Domácí vaječný koňak, punč, mandle v medu

Sváteční čas si přímo říká, abychom si dopřáli něco lahodného, tekutého, co nás pohladí na jazyku a zahřeje na duši. Zajdeme-li do prodejny, můžeme si jednoduše zakoupit některý z likérů. Pravému domácímu se však kupovaný rozhodně nevyrovná.

 

Sice nám dá nějakou práci, než si připravíme domácí likér, zato však víme, co jsme do něj přesně dali. Přeci jen samé dobroty. Kdo z nás si alespoň jednou nezakoupil v prodejně vaječný koňak. Byl sice tzv. kopečkový, hustý, což celá řada z nás kvituje, ale „něco“ v něm bylo, co Vám vadilo a celkovou chuť kazilo? U domácího vaječného koňaku se Vám nestane, že byste pociťovali určitou doznívající štiplavou pachuť. Vždyť si do něj dáte jen ty nejlepší ingredience.

Domácí vaječný koňak s pravou vanilkou

Na 2l láhve vaječné dobroty budete potřebovat 2 kondenzované mléka slazené, 2 kondenzovaná mléka neslazená, 200g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, 6 žloutků, 0,5l rumu.

Nejprve si připravte láhve, do kterých nalijete hotový vaječný koňak. Pokud zvolíte ozdobné láhve s čistou linií, může být vaječný koňak skvělým dárkem pro Vaše blízké.

Ve vodní lázni vyšlehejte do pěny žloutky s moučkovým cukrem. Poté vyšlehanou směs přelijte do větší misky. Přidejte kondenzovaná mléka slazená a neslazená. Následně přilijte rum. Vezměte si vanilkový lusk, rozřízněte ho a seškrabaný vnitřek dejte k ostatním ingrediencím do misky. Vše pečlivě promíchejte. Zbytek vanilkového lusku by byla škoda vyhazovat. Můžete ho zapíchnout do moučkového cukru. Cukr tak bude příjemně provoněný a připravený na pečení domácího cukroví.

Promíchanou směs přelijte do připravených, vymytých lahví. Poté dejte láhve chladit. Vaječný koňak potřebuje odležet, a to nejméně po dobu čtrnácti dnů. Je tedy dobré s jeho přípravou začít na začátku adventu, abyste se mohli z něho těšit o vánočních svátcích. Kdo z nás by však vydržel, když by věděl, že ve sklepě, či na balkoně se mu chladí taková laskomina. Na vaječném koňaku si můžete pochutnat ihned po vychlazení, ale nejlepší je** rozležený po pár dnech**.

Karamelový domácí vaječný koňak

Obdoba klasického vaječného koňaku je vaječný koňak karamelový. Jak si tuto pochoutku připravit. Vcelku jednoduše. Místo kondenzovaných mlék slazených, dejte kondenzovaná mléka s příchutí karamelu.

Domácí vaječný koňak bez alkoholu

Máte doma ratolesti? Pak nejspíš po Vás budou mlsně pokukovat, když si budete dopřávat vaječnou pochoutku. Co i jim připravit vaječný koňak, ovšem bez jakéhokoli alkoholu? Na vaječném koňaku bez alkoholu si pochutnají i ti, kteří neholdují alkoholickým nápojům.

Pro nealkoholický vaječný koňak budete potřebovat 250ml sladké smetany (žádná light verze), 250ml plnotučného mléka, 4 žloutky, 6 lžic moučkového cukru, 2 celé muškátové oříšky.

Sladkou smetanu a mléko vlijte do hrnce. Přidejte muškátové oříšky, které předtím rozčtvrtíte. Směs přiveďte k varu. Poté ušlehejte ve větším hrnci do pěny ve vodní lázni žloutky s cukrem. Přilijte směs mléka, smetany a za stálého míchání zahřívejte tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Důležité je pamatovat, aby směs nezačala vařit. Jakmile koňak zhoustne, vyndejte kousky muškátových oříšků a přelijte do předem připravených lahví. Vaječný koňak však můžete podávat také teplý.

Vánoční punč

Plánujete party s Vašimi přáteli? Přemýšlíte, čím je kromě pochutin pohostit? Co jim připravit typický** vánoční punč** plný voňavého koření?

Na vánoční punč pro šest osob budete potřebovat 0,5l silného černého čaje (bez příchutě), 30ml rumu, 1l červeného vína, 100g rozinek, 50g sušených brusinek (nebo švestek, hrušek), citron, 4 celé skořice, cukr dle chuti.

Nejprve si předpřipravte sušené ovoce. Nasypte rozinky, brusinky (švestky, hrušky) do misky, či sklenice a zalijte rumem. Sklenici uzavřete a nechte odležet alespoň po dobu několika hodin. Ničemu však neuškodí, když necháte ovoce louhovat po dobu několika dnů.

Až přijde den D, tedy, když si budete chtít připravit a popíjet vánoční punč, uvařte si litr černého čaje s nakrájenými plátky citronu a 4 svítky celé skořice. Připravený čaj i s citronovými plátky a svítky skořice přelijte do ozdobné servírovací mísy. Přidejte pak do ní také předpřipravené ovoce naložené v rumu. Dochuťte cukrem. Cukru může být méně, každý z hostů si dosladí podle libosti. Mísa vypadá efektně uprostřed stolu spolu s hrnečky a naběračkou.

Kořeněné mléko

Vrátili jste se prokřehlý z podzimní, zimní procházky? Pak Vaše kroky jistě směřují do kuchyně, abyste si připravili teplý čaj. Máte-li rádi čaj, pak můžete vyzkoušet i něco jiného, a to kořeněné mléko.

Na čtyři hrnečky kořeněného mléka budete potřebovat lžíci směsi bylinkového čaje. Zvolte takovou, kterou máte rádi. Dále budete potřebovat 0,5l mléka a med podle chuti.

Z bylinkové směsi si připravte čaj z 500ml vroucí vody. Hrnec, do kterého jste dali čaj a zalili vodou, přikryjte a nechte louhovat po dobu cca 15 minut. Poté čaj přeceďte, přidejte mléko a opět směs prohřejte. Na závěr dochuťte medem a můžete podávat.

Svařené víno

Kdo by neznal svařené víno? V létě si ho málokdo z nás zvolí jako nápoj. Zato však, jakmile uhodí první mrazíky, naše prsty se rády zahřejí od sklenice plné voňavé dobroty a naše chuťové pohárky rozhodně také nezůstanou utiskovány. Někdo má rád víno červené, jiné bílé. A tak, podle Vaší chuti si můžete připravit svařené víno z červeného a/nebo bílého vína. Dochutit ho můžete standardně plátkem citronu, ale také nevšedně plátkem pomeranče. Vše záleží na Vaší chuti.

Pro čtyři sklenice svařeného vína budete potřebovat 1 lahev bílého nebo červeného vína, 4 plátky citronu nebo pomeranče, 4 hřebíčky, 40ml bílého rumu.

Pečlivě si omyjte citron, nebo pomeranč a nakrájejte na plátky. Víno ohřejte s cukrem a celými hřebíčky. Důležité je, aby směs nevařila. Nakonec přilijte bílý rum. Svařené víno pak můžete procedit, nebo rovnou přelít do nahřátých hrníčků a přidat na plátky nakrájený citron, pomeranč. Cukr si každý přidá sám podle chuti. Někdo má rád kyselejší svařák, další ho zas musí mít řádně oslazený.

Hrušky v pálence

Další opravdovou laskominou jsou naložené hrušky v pálence. Koštovat je můžete sami. Hrušky v pálence jsou však i nevšedním a vkusným dárkem, který zcela jistě nezůstane zahrabaný uvnitř skříně, či dokonce vyhozený. Budete-li mít ozdobnou, průhlednou sklenici, docílíte efektního vzhledu Vašeho dárku.

Na jednu litrovou sklenici ostré a lahodné pochoutky budete potřebovat 4 zralé hrušky, nejlépe různě barevné, aby vynikly ve sklenici, 300g cukru krupice, 0,5l hruškovice, či vodky, vanilkový lusk, 150ml vody.

Nejprve si připravte nálev. Do hrnce dejte odvážený pískový cukr a vodu. Přidejte rozříznutý vanilkový lusk. Směs rozvařte a následně ji nechte zchladnout. Vše pečlivě promíchejte s hruškovicí, či vodkou.

Hrušky pečlivě očistěte a opláchněte. Poté je osušte a na pár místech propíchněte, například tyčkou na špízy. Hrušky pak vložte do předem připravené, vymyté sklenice. Zalije vychlazenou směsí cukru a hruškovice, či vodky. Sklenici dobře uzavřete a nechte po dobu pár dnů odležet. Čím delší dobu se budou moci hrušky louhovat, tím docílíte více lahodnější chuti.

Oblíbené ořechy, mandle v medu

Když mlsat, tak zdravě. Připravte si zdravou pochoutku, oblíbenou u malých i velkých. Pro jednu sklenici sladké pochoutky budete potřebovat 100g lískových oříšků, 50g mandlí, 150g vlašských ořechů, 50g kešu oříšků, 200ml medu.

Nejprve si připravte směs oříšků. Mandle oloupejte. Snadno z nich dostanete slupku, když je spaříte vroucí vodou, necháte chvilku louhovat, poté přelijete studenou vodou a vše ještě jednou zopakujete. Pak Vám půjde slupka z mandlí lehce dolů.

I když budete mít tekutý med, je důležité ho nahřát, a to zhruba na 40°C. jakmile je med zahřátý, nalijte ho do připravené, nahřáté sklenice, zhruba do výšky pěti centimetrů ode dna. Poté postupně přidávejte směs oříšků a medu. Sklenici pečlivě uzavřete, dejte do chladu.

Proč nevěnovat zdraví našim blízkým? Překvapte je vlastnoručně vyrobeným dárkem, po kterém se budou oblizovat až za ušima.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7856 (dobra-kucharka.cz#10038)


Přidat komentář