plody a pak jej rozdrťte, nejlépe v drtiči. Drť dejte do lisu a pro řádné prolisování lis pomalu přitahujte šroubem.

Ovocné víno recept - příprava na kvašení

Pokud kvasíte jablečné či hruškové víno, zakryjte šťávu před vzduchem (jinak rychle zhnědne) a zakvašujte ihned po usazení kalu, tj. nejpozději do 24 hodin. Zákvas si připravte předem podle návodu uvedeném na obalu od kvasinek.

Ovocné víno – desinfekce sudů

Šťávu z ostatního ovoce nechejte naopak až 3 dny v nádobě ustát. Na povrchu se usadí kal, který sejměte a vylisujte zvlášť. Šťávu dobře přeceďte. Šťávu můžete kvasit v okurkové láhvi, v lahvi na víno nebo - zakvašujete-li větší množství vína - v sudech. Ty je však třeba pečlivě vymýt a vydesinfikovat sírou.

Ovocné víno recept -  kvašení

Šťávu s trochou vody a v ní rozpuštěným cukrem naplňte do 2/3 kvasných nádob, aby při kvašení šťáva nepřetékala. Nádobu uzavřete kvasnou zátkou a utěsněte ji voskem nebo parafínem, aby vzduch nepronikal mezerami ven. Udržujte teplotu 15 - 20°C. Konec kvašení poznáte tak, že bublinky přestanou zátkou unikat, víno je klidné, na povrchu čisté a zákal padá ke dnu. Tato etapa by měla nastat po 3 – 5 týdnech. Ještě 2 – 3 týdny však víno nechte uležet.

Ovocné víno a optimální množství cukru

Do sladší šťávy přidejte cukru méně, do kyselejší je třeba více cukru a tím i vody. Na jeden litr vína postačí zhruba 10 - 15 dkg cukru.

Ovocné víno - stáčení a dokvašování vína

Zhruba po třech týdnech od konce kvašení můžete víno stáčet do níže postavených lahví hadičkou, která musí být alespoň 3 cm nade dnem nádoby (aby nenasákla kal ze dna). Sklenice plňte až nahoru, víno by se mělo dotýkat zátky. Láhve pevně zazátkujte a uložte ležmo. Zátky musí být nové, dlouhé, málo pórovité a před použitím spařené. Víno nechejte při teplotě cca 14°C dokvasit. Po 10 až 14 dnech můžete podávat.

Ovocné víno a usazení kalu

Usadí-li se na dně vína při dokvašování kal, znovu jej přetočte a vyčistěte taninem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 g taninu a 0,6 g želatiny, obojí rozpuštěné v teplé vodě. Po čištění víno znovu přetočte. Teprve čisté jej můžete znovu přelít do lahve a zazátkovat.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7838 (dobra-kucharka.cz#9443)


Přidat komentář