Ruská kuchyně

Ruská kuchyně má mnoho typických a velmi chutných pokrmů, které již dávno přerostly hranice Ruska. Například vynikající dort Malakov, Boršč, pelmeně, pirohy, hovězí stroganov, bliny a mnohé další.

Ruská kuchyně patří mezi ty, které jsou označovány jako zdravé, ale zároveň jde o jídla velice chutná a zajímavě upravená. Samotná příprava jídel není nijak** složitá.** Mezi základní složky jídel patří obiloviny, zelenina, ovoce, koření, mořské a říční ryby, maso a mléčné výrobky. Ruské jídlo začíná předkrmem čili zakuskom, potom následuje** polévka, hlavní jídlo a desert.**

Maso v ruské kuchyni

Maso se připravuje nejčastěji ve větších porcích nebo kusech, což mu zaručuje šťavnatost. Najdete pokrmy z hovězího, telecího, vepřového i skopového masa. Své místo na jídelníčku má i drůbež a zvěřina. Mezi nejznámější masová jídla patří jistě Stroganov. Jídlo rychle připravené a opravdu vynikající. Hned za ním** Azu**, ze svíčkové. Pochutnáte si také na kuřecích plátcích** Pojarski**, což je velmi zajímavě upravený řízek ze sekaných kuřecích řízků, chleba a sladké smetany obalený ve vejci a strouhance a osmažený na másle. Určitě se vyplatí ochutnat pelmeně, to je v nudlovém těstě vařené vepřové maso přelité smetanou.

Ryby

Ryby se v ruské kuchyni připravují mnohem častěji než u nás. Oblíbené jsou sladkovodní i mořské. Nejčastěji se upravuje jeseter, candát, vyza, losos, platýz, kapr a štika. Pochoutkou je také** kaviár**. Ruský kaviár je vyhlášený a skvěle chutná černý z jeseterovitých ryb i** červený** z lososovitých ryb. V jídelníčku najdete i lanýže, ústřice nebo kraby.

Mléko a mléčné výrobky

Patří mezi základní suroviny ruské kuchyně. Nejčastěji se používá a to téměř u všech pokrmů smetana, obzvláště zakysaná. Úprava se zakysanou smetanou dává pokrmu vynikající chuť i energetickou hodnotu jídla. Velmi často se také používá kysaný nápoj kefír. Rusové tvrdí, že jde o nápoj zaručující dlouhověkost.

Zelenina a koření

V pokrmech najdete čerstvou i sterilovanou zeleninu. Používá se kořenová zelenina jako je červená** řepa**, mrkev, celer a petržel. Hojně se využívá i** zelí**, brambor a hub. Z koření je jednoznačně nejpoužívanější kopr, česnek, pepř, skořice, kardamom a hřebíček.

Obiloviny, chleba a pečivo

Obiloviny se dosud v ruské kuchyni podávají jako samostatná jídla. Oblíbené jsou jako kaše a často jsou součástí snídaně. Chleba se často podává jako směsný, ale najdete i** různé úpravy** chleba jako je arnautský, darnitský, orlovský, kišiněvský nebo slavjanský chléb, které stojí za to ochutnat.** Liší se** přísadami, různými semeny, kořením a ochucovadly. Mezi proslulé ruské pečivo patří pirohy a pirožky. Dělají se z kynutého těsta a plní se nejrůznějšími náplněmi, ať již slanými nebo sladkými.

Nejvyhlášenější polévky

Polévky jsou v Rusku velmi oblíbené. Nejznámější je** Boršč** a hned za ní** Šči**. Do těchto polévek se přidává červená řepa a zakysaná smetana. Říká se, že v pravý Boršč se pozná podle toho, že v něm stojí lžíce. Oblíbené jsou i polévky Solianky, které mohou být z hub, ryb i masa.

Ruské zákusky

Nejde o klasické zákusky jako u nás, ale o malé** slané pokrmy**, které slouží jako předkrm, ale mohou se podávat i jako oběd nebo večeře. Klasické jsou** bliny** nebo** syrniky**.

Zákusky a sladké pečivo

Převládají hlavně kysely, rosoly, ovocné pěny, lívanečky, palačinky, pirožky s různou náplní, sladké chleby, koláče a záviny. Velice chutné jsou ruské dorty. Špičkou je dost** Malakov**, který zná snad každý. Mezi klasické deserty patří** Kysel**, což je vlastně želé ze sušeného a bobulového ovoce, melasy a mléka. Krém Gogol – mogol jsou umně vyšlehaná vejce s alkoholem, která se podávají s piškoty. V Ruské kuchyni nesmí chybět zmrzlina.

Nápoje

Většinou každého hned napadne, že v Rusku je typickým nápojem vodka. To však není tak docela pravda. Nejtypičtějším nápojem je čaj. Dříve se připravoval v samovaru, dnes se již využívá moderní přípravy. Čaj se pije naprosto v každé ruské rodině. Z alkoholických nápojů je to pak vodka a zejména kvas. Kvas je původní ruský nápoj, který se připravuje kvašením vody s moukou a tekutým sladovým těstem, kvasnicemi, cukrem a kořením nebo ovocem. Známý je i Mědok, jehož hlavní složka je med, chmel a voda. Za ochutnání stojí i** Mors** a Ruská medovina.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7820 (dobra-kucharka.cz#10010)


Diskuze a zkušenosti

Anonym | 13.01.2015 15:19
Re: Ruská kuchyně neda se v tom viznat


Přidat komentář