Thajská kuchyně

Thajská kuchyně je typická svou rozmanitostí. Výborně kombinuje všechny vůně, vyvažuje chutě sladké, slané i pálivé a bezesporu se tak řadí mezi nejlepší kuchyně světa. Pojďte se spolu s námi podívat do Asie i Vy a vychutnejte si to pravé kouzlo Thajska.

Filozofie

Thajská kuchyně není jen tak ledajaká kuchyně, je nutné ji správně pochopit. V Thajsku je totiž příprava pokrmů vnímaná doslova jako filozofie, která má svou podstatu a přesně daný postup. Thajci přesně vědí, které suroviny se k sobě hodí, neznehodnocují jídlo přemírou omáček a dokáží precizně připravit maso, tak aby bylo chutné, ale zároveň i zdravé.

Základní suroviny

Mezi velmi oblíbené suroviny patří především** rýže, ovoce, zelenina, nudle, exotické kokosové mléko, rybí omáčky a mnoho druhů koření**. Thajci milují chilli, bazalku, koriandr, zázvor, citrónovou trávu, kurkumu či pálivé curry. Součástí jejich kuchyně jsou samozřejmě také ryby, vepřové maso a drůbež, zároveň si Thajci potrpí na polévky a na nejrůznější saláty.

Nepostradatelný je v thajské kuchyni** olej – palmový a sójový.** Na něm Thajci smaží veškeré své oblíbené pokrmy, často ale také dusí a fritují na páře. Na dochucení používají oříšky, které pokrm zlahodní a zjemní. Důležitá je u nich hlavně jednoduchost, Thajci nekombinují, většinou mají kterékoliv jídlo připravené během několika minut, sázejí na to, co dobře znají a co je podle nich osvědčené.

Typické thajské speciality

Thajské speciality jsou:

  • Tom yam – klasická thajská polévka, kterou najdete snad u každého tamního stánku s potravinami. Je pikantní a zároveň kyselá, skládá se ze zeleniny, krevet, citrónové trávy, hub, zázvoru a rybí omáčky. Tato kombinace potravin ji činí velmi neotřelou a specifickou právě pro Thajsko.

  • Kang kiaow wan – zelené curry – jedno z nejznámějších a také nejpálivějších thajských jídel. Základ tvoří kokosové mléko, bazalka, lístky kafru a zelená curry pasta. Přidává se maso, zelenina nebo ryba, jako příloha se podává rýže.

  • Kang phed – červené curry – další velmi populární jídlo, které se skládá z kokosového mléka, červené curry pasty a rybí omáčky. Směs se doplňuje bambusovými výhonky, bazalkou, masem či krevetami, jako příloha se přidává opět rýže.

  • Panang – dušené hovězí maso v kokosovém mléce, rybí omáčce a panang curry pastě.

  • Som tam – velmi ostrý salát z rajčat, papáji, chilli, limetkové šťávy a rybí omáčky.

  • Thot man pla – smažené placičky z mletého rybího masa a fazolí se podávají hlavně jako předkrm.

  • Phad thai – jedno z nejtypičtějších thajských jídel. Široké rýžové nudle doplněné rybí omáčkou, kuřetem nebo krevetami, variant je mnoho. V každé oblasti se pokrm připravuje trochu jinak.

Rýže jako klasická delikatesa

Rýže je v Thajsku považována za báječnou pochoutku a samozřejmě jako hlavní jídlo. Mnozí Thajci se dokonce svolávají ke stolu větou: „Je čas jíst rýži!“ To, jak je rýže oblíbená dokazuje také fakt, že průměrný obyvatel Thajska jí za rok zkonzumuje více než 160 kg.

V restauraci se rýže podává jako základ, servírovaná na samostatném talíři, který leží přímo před Vámi. Omáčky, zeleniny, polévky a přílohy se staví doprostřed stolu. Bez ohledu na to, kdo si jaké jídlo objednal, je v Thajsku zvykem si jednotlivé přísady brát a klást si je na svůj samostatný talíř s rýží. Má to bezesporu své výhody – každý si vybere co se mu zlíbí a naloží si porci tak velikou, jak chce. Nikdo se tak nemusí přejídat.

  • Jasmínová rýže – Khao chao – rýže jemné ořechové chuti, pochází ze středního až jižního Thajska.

  • Klihovitá rýže – Kao niow – lepkavá rýže, velmi hojně používaná. Pochází ze středního až severovýchodního Thajska.

  • Černá klihovitá rýže – Kao niow dam – Rýže výrazné ořechové chuti, využívá se hlavně k výrobě sladkých pokrmů, většinou v kombinaci s medem nebo kokosovým mlékem. Typický dezert vyráběný z této rýže je k dostání téměř na všech tržištích v Thajsku.

Tradiční thajské pokrmy

Zkuste si i Vy oživit jídelníček některými tradičními thajskými jídly, příprava není nikterak složitá. Originální kombinace chutí dodá Vašemu menu nový rozměr, věřte že thajskou kuchyni si prostě zamilujete.

Rýžová polévka

Recept:

  • 0,3 l vody

  • 150 g masa (ryba, kuře)

  • Půl sáčku rýže

  • Trocha rybí omáčky

  • 1 cibule

  • Pepř

  • Čerstvá petržel

Vodu nechte vařit, přidejte maso, trochu rybí omáčky, vařenou rýži a vařte ještě asi 3 minuty. Přidejte půl cibule nakrájené na kolečka, pepř, znovu trochu vařené rýže, čerstvou petržel a vařte další 3 minuty. Mezitím osmažte na pánvi druhou polovinu cibule, dejte ji na talíř a zalijte horkou polévkou.

Kuře s thajskou zeleninou

Recept:

  • 750 g kuřecích řízků

  • 100 g čínských nudlí

  • 250 g bambusových výhonků

  • 400 ml drůbežího vývaru

  • 100 g karotky

  • 100 g žampionů

  • Špetka chilli koření

  • 1 lžička čínského octa

  • 2 lžičky bílého dezertního vína

Do velké pánve dejte drůbeží vývar, koření, vykostěné kuřecí maso nakrájené na kostky, čínské nudle a karotku nakrájenou na plátky a vařte asi 15 minut. Když zelenina zkřehne přidejte bambusové výhonky, žampiony a víno. Dochuťte a nechte povařit.

Vepřové závitky

Recept:

  • 750 g vepřového stehna

  • 100 ml oleje

  • 150 g pórku

  • 50 g bambusových výhonků

  • 25 g sušených hub

  • 50 ml sójové omáčky

  • 50 ml vína

  • 25 g cukru

  • 25 ml vinného octa

  • 5 g kukuřičného škrobu

Z vepřového masa nakrájejte plátky, ty naplňte bambusovými výhonky, sušenými houbami a pórkem. Plátky srolujte a propíchněte párátky. Připravte omáčku z vína, octu, cukru a sójové omáčky. Vepřové závitky opečte do růžova, zalijte omáčkou a poduste.

Thajská pánev

Recept:

  • 500 g krůtího mletého masa

  • 200 ml kuřecího vývaru

  • 2 lžičky kukuřičné mouky

  • 1 cibule

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžíce rostlinného oleje

  • 1 červená paprika

  • 2 lžíce sójové omáčky

  • Špetka chilli

  • 1 hrst bazalkových lístků

  • Sůl

  • Pepř

Nasekanou cibuli osmahněte na oleji. Přidejte rozdrcený česnek, na hrubo nasekanou papriku a smažte asi 3 minuty. Přidejte maso a chilli a smažte další 3 minuty, dokud směs nezhnědne. Potom přidejte sójovou omáčku, vývar a asi 5 minut zvolna vařte. Mouku smíchejte se lžící vody, přidejte do směsi a míchejte, až zhoustne. Osolte, okořeňte a pokrm ozdobte lístky bazalky.

Krevetový salát

Recept:

  • 500 g krevet

  • 1 okurka

  • 1 hlávkový salát

  • 1 červená cibule

  • 3 lžíce nakrájené zelené cibulky

  • 2 lžíce cukru

  • 2 lžíce rybí omáčky

  • Šťáva ze 2 citrónů

  • 3 rozdrcené stroužky česneku

  • Stonek citrónové trávy

  • 2 feferonky

  • Hrst nakrájené máty

Okurku a cibuli nakrájejte na kolečka, stonek citrónové trávy a feferonky nakrájejte na drobno. Krevety napíchněte na špízy a grilujte je asi 3 minuty. Na talíř rozprostřete vrstvu salátových listů, na ně položte plátky okurky. Přidejte cibuli a navrch položte** ogrilované krevety**. V mixéru pak smíchejte všechny ostatní ingredience a rozmixujte. Směs nechte vychladnout a nakonec jí přelijte krevety.

Studená chilli omáčka

Recept:

  • 5 malých červených chilli papriček nasekaných na drobno

  • 8 sardelových řezů nakrájených na jemno

  • 1 lžička pasty z garnátů

  • 4 stroužky prolisovaného česneku

  • 1 lžička cukru

  • 2 lžičky sójové omáčky

  • 1 lžička soli

  • Šťáva z poloviny citrónu

V mixéru rozmixujte pastu z garnátů, sůl, cukr, česnek, chilli papričky a sardelové řezy. Přidejte sójovou omáčku a citrónovou šťávu. Podávejte v malé mističce.

Pokud budete thajské pokrmy připravovat doma, nikdy nešetřete s kořením. Jestli jste zvyklí přidávat do jídel špetku chilli, pepře či nového koření, při přípravě thajských specialit přidejte jednou tolik. Nebojte se ani oleje, obojí k thajským pokrmům prostě patří. Nezapomeňte ovšem na jednoduchost, na talíři mějte raději vždy méně jídla než více a příliš nekombinujte. Držte se těchto zásad a uvidíte, že thajské kuchyni podlehnete, je totiž bezesporu označována jako jedna z nejoriginálnějších a zároveň nejjednodušších kuchyní vůbec.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7802 (dobra-kucharka.cz#9815)


Přidat komentář