Cateringové nápoje

Jaké nápoje se hodí na catering? Umíme si správně vybrat nápoje, které budou mít úspěch? Správný výběr nápojů na catering je velmi důležitý, a proto bychom ho neměli podceňovat.

Nejprve bych chtěla charakterizovat slovo catering, které se bude dále objevovat v tomto článku. Původ slova catering pochází z anglického slova to cater = stravování.** Catering** je specifická služba zákazníkům, většinou se jedná o služby gastronomického charakteru, které je možno realizovat na libovolném místě a v libovolném čase. Catering rozdělujeme do tří typů: koktejl, raut a banket. Na všech třech podáváme nápoje.

Cateringové nápoje**

**

 

Cateringové nápoje, které jsou součástí cateringu musí být v první řadě kvalitní a podávané vždy v čisté a vyleštěné sklenici. Tyto zásady by měla vědět každá zkušená a dobrá cateringová společnost, kterou si objednáme na přípravu cateringu. Tato společnost by nám měla dopředu nabídnout velký výběr nápojů, které budeme nabízet svým hostům. Do cateringových nápojů určitě musíme zařadit český tradiční nápoj, kterým je pivo. V nabídce by dále neměly chybět koktejlové nápoje, tvrdý alkohol, minerální vody (s bublinkami i bez nich), džusy, ovocné šťávy, káva, čaj a červené nebo bílé víno.

Pivo

 

Pivo je** slabě alkoholický** nápoj vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a chmele. Jako cateringové pití je u nás velice populární. Obsah alkoholu není velký, pohybuje se v rozmezí od 0,5 do 10 procent alkoholu. V českých pivech je obvyklý obsah alkoholu mezi 4 až 5 procenty. Pivo bývá často vyhledáváno i z důvodu uhašení žízně a především díky neobyčejné chuti. V dnešní době máme na výběr z mnoha druhů piv a značek.

Druhy piva

Druhy piva jsou:

  • Světlé pivo (nejoblíbenější, nejčastěji 10-ti až 13-ti stupňové piva)
  • Tmavé pivo (svou popularitu získává v poslední letech, bývá sladší než pivo světlé)
  • Řezané pivo (směs piva světlého a tmavého)

Víno

Víno bývá často velice nebezpečné z důvodu chutě.** Cateringové firmy** si musí dávat pozor na svého dodavatele, aby víno bylo kvalitní a chuťově lahodné. Objednat kvalitní víno na catering je velice důležité. Proto si musíme vybírat dodavatele, který už má nějakou zkušenost a doporučí nám kvalitní a dobře chutnající vína. Vína rozdělujeme dle barvy na bílé víno, růžové víno a červené víno. Na catering se hodí všechny tři druhy.

Nejznámější druhy vín při cateringu

Tyto druhy jsou:

  • Kabinet (vyrábí se z hroznů, musí mít nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Pozdní sběr (nejoblíbenější při cateringu, má nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Výběr z hroznů (je vyrobeno z moštů, musí mít nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Výběr z bobulí (vyrábí se z nejkvalitnějších hroznů, z nichž byly vybrány nejvyzrálejší bobule)
  • Ledové víno (velice oblíbené, vyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při mínus sedmi stupňů celsia a nižších)
  • Slámové víno (hrozny byly před zpracováním uskladněny na slámě či rákosu)
  • Přírodní víno (není chemicky ošetřováno)
  • Odrůdové víno (musí obsahovat alespoň 85% vína z jedné odrůdy, velice oblíbené)
  • Sekty a šumivé víno (vhodné při zahájení oslavy)

Vína dále dělíme na** suché, polosuché, sladké, polosladké**. Suché víno se na cateringu objevuje nejčastěji.

Nealkoholické cateringové nápoje

 

Nejčastější a nejoblíbenější nealkoholické nápoje na cateringu bývají neslazené minerální vody, které většina účastníků vyhledává k zapíjení alkoholu nebo k jídlu. Také nesmíme zapomenout na nápoje teplé jako jsou různé druhy káv a čajů.

Druhy nealkoholických nápojů

Druhy jsou:

  • Minerální vody (perlivé, jemně perlivé, neperlivé)
  • Džusy (pomerančové, jablečné, rybízové, jahodové, ananasové)
  • Ovocné šťávy (nejčastěji pomerančové a jablečné)
  • Slazené nápoje
  • Káva (espresso, cappuccino, moccacino)
  • Čaj (černý, zelený, ovocný)

 

Tvrdé alkoholické cateringové nápoje

 

Alkoholických nápojů máme v dnešní době na trhu mnoho, a proto výběr tvrdého alkoholu na cateringu záleží na nás. Tvrdý alkohol by určitě neměl chybět. Procento alkoholu se pohybuje mezi 30-60% alkoholu. Tvrdý alkohol se vyrábí kvašením čili fermentací.

Druhy tvrdého alkoholu

Druhy jsou:

  • Vodka (vyrábí se z obilí případně z brambor,  velice oblíbená, obsah alkoholu se pohybuje nejčastěji okolo 40%, má čirou barvu, konzumuje se buď čistá (zpravidla chlazená) nebo v koktejlech smíchaná s jinými nápoji (alkoholickými či nealkoholickými))
  • Whisky (nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevěných sudech, nejznámější skotská whisky, irská whisky, americká whisky (bourbon), kanadská whisky)
  • Tequila (vyrábí se z agáve, velmi populární)
  • Gin (nápoj destilovaný z obilné břečky s přidáním různých bylin, dělíme na dva typy (genever a dry gin))
  • Pálenky (vznikají destilací zkvašeného rmutu, jenž je připraven z rozdrcených plodů, nebo jiných částí rostlin, chuť získáváme podle druhu ovoce)
  • Rum (nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny, jemný rum se využívá na přípravu koktejlů)

 

Míchané alkoholické i nealkoholické cateringové nápoje

 

Míchané alkoholické nápoje se u nás těší velké oblibě. Vznikají smícháním několika různých nápojových surovin. Míchané nápoje se neobejdou bez nejjemnějšího sirupu, kterému říkame monin. Do každého nápoje patří led, který nápoj osvěží. Na ozdobu skleniček používáme plátky ovoce. Na akcích se přípravou koktejlů zabývají zkušení barmani, kteří můžou hostům předvádět akrobacii pohybů se sklenicemi a různými surovinami, které do koktejlů patří. K přípravě potřebujeme šejkr, ve kterém nápoj smícháme.

 

Druhy míchaných alkoholických nápojů

Druhy jsou:

  • Beton (becherovka, tonik)
  • Bloudy mary (vodka, rajčatový džus, koření)
  • Mojito (lístky máty, bílý rum, třtinový cukr, limetky, perlivá voda)
  • Piňa colada (bílý rum, kokosové mléko, šťáva z plodů ananasu)
  • Cuba libre (světlý rum, limetky, coca cola)
  • Ovocné bowle (kvalitní bílé víno, cukr, ovoce, sodová voda nebo sekt)

Míchané nealkoholické nápoje se nejčastěji vyrábějí z mléka, do kterého přidáváme další pochutiny jako je vanilka, mixované ovoce, kakao, káva, ovocné výtažky, smetana, ořechy a další podle chuti.

Příležitost, cena, kvalita

Nápoje na catering vybíráme také podle toho na jakou akci je budeme potřebovat. Jedná-li se o firemní večírek, o oslavu narozenin, svatbu, zahradní párty nebo banket. Určitě se také ohlížíme na to, jestli na akcích budou jen naši přátelé, o kterých víme co jim chutná nebo jestli to budou lidé, o kterých tuto věc nevíme. Také bychom se měli zaměřit na to, v jakém období tato akce bude. Jestli v zimních nebo v letních měsících. Důležitá by pro nás měla být také cena. Určitě bychom si neměli vybírat nápoje jen podle ceny. I když nízká cena nás může často svádět, ale kvalita pití už je horší. Vždy je lepší si připlatit a pochutnat si na kvalitním pití než šetřit na této věci a pak se stydět co je to za hrůzu, která se nedá pít. Mnoho faktorů nám toto všechno ovlivňuje. Někdy je lepší si cateringovou firmu najmout na základě zkušeností od našich přátel nebo si na danou firmu přečíst recenze na internetu.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7844 (dobra-kucharka.cz#9828)


Přidat komentář