Řecká kuchyně

Nejraději si dopřáváte chutné pokrmy večer? A když je ta možnost, tak si vychutnáte skvělou večeři venku při západu slunce? Pak máte velmi blízko k Řekům, kteří si právě svoje jídlo nejraději užívají večer, když není žádný shon a stres.

Podíváme-li se na řeckou kuchyni blíže, pak je ovlivněna kuchyní tureckou i orientální. V řecké kuchyni najdete čerstvou zeleninu, a to především papriky a rajčata. Další neméně důležitou ingrediencí řecké kuchyně je kvalitní olivový olej. V řecké kuchyni se setkáte s bohatou nabídkou pokrmů z mořských plodů a ryb. Co se týká koření, pak se nejvíce používá česnek, bazalka, anýz, rozmarýn, saturejka, koriandr, kopr.

A pokud milujete sladké, ale preferujete jejich zdravější formu, pak si u řecké kuchyně přijdete na své. Pro dezerty se totiž často využívají ořechy (vlašské, lískové, pistáciové aj.), mandle, med.

Řekové a jídlo

Pro Řeky nepředstavuje jídlo jen prostředek k zasycení. Řekové si dokážou pokrmy náležitě vychutnat. Zatímco my jíme ve spěchu, v poklusu, Řekové jedí pomalu, s chutí, beze spěchu, častokráte ve společnosti přátel, kamarádů, rodiny. Jídlo je pro ně součástí zábavy, relaxace.

Jídlo o více chodech začíná předkrmem, ke kterému se připíjí aperitiv. Místo jednoho hlavního jídla však spatříte na stole talíře s rozličnými grilovanými rybami, masem. Vedle masa jsou pak mísy s čerstvou zeleninou. Neméně oblíbené jsou také řecké hotovky, tak jako u nás třeba minutky. K těmto hotovkám se pojídá lahodný bílý chléb. A na závěr přichází dezerty, ovoce a řecká káva.

Pečivo v Řecku

V Řecku se kromě bílého chleba pojídá tradiční kulatý chléb pita. Kromě těchto dvou druhů je však oblíbené i pečivo, hojně sypané sezamovými semínky.

Moučníky v Řecku

Řekové milují moučníky a dezerty. Typickým moučníkem v Řecku je kantafi, kdy se jedná o závitek s ořechy a sladkým sirupem. Oblíbené jsou moučníky, jejichž základem je listové, či kynuté těsto s rozličnými sladkými náplněmi.

Nápoje v Řecku

Základem nápojů je čerstvá voda ve džbánku. Milovníci vína si ho dopřávají z ostrovů Rhodos, Kréta, Santorini aj. Ten, kdo dává přednost něčemu ostřejšímu, by měl ochutnat tzv. ouzo, kdy se jedná o čistý alkohol, jehož základem je anýz. A kdo by neznal Metaxu, oblíbené pití také u nás.

K nápojům, které se popíjí v Řecku, bezpochyby patří i káva, a to silná s výrazným aroma. Snad nenajdete Řeka, který by si nevychutnal svůj každodenní šálek kávy.

Recepty pro inspiraci

Pozvěte Vaše přátelé, kamarády, rodinu na řeckou kuchyni. Uvidíte, že připravenými pokrmy, je doslova ohromíte. Inspirovat se můžete například níže uvedenými recepty.

Předkrm – olivový chléb s plněnými rajčaty

Na olivový chléb budete potřebovat 200 g hladké mouky, 200 g zelených oliv, 3 vejce, 100 ml mléka, 120 ml olivového oleje, kypřící prášek do pečiva, lžíce cukru krupice, oregano, sůl. Rozšlehejte vajíčka s mlékem, olejem. Přidejte cukr, sůl, oregano, mouku s kypřícím práškem a nakonec olivy. Těsto pečlivě promíchejte a vložte do vymazané a vysypané formy. Upečte ve středně vyhřáté troubě.

Na plněná rajčata budete potřebovat 4 velká pevná rajčata, 100 g balkánského sýra, salátovou okurku, bazalku, sůl, pepř. Vršek každého rajčete seřízněte, dužninu vydlabejte a vložte ji do mísy. Oloupejte okurku a nakrájejte na malé kostičky. Balkánský sýr také nakrájejte na drobné kostičky. Jak okurku, tak sýr dejte do mísy, kde je dužnina z rajčat. Přidejte ještě bazalku, pepř, sůl a promíchejte. Směsí naplňte vydlabaná rajčata a pečte je v předehřáté troubě zhruba patnáct minut.

Polévka – Tzatziki

500 g bílého jogurtu, 200 ml vody, 1 salátová okurka, 3 stroužky česneku, lžíce olivového oleje, lžíce nasekané máty, lžička octa, lžička máty, jarní cibulka, sůl, pepř.

Okurku oloupejte a zbavte semínek. Jogurt rozmixujte s vodou a jednou čtvrtinou okurky. Přidejte utřený česnek, olej. Dochuťte solí, pepřem, octem, mátou. Do připravené polévky pak dejte zbytek okurky nakrájené na kostičky a cibulkou nakrájenou na kolečka. Polévku dejte chladit do lednice.

Hlavní jídlo - Musaka

2 lilky, 500 g mletého hovězího masa, 500 g brambor, 2 velká rajská jablka, 1 větší cibule, 100 ml červeného vína, 1 lžíce másla, skořice, sůl, pepř, olivový olej. Na bešamel budete potřebovat 2 lžíce másla, 4 lžíce hladké mouky, 600 ml polotučného mléka, 100 g strouhaného sýra, 2 žloutky, muškátový oříšek, sůl.

Brambory uvařte ve slupce, ještě horké je oloupejte a následně nakrájejte na kolečka. Lilky oloupejte, nakrájejte na kolečka, posolte z obou stran a nechte pustit šťávu. Následně lilky osušte a zprudka je osmažte z každé strany na olivovém oleji. Následně na másle nechte zesklovatět nakrájenou cibuli na čtverečky. Poté k cibuli přidejte mleté maso, směs ochuťte pepřem, solí a skořicí. Poté přidejte červené víno, nakrájená rajčata. Rajčata však dopředu spařte a oloupejte. Směs vařte do té doby, než zhoustne. Připravte si zapékací mísu. Na dno dejte vrstvu brambor, poté přidejte masovou směs, pak osmažené lilky a nakonec směs zalijte připraveným bešamelem. Zapékací mísu vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při 1801C cca půl až tři čtvrtě hodiny, dokud povrch nezezlátne.

Bešamel se připraví tak, že rozpustíte na pánvi máslo, přidáte mouku a mícháte tak dlouho, dokud nedocílíte světlé jíšky. Následně směs zalijte mlékem, rozmíchejte a vařte, dokud směs nezhoustne. Poté přidejte žloutky, dochuťte solí a muškátovým oříškem. Na závěr přisypte nastrouhaný sýr.

Dezert - Baklava

200 g rozpuštěného másla, 500 g hladké mouky, 300 ml vody, olej, sůl. Pro náplň budete potřebovat 200 g nasekaných ořechů (vlašských nebo lískových), 100 g nasekaných mandlí, 50 g nasekaných pistácií, 7 lžic pískového cukru, mletá skořice. Pro sirup na polití budete potřebovat 250 g krupicového cukru, 250 ml vody, lžíci citronové šťávy, kousek celé skořice.

Nejprve vypracujte těsto z mouky, vody, oleje a soli. Následně smíchejte ořechy, mandle, pistácie s cukrem a skořicí. Zpracované těsto rozdělte na čtyři až šest dílů. Každý díl vyválejte na stejně velkou tenkou placku. Vymažte plech a pak střídejte vždy placku s ořechovou směsí. Před tím, než dáte na každou placku ořechovou směs, tak placku potřete rozpuštěným máslem. Poslední vrstva by měla být plát pokapaný zbytkem rozpuštěného másla. Dezert pečte v předehřáté troubě. Po upečení ho přelijte připraveným sirupem.

Nápoj – Frappé

2 lžíce kávy, lžíce cukru, voda, led, sladká smetana, zmrzlina.

Do vysoké sklenice dejte kávu, cukr a trochu vody. Vše vyšlehejte frappovačem. Na závěr přidejte podle chuti led. Ten, kdo upřednostňuje sladkou, lahodnou a jemnou chuť, tak si může přidat smetanu, nebo rovnou kopeček zmrzliny.

Řecké pokrmy jsou na přípravu povětšinou jednoduché a rychlé. O to více se Řekové zaměřují na kvalitní a čerstvé suroviny, kterými jsou především nejrůznější zelenina, ovoce, ořechy, ryby, maso, mořské plody a olivový olej.

Dopřejte si i Vy výbornou řeckou kuchyni, ozvláštněte tak Váš zavedený jídelníček.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7806 (dobra-kucharka.cz#9838)


Přidat komentář