Horké nápoje - příprava

Zima a předvánoční čas nás přímo i nepřímo vybízí ke konzumaci horkých nápojů. Snadno je seženeme na vánočních trzích a ještě snadněji je můžeme připravit doma. Stačí dodržet jisté postupy.

Zima, zimní období a chlad nás nutí konzumovat horké nápoje. Ty si lze objednat v restauračním zařízení anebo je snadno připravit doma. Navíc doba předvánoční, respektive jednotlivá města a obce, pořádají vánoční trhy nebo jarmarky, kde můžete ochutnávku těchto tekutých pochutin na zahřátí absolvovat.

Alkoholické horké nápoje

Druhy nápojů:

Grog - příprava

Není snad nikdo, kdo by neznal grog, horký nápoj s rumem zahřeje rychle a důkladně. Co je však zajímavé, že spousta lidí neví, jak se přesně grog připravuje. Přitom na něj není potřeba více než rum, voda, cukr a citron. Vodu dáme vařit, mezitím si připravíme do sklenic panák rumu, silnější kolečko citrónu a dvě lžičky cukru. Až voda dovaří, zalijeme a máme hotovo.

Někdy se můžeme setkat s pojmem „nealkoholický grog“ tento nápoj se připravuje podobně, jako klasický grog, nicméně vynechá se rum a na jeho místo přijde pár kapek rumové tresti.

Svařák - příprava

Svařené víno je již složitější na přípravu, nicméně pokud si ho párkrát v zimě vyzkoušíme, již jeho přípravu nezapomeneme a budeme vařit jedna radost. Budeme potřebovat dřívka celé skořice, hřebíček, červené víno, cukr a vodu. Ještě než začneme vařit, je nutné si objasnit základní fakta – spousta lidí připravuje svařák tak, že nepotřebuje vodu a veškeré suroviny ihned vloží do hrnce a s vínem vaří. Při tomto aktu sice neředíte víno vodou, ale v konečné fázi budete mít méně alkoholu, než při variantě s vodou. Alkohol se totiž vyvaří.

Pro kvalitní, alkoholický** svařák** s plnou chutí proto nalijte dva hrnky vody a spolu s kořením vařte až do bodu varu. Jakmile k němu dospějete,** přilijte čtyři až pět hrnků vína**, asi čtyři lžíce cukru a míchejte, dokud se napovrch nezačne dělat pěna. Poté vypněte a ihned podávejte.

Punč – tradiční a vánoční

Punč pochází z** Indie** a je to jakási směsice** grogu a svařáku**. V kuchařkách můžeme najít stovky receptů na přípravu punče, my však pro začátek zkusíme ten základní – tradiční a vánoční. Na jeho přípravu budeme potřebovat citron, pomeranč, lépe dva nebo tři, 300 g cukru, 100 až 150 ml rumu, půl litru vína a „sedmičku“ vody.

V hrnci povaříme vodu, cukr a šťávu, vymačkanou z pomerančů a citronu. Anebo můžeme pomeranč (citron moc nedoporučujeme) nakrájet na kousky a nechat. Jakmile je voda zahřátá,** vlijeme víno a rum**. Dáváme pozor, aby teplota punče nepřesáhla bod varu, jinak by se vyvařil alkohol. Ihned po dovaření podáváme.

Bombardino

Opravdová horká bomba přímo z Itálie si získává silnou oblibu i v našich krajinách. Na méně tradiční horký nápoj budete potřebovat vaječný koňak, whisky, mléko a případně i šlehačku na ozdobení. Již podle výčtu surovin je jasné, že půjde o skutečnou bombu – jak alkoholickou, tak kalorickou. Nicméně, ochutnejte sami.

Do hrnce nalijeme půl litru mléka a necháme zahřát. Pro jistotu v průběhu vaření ochutnáváme – mléko musí být teplé, ale nesmí, jak se říká „utéct“. Až bude mléko ohřáté, nalijeme do něj půl litru vaječného koňaku a čtvrt litru whisky. Dovaříme a opět dáváme pozor, aby mléko nekypělo. Jsou lidé, kteří do ** bombardina** nedávají ani mléko. Jestliže cítíte dost sil, klidně se do něj pusťte, nutno však zdůraznit, že je to dost silné.

Horká švestka – ať žije slivovice

Na** Valašsku** si možná často, při chladných dnech, připravují nápoj, zvaný horká švestka. A ta je skutečně horká. Nemusíte ani přitápět. Na horkou švestku si připravíme hrnek uvařeného horkého ovocného čaje, nejlépe přímo švestkového, ale není nutnost. Dále** švestkový kompot, panáka slivovice, med a dvě lžíce sušeného ovoce**, nejlépe rozinky nebo brusinky. Do hrnce vlijeme šťávu z kompotu, ovocný čaj, přidáme sušené ovoce a krátce povaříme. Poté přidáme nakrájené švestky (bez pecek), promícháme a ochutnáme. Pokud je potřeba dosladíme medem. V jiném případě odstavíme z plotny. Ihned podáváme, naléváním do sklenic a přelijeme trochou slivovice. Pokud neseženeme švestkový kompot, dá se použít švestkový džus.

Nealkoholické horké nápoje

Druhy:

Horké jablíčko

Velice chutný a voňavý nápoj, který si oblíbí vaše děti, ale i manžel. Pohostit jím můžete i vítanou návštěvu, pakliže zrovna nemusí alkohol.

Na** horké jablíčko** budeme potřebovat jeden litr jablečného džusu, jedno dřívko celé skořice, osm až deset kousků hřebíčku a lžičku nastrouhané citronové kůry. Postup přípravy je následující: nejprve v troše vody svaříme koření, tj. že vyvaříme skořici, hřebíček a citronovou kůru. Až voda vaří, zeslabíme a necháme ještě jednou svařit. Poté procedíme a tu trochu vody nalijeme do většího hrnce, a zalijeme jablečným džusem. Necháme uvařit.

Tip: recept můžeme zkusit i s jinými džusy, výtečný je malinový nebo rybízový. Pokud přece jen návštěva, pro kterou nápoj připravujete, alkohol snese, vlijte do hrnku, či sklenice před podáváním panáka vodky.

Horká čokoláda

Milovníky čokolády v zimě snadno zahřeje a příjemně potěší horká čokoláda. Nesrovnávejte však kvalitní, po domácku připravenou s tou, kterou získáte z automatu za pár korun. Obsah kelímku v tomto případě je pouze instantní prášek zalitý horkou vodou v takovém poměru, že se spíše jedná o obarvenou a mírně ochucenou vodu, než horkou čokoládu. V omezených podmínkách je to jistě lepší, než nic, doma si však připravíme tu delikatesní, kvalitní a naprosto úžasnou pravou horkou čokoládu.

Na její přípravu bude nutností mít: 100 g čokolády na vaření, 600 ml mléka, cukr, vanilkový cukr, 100 ml 33% smetany, lžičku kakaa a skořici na konečné posypání. Do zahřátého mléka nalámeme čokoládu, přisypeme vanilkový cukr a poté i cukr podle chuti. Do rozpuštěné čokolády vlijeme smetanu a necháme dovařit, přitom nepřestáváme míchat. Dovařenou čokoládu sundáme z plotny a našleháme metličkou, ihned podáváme posypané kakaem a skořicí.

Dětský punč

Prakticky jde o čaj, doplněn o čerstvé nebo kompotované ovoce, ale proč ho dětem nepřipravit, když si sami naléváme ten „dospělácký“? Děti vaši snahu ocení a budou spokojené stejně, jako vy s vašim alkoholickým.

Do hrnce s vodou dáme cukr, na kostky nakrájené pomeranče, mandarinky a plechovku kompotovaného ananasu spolu se šťávou, zamícháme a povaříme. Ke konci vaření doladíme přidáním vanilkového cukru, můžeme dát i skořici anebo rumovou tresť.

Vanilková radost

Na jemný nealkoholický nápoj budeme potřebovat balíček vanilkové pudingu, který rozmícháme v půllitru** mléka a 200 ml smetany na vaření**. Přidáme asi pět lžic** medu** a obsah vanilkového lusku a za stálého míchání povaříme, dokud nám nezačne směs houstnout. Poté vypneme, nalijeme do sklenic a ihned podáváme. Na povrchu můžeme ještě posypat vanilkovým cukrem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7857 (dobra-kucharka.cz#10043)


Přidat komentář