Turecká kuchyně

Tajemné Turecko je zemí několika chutí, ale také, na naše poměry, s přísnými pravidly. Naprosto passé je zde vepřové, ale Turci jsou k cizincům shovívaví a nebudou po vás házet kameny, pakliže jej budete konzumovat.

Spolu s italskou, francouzskou, mexickou a čínskou, patří turecká kuchyně k těm nejbohatším, co se obsahu pokrmů a ingrediencí týče. A to je také důvod, proč všechny jmenované patří mezi nejoblíbenější na světě – více pokrmů zaručuje, že si více lidí zde najde „to své“.

Turecko je země zahalená tajemstvem. Pokud si vezmeme za příklad jmenované státy, každý občan si musí vybavit** nejméně jeden znak**, typický právě pro tuto oblast, zvyky a povahu. Jenže Turecko k nám pořád zavírá pomyslná vrátka, za kterými si snad jedině představíme Šeherezádu,** turbany a džiny**. Jenže to jsou pohádky Tisíce a jedné noci a koresponduje to s tím, jako by si cizinci Českou republiku představili jako oblast s krásnými princeznami, sedmihlavými saněmi a princi vysvoboditeli.** **

Takže, pojďme do těchto tajů zastrčit svůj nos a zjistit o stravování zde co nejvíce.

Turecko, ale i jeho kuchyně, je výrazně ovlivněná okolím, ostatně jako všude jinde, nicméně poloha této země a vliv různorodého okolí se také znatelně podepsali na její rozmanitosti. Jenže i zde existují zřetelní představitelé jídelního lístku.

Mezi hlavní ingredience patří ovoce, zelenina, lilek, česnek, cibule, plody moře, balkánský sýr, olivy, med, z koření převládá máta, koriandr, paprika, pepř, kopr, kmín a petržel. Koření se používá jen zlehka.

Klasické turecké jídlo je dušené, případně grilované. Maso se tu nejčastěji konzumuje skopové, jehněčí, nebo kuřecí. V žádném případě vepřové. K masu je podává obvykle rýže anebo** turecký bílý chléb** zvaný pide nebo ekmek.

Baklava

Typický** turecký dezert** není turecký med, ani nic s tureckou kávou (ostatně tyto názvy si vytvořili Češi a s Tureckem mají pramálo společného), ale baklava, pečené listové těsto s ořechy a medem.

Všude jasně zní kebab

Kebab jsou prakticky plátky masa, předem naložené a napíchané na dlouhé jehlici, otáčející se a shora opékající se. Vrchní maso se ořezává velice ostrým nožem a spolu se zeleninou se vkládají do housky a konzumují. Klasický turecký kebab je z masa hovězího. Kuřecí se objevuje kvůli procesu „poevropění“, dostat kebab na evropský trh. Někde se vyskytuje i vepřové, ale pravý Turek vám jej určitě nepřipraví. Muslimské vyznání konzumaci tohoto masa důrazně odmítá.

Pokud si zajedete do Turecka na dovolenou, s jedním z cílů je ochutnat pravý turecký kebab, rozhodně si jej nedávejte někde na ulici, jak jste zvyklí u nás. S hygienou si tam nejsou moc za dobře a je dost možné, že maso bude zkažené nebo jinak kontaminované.

Karbanátek

Velice oblíbené jsou v Turecku karbenátky – kefte. Je to mleté maso, ochucené a opečené.

Turci mají rádi pokrm zvaný** kumpir,** což je velká pečená brambora plněná zeleninou, olivami, třeba i masem a sýrem.

Nápoje v Turecku

V Turecku se ve velkém pije čaj. Klasický je silný, černý, nabízí se také ovocný jako je** fíkový, jablečný, anebo pak lipový či mátový**. ** **

Tureckou kávu bychom zde hledali marně. Pravý „turek“ je velice silný, bez odpadu, a také příliš sladký.

Turecko je známo výrobou čerstvých džusů. Není to jak u nás, že si koupíme krabici, prý 100 % džusu, ale přímo ovoce, ze kterého se džus připraví.

Budete-li chtít ochutnat národní turecký nápoj Ayran, pak se připravte na směs slaného bílého jogurt, zředěného s vodou a dochuceným česnekem.

Pide

Protože je častým základem mnoha pokrmů, nesmí chybět ani zde – turecký chléb, který je spíše jakousi plackou. Na něj bude potřeba: půl kila mouky, 30 g kvasnic, 250 ml vlažné vody, žloutek, lžíce olivového oleje, cukr a 30 g seznamových semínek.

Asi polovinu připravené vody odlijeme a spolu s kvasnicemi a troškou cukru zamícháme a necháme kvasit na teplém místě. V mouce uděláme důl a vlijeme kvásek. Propracujeme těsto a až je hladké a nelepí se, přikryjeme jej a necháme asi 20 minut kynout. Těsto rozválíme pomocí pěsti namočené v olivovém oleji. Zbytek olivového oleje spolu se žloutkem a pár lžiček cukru smícháme a shora placku potřeme a posypeme sezamem. Pečeme při 200 stupních asi 20 min

Lahmacun – turecká pizza

Na těsto pizzy, v tomto případě pide, lze klást cokoli, podle vlastní chuti, nicméně tu nejtypičtější tureckou pizzu připravíme z: půl kila čerstvých oloupaných rajčat, asi dvě cibule, půl kila mletého hovězího, menší zelená paprika, 2 lžíce rajského protlaku, 4 lžíce olivového oleje, stroužek česneku, svazek petrželky posekané, máta, kayenský pepř, sůl.

Cibuli osmahneme, přidáme česnek, rajčata a míchat tak dlouho, dokud je směs hustá, tekutina se vypařila. Mezitím si můžeme předehřát troubu na 230 stupňů a maso smíchat s kořením, paprikou, rajským protlakem a vychladlé rajčatové směsi. Propracované těsto na pide rozdělíme na 3 díly, vyválíme na tenké placky a dáme na vymaštěný plech. Na tyto placky dáváme masovou směs, ale ne úplně do okrajů. Pečeme asi 15 minut.

Manti

Velice lahodným pokrmem jsou turecké těstoviny s jogurtem. Na ně bude potřeba: hladkou mouku, vejce, voda, 250 g mletého jehněčího, cibule, půl kila bílého jogurtu, česnek, petrželka, sůl, pepř, paprika sladká, máslo. Nejprve smícháme hladkou mouku s vejcem a trochou vody tak, abychom uhnětli těsto, které se nelepí. Zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny stát.

Mezitím si nakrájíme cibuli a smícháme s masem, okořeníme petrželkou, pepřem, solí a sladkou paprikou. Řádně promícháme a můžeme připravit těsto. Rozválíme ho a rozkrájíme na menší čtverečky. Do nich klademe maso a balíme v malé šátečky. Vaříme v mírně osolené vroucí vodě asi 7 minut.
Omáčku připravíme z prolisovaného česneku, jogurtu a soli, když vše řádně smícháme. Na pánvi si ještě opečeme červenou papriku a podáváme – těstoviny, omáčku a nahoru právě papriky.

Baklava

U správného menu nesmí chybět desert. A v Turecku obzvlášť, neboť tamější obyvatelé jsou pověstní v libování si ve sladkých, až přesládlých pokrmech.

Budeme potřebovat: na těsto: 300 g hladké mouky, 80 g másla, trochu citrónové šťávy, a asi 150 ml vody. Dále bude potřeba:** 150 g másla, 50 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 100 g valašských ořechů, 200 g mandlí, 100 g pistácií, mletá skořice, mletý hřebíček, a žloutek. na speciální šlehačku: 200 ml smetany ke šlehání, ztužovač šlehačky a několik lžic medu.**

Mouku prosejeme, přidáme změklé máslo, citronovou šťávu a přilijeme horkou vodou. Zpracujeme v těsto, následně vyválíme 10 tenkých placek a všechny zarovnáme do jednoho čtverce.

Ořechy, mandle a pistácie nasekáme a spolu se skořicí, troškou hřebíčku a oběma cukry promícháme. Rozpustíme 150 g másla a poté jím vymažeme plech, na něm klademe jednu placku, pokapeme máslem a oříšky a položíme další placku. Takto postupujeme, až nám zbudou placky tři. Ty na sebe položíme, pokapeme máslem, shora potřeme žloutkem, rozkrojíme na čtverečky a položíme na připravený plech. Pečeme dozlatova na 190 stupňů. Jak se baklava peče, připravíme si medovou šlehačku – ušleháme šlehačku se ztužovačem a poté přidáme med.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7827 (dobra-kucharka.cz#10061)


Přidat komentář