Skandinávská kuchyně

Pro každou ze světových kuchyní, je typické něco jiného. Pokud naši pozornost například zaměříme na kuchyně pozitivně působící na naše zdraví, pak právě skandinávská kuchyně patří mezi jednu z nejzdravějších.

Výše jsme zmínili, že pro každou kuchyni je něco typické, ať co do pokrmů, tak co do formy stolování apod. U Skandinávců jsou více než oblíbené rozličné pikniky. Ty nemusí být jen o dopoledních, či odpoledních svačinách, ale častokráte také přímo v čase oběda. U správného pikniku pak nechybí kromě dobré nálady, košíku a piknikové deky, samozřejmě rozličné pokrmy. Voleny jsou především chleby obložené sýrem, pečeným masem, rybou, domácí paštikou. Kromě obložených chlebů se do piknikového koše vejde také čerstvé ovoce, zelenina, domácí koláče, řezy apod.

Maso ve skandinávské kuchyni

Ve skandinávské kuchyni se setkáte nejen s velkým množstvím pokrmů z ryb, ale také vepřového masa. Mořské ryby se převážně vaří a vepřové maso se podává v podobě uvařeného, upečeného či dušeného.

Další typické ingredience v jídelníčku Skandinávců

Vedle mořských ryb a vepřového masa, najdete v jídelníčku Skandinávců** sýry, vejce, smetanu**.

Pohled na švédskou kuchyni

Nejbohatší a nejrozmanitější** skandinávskou kuchyní**, je kuchyně švédská. V této kuchyni najdete převážně velké množství ryb, vepřového masa, dále sýrů, zeleniny, ovoce, ovocných dezertů, salátů.

Pohled na finskou kuchyni

O něco jiná, než kuchyně švédská, je kuchyně finská. V této kuchyni vedou rozhodně ryby, a to upravené na nejrůznější způsob, dále zvěřina, houby. Co se týká zeleniny, pak převažuje především řepa, petržel a kopr. Finové jsou také známí svým vynikajícím chlebem. Pokud si rádi pochutnáváte na skutečně propečeném chlebu s křupavou kůrkou, pak budete spokojeni i ve Finsku. Jejich čerstvě upečený chléb je totiž podobný tomu našemu, tj. měkká střídka s křupavou, dohněda opečenou kůrkou. Ovšem, tak jako u nás je k dostání celá řada chlebů, tak i Finové si dopřávají různě ochucený chléb. Ochutnat například můžete chléb se zapečenými dýňovými, sezamovými a slunečnicovými semínky.

Delikatesa v podobě masových kuliček s brusinkami

U nás je** mleté maso**, především pak směs vepřového a hovězího masa, považováno za méně kvalitní. A tak, kdo chce o něco „povýšit“ například sekanou, či karbanátky, tak volí mleté maso hovězí. Ovšem ve skandinávské kuchyni je mleté maso na obdobné úrovni jako u nás například svíčková.

Představujeme jeden z receptů, na kterém si ve Skandinávii pochutnávají.

Na masové kuličky budete potřebovat 500g mletého masa (může být hovězí, nebo v kombinaci vepřového a hovězího masa), 1 vejce, 1 velkou cibuli, 1 paličku česneku, mléko, strouhanku, olej, bílý pepř, mořskou sůl, muškátový oříšek, brusinkovou zavařeninu.

Do hrnečku si dejte 5 lžic strouhanky a zalijte ji mlékem. Nechte mléko vsáknout. Mleté maso si dejte do mísy, smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem, vajíčkem. Vše důkladně prohněťte a přidejte nasáklou strouhanku. Ze směsi pak vytvarujte malé kuličky, které budou mít průměr kolem 2cm. Kuličky osmažte ze všech stran na rozpáleném oleji.

K** masovým kuličkám** je vhodnou přílohou vařený brambor a kopeček brusinkové zavařeniny.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7821 (dobra-kucharka.cz#10014)


Přidat komentář