Tichomořská kuchyně

Každá z kuchyní, stejně jako ta naše česká, je typická určitými specialitami a ingrediencemi. Vezmete-li si tichomořskou kuchyni, pak se rozhodně nemusíte bát, že byste po pokrmech přibrali. Navíc si skvěle pochutnáte a můžete okusit nezvyklé kombinace.

Řekne-li se Tichomoří, pak se nám může vybavit nejen nádherná přírodní scenerie, v podobě hor, rozlehlých jezer, zálivů, sopek, ale také neotřelá kuchyně, která nabízí vynikající steaky, jehněčí maso, ale také** plody moře**. Nyní můžete i Vy přenést skvělé pokrmy do Vaší kuchyně. Vyzkoušejte některý z receptů. A pokud k nim budete podávat vybraná lahodná vína, bude Váš gastronomický zážitek jistě dokonalý.

Batáty

Batáty jsou sladké brambory a představují ryze** typickou plodinu v Polynésii**. V porovnání s běžnými bramborami, které jsou u nás, obsahují batáty až o polovinu více kalorií, ale také vitamínu C. Příprava batátů je v podstatě obdobná, jako u našich brambor, tj. nejprve se omyjí, a pak se používají buď oloupané, nebo se slupkou. Batáty se nevyužívají pouze k masitým a slaným pokrmům. Z batátů je možné připravit také pikantní** pudinky, nákypy** a další sladké pokrmy. Batáty je možné konzumovat syrové, vařené, pečené, smažené i dušené.

Pečené batáty

Jeden z oblíbených receptů tichomořské kuchyně, jsou pečené batáty s osmaženým jehněčím či vepřovým masem.

Pečené batáty s vepřovým – ingredience

Pro pokrm budete potřebovat batáty, naporcovanou vepřovou kýtu (s, nebo bez kosti), tymián, česnek, cibule, sýr, sůl, olej, gurmánská hořčice, kečup.

Místo vepřového masa, můžete použít maso jehněčí, tolik typické pro tichomořskou kuchyni.

Pečené batáty s vepřovým - recept

Jednotlivé kousky vepřové kýty nařízněte u okrajů, aby se Vám maso při smažení (pečení) nekroutilo. Maso pak osolte a posypte tymiánem. Cibuli a česnek si oloupejte a nakrájejte na kolečka. Jednotlivé kousky masa vložte do pekáčku s olejem a potřete je hořčicí. Poklaďte na ně kolečka cibule a česneku. Pak maso potřete kečupem a navrch nastrouhejte sýr. Na vršek sýra dejte kousky másla a vložte pekáček do předem vyhřáté trouby. Vršek pekáčku překryjte alobalem.

Zatímco se maso peče, omyjte a oloupejte batáty a dejte je vařit.

Zhruba po půl hodiny pečení, alobal z pekáčku sejměte, aby se mohla utvořit zlatavá kůrčička.

Pokrm můžete podávat například s rajčatovým či ředkvičkovým salátem.

Kokosové mléko – součást piškotu, pudinku

Kokosové ořechy, především pak kokosové mléko je častou ingrediencí piškotového těsta, ale také pudinků a zmrzlin. I u nás je možné si zakoupit kokosové mléko v plechovce. Vyzkoušet z něj můžete právě zmíněný pudink, nebo také moučník. V případě moučníku však místo klasické mouky, použijte mouku rýžovou.

Kokosové mléko – součást nápoje Piňa Colada

Co se přenést do tropického ráje prostřednictvím osvěžujícího a oblíbeného nápoje Piňa Colada? Budete potřebovat 1cl kokosového sirupu, 4cl bílého rumu, 8cl džusu ananasového, 2cl sladké smetany, mátové lístky na ozdobu, led.

Veškeré ingredience, kromě máty, dejte do šejkru. Nemáte-li šejkr, můžete použít i mixér. Připravený nápoj pak nalijte do připravených skleniček a ozdobte kousky máty, případně i ananasem a jiným tropickým ovocem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7816 (dobra-kucharka.cz#9984)


Diskuze a zkušenosti

Hana | 27.03.2013 12:05
Re: Tichomořská kuchyně Pečené batáty ... dejte vařit?


Přidat komentář