Burčák

Burčák - burčák ve varu. Kvašení probouzí burčák. Stádia burčáku. Burčák jako krajová specialita. Burčák jako lék. V první fázi má burčák sladkou chuť, protože se vzniká z moštu. Postupně dochází ke kvašení, které je v jisté fázi opravdu velkolepé.

Burčák - burčák ve varu

Jak potvrdí všichni zkušení pěstitelé révy, nápoj, který si může dovolit říkat si burčák, existuje pouze několik hodin v roce. V celém procesu zrání burčáku hraje roli kvašení cukru a okamžik, kdy se tyto cukry dostanou do rovnováhy s alkoholem.

Tomuto okamžiku se říká, že je burčák ve varu a právě na tento okamžik čekají všichni zasvěcení vinaři.

Kvašení probouzí burčák

Opravdový odborník si na ten nejlepší okamžik, kdy burčák dozraje, dokáže opravdu počkat neboť je to opravdu chvilková záležitost, ostatní smrtelníci se mohou opájet burčákem v jeho dalších stádiích, která nejsou už tak dobrá.

Stádia burčáku

V první fázi má burčák sladkou chuť, protože se vzniká z moštu. Postupně dochází ke kvašení, které je v jisté fázi opravdu velkolepé a bouřlivé a tehdy se v očích vinaře zableskne a začíná se koštovat.

Poté, když kvasinky převáží výhodu na stranu alkoholu, nazývá se to burčák po zlomu. Chuť už je trpčí a kyselejší. V této fázi se už začíná burčák přetvářet na mladé víno.

Burčák jako krajová specialita

Kdybyste slovo burčák vyslovili mimo naší zemi (počítaje v to i Slovensko), asi by vám kromě Rakušanů sídlících na severu svého státu nikdo neporozuměl. Nejvíce se vyrábí bílý burčák, ale stejně jako existují hrozny, ze kterých se vyrábí bílé víno, existuje i burčák červený. Ten však provází složitější proces vzniku, a proto není tak známý a rozšířený.

Burčák jako lék

Ačkoliv by zastánci abstinence mohli protestovat, burčák - tedy ten opravdový - nám může dodat po požití několik tělu prospěšných látek. Kromě vitamínu B i výborně pročišťuje organismus a přispívá k dobrému trávení.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7832 (dobra-kucharka.cz#8343)


Přidat komentář