Švédská kuchyně

Hledáte-li kuchyni, která si zakládá na zdravé výživě, pak se s námi vydejte do kuchyně švédské. A protože se jedná o severskou zemi, pak není divu, že v kuchyni převládají ryby. A jistě také nemusíme představovat tzv. švédský stůl.

Možná je u celé řady z nás zakořeněné pojmenování švédský stůl jako něco zcela samozřejmého. Proč se však forma snídaně, kterou nabízí většina hotelů, nazývá právě „švédský“. Spojení švédský stůl není nikterak náhodné. Skutečně za vynálezem „bohatýrské“ snídaně, kdy si můžete vybrat, na co zrovna máte chuť, se ukrývá Švédsko, které s tímto stylem snídaně přišlo. A tak je jistě na místě, abychom používali zmíněné označení.

Snídaně ala Švédsko

Již v úvodu jsme prozradili, kdo doslova stojí za vynálezem švédského stolu. Takže, budete-li si chtít dopřát snídani ve stylu švédského stolu, pak buď můžete navštívit některý z hotelů, nebo překvapte Vašeho partnera/ku.

Budete potřebovat vše co má ten druhý rád. Švédský stůl se neobejde například bez toustů, míchaných vajec, vařených vajec, sýrových variací, opečených mini klobásek, celozrnných lupínků, jogurtu, grepu, ale také něčeho sladkého na zakousnutí, ať už ve formě koláčků, řezů či dortíků. Vedle toho můžete vymačkat čerstvou grepovou či pomerančovou šťávu a připravit voňavou kávu.

Typické tradiční pokrmy švédské kuchyně

Hledáte-li pokrmy, které jsou pro švédskou kuchyni skutečně typické, pak byste měli vyzkoušet například Matjesy – Ovocný jablečný páj – Zapečené brambory se smetanou a ančovičkami.

Na jakých dalších pokrmech si Švédové rádi pochutnají? Samozřejmě, že se jedná o ryby. Kupříkladu je velmi oblíbený marinovaný losos. Tak, jako u nás je často využívané mleté maso, tak i Švédové si neodepřou pochoutku z mletého masa. Velmi oblíbené jsou například malé masové knedlíčky z hovězího mletého masa, a to podávané s jemnou smetanovou omáčkou. Nemálo oblíbené je také pokrm zvaný farfiol. I když název připomíná karfiol, tak se jedná o nasolené a následně vysušené jehněčí maso.

Hrachová polévka s tymiánem a kostičkami cibule

Možná Vás překvapí, že hrachová polévka je jedním z oblíbených švédských jídel. Jedná se však o velmi hustou hrachovou polévku, v podstatě takové konzistence, jako je hrachová kaše. A také milovníci masa si přijdou na své. K hrachové polévce se totiž podává libový bůček.

Rádi byste si připravili hrachovou polévku podle švédského receptu? Pro čtyři strávníky budete potřebovat 500g půleného, žlutého hrachu, velkou cibuli, sůl, tymián (čerstvý, sušený). V případě, že budete polévku připravovat například k obědu, tak si den předem (stačí večer) namočte hrách do hrnce s vodou, ve kterém ho pak budete i vařit. Hrách vařte na malém plamínku do změknutí. Polévka by měla mít konzistenci naší hrachové kaše. Mezitímco se bude hrách vařit, oloupejte a nakrájejte si cibuli na kostičky. Těsně před dohotovením polévky cibuli osmažte do zlatova, a to buď na sucho, nebo s kapkou oleje. Uvařenou polévku dochuťte solí a snítky tymiánu. Polévku naservírujte na jednotlivé talíře a bohatě posypte osmaženou cibulkou. Podávat můžete s uvařeným libovým bůčkem.

Švédové jsou známí tím, že si hlídají ve své stravě, kolik obsahuje tuků. I když by se mohlo zdát, že strava Švédů je poměrně skromná, pak co se týká ryb, ty mají dokonce několikrát během jednoho týdne.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7818 (dobra-kucharka.cz#9999)


Přidat komentář