Recepty z polské kuchyně

Polsko, pro nás země na severu, by nám mělo být blízké, avšak o jejich kuchyni toho mnoho nevíme. Pakliže nežijeme v pohraničí. To bychom pak vařili žurek, kysanou polévku nebo známý bigos, směs ze zelí, hub a masa.

Polsko a polské pokrmy

Polsko je náš severní soused, ale i přes to si většina obyvatel České republiky neumí představit, co že je to v Polsku za národní jídlo. Tuto oblast má většina zafixovanou a spojenou s náboženství a bývalým papežem, nekvalitní čokoládou a spousty zlevněného zboží. Pojďme se tedy Polákům a jejich národní kuchyni podívat pod pokličku. A to doslova.

Polská kuchyně je dost ovlivněna sousedními zeměmi, zejména těch z východu. Mimo maličkou Litvu, Lotyšsko a Estonsko je to, a hlavě Rusko. V západní části Polska, kolem města Poznaň, je znát vliv kuchyně německé, v pohraničí s Českem je to zas trochu „počeštěná“ kuchyně. Ale asi tak, jako všude jinde ve světě – jednotlivé oblasti mají své „národní“ respektive krajové pokrmy.

Nicméně polská kuchyně je specifická zejména masovo-zelnými pokrmy. Spousta pokrmů obsahuje zelí, uzeniny nebo hovězí. V Polsku je výtečný chléb, a proto je také jedním z nejčastěji obsažených v tradičních polských předkrmech. Dalšími tradičními surovinami jsou červená řepa, smetana, okurky, houby, kedlubny, z koření nejvíce kopr, majoránka anebo kmín.

Velice tradiční ingrediencí v polské kuchyni jsou brambory. S tímto faktem si jdou ruku v ruce jak polská, tak česká kuchyně. Vařené, pečené, na kaši a tak podobně jsou často na talířích v Polsku viděny, asi jako u nás.

Typické pokrmy polského jídelníčku

Kdo alespoň jednou navštívil Polsko a měl možnost nahlédnout alespoň jedním okem do kuchyně, slyšel o pokrmu Bigos, zvaný také Bigus. Je to pokrm z masa a zelí, nebo spíše klobás, slaniny, hub a jak bílé, tak červené zelí.

Dále jsou oblíbené jakési masité karbanátky plněné slaninou, zvané zrazy.

Slavnější je však kvasné polévka žurek. Pro mnohé z nás její příprava hraničí s řádnou hygienou, ale Poláci ji konzumují často, takže obavy lze odsunout stranou. Pro objasnění – žurek se připravuje z vody, mouky, chleba, soli a česneku. Směs se nechá čtyři dny kvasit a po této době se vlije do hovězího vývaru, nebo vývaru z vepřových kostí. Následně se dochutí slaninou, klobásou, osmaženou cibulí, křenem, majoránkou a smetanou.

Polévky Polskem vůbec vládnou. Oblíbené jsou husté, zeleninové, ale také studené a dokonce ovocné. Pro mnohé Čechy je představa ovocné polévky podivná, až nechutná. Lidé si totiž představí klasický vývar z kostí a v něm plovoucí jablka a švestky. To je však omyl. Polévky jsou podávány formou sladkého studeného předkrmu. Něco mezi pudingem a ovocným kompotem.

Pokud zatoužíte v Polsku po nějaké tradiční chuťovce, možná vám přijde vhod obvařanek, pečivo podobné našemu preclíku. Zvláštností je jeho příprava, neboť se připravené obvařanky na pečení ještě ponořují do vařící vody. A odtud vznikl nejspíš název tohoto pečiva, které se sype mákem, solí nebo sezamem.

Nápoje v Polsku

Pokud budeme mít dost jídla, a budeme potřebovat spláchnout i něčím ostřejším, budem vám nabídnuta Zubrowka, což je vodka se zvláštní a typickou zelenou barvou. Název pochází od vzácného druhu Zubra, který je chován právě v Polsku, národním parku a vodka je podávána uvnitř sklenice se stéblem trávy, která roste právě v tomto parku.

Dále můžete ochutnat polské vodky, často je nabízena také slivovice – sliwowica.

Recepty z polské kuchyně

Recepty:

Bigos

Nejtradičnější polský pokrm připravíme z půl kila masa (vepřové, hovězí, klidně i kombinace), 200 g bůčku nebo tučné slaniny, dva kusy klobás, 500 g kysaného zelí, asi dvě lžíce sušených hub, lžíce sádla, cibule, kostka masoxu, asi 4 lžíce červeného vína, sůl, pepř, cukr a kmín.

Nejprve si do vlažné vody namočíme asi na hodinu houby.

Poté si nakájíme maso na kousky, taktéž bůček a klobásy na kolečka. Zelí zbavíme nadbytečné tekutiny a také pokrájíme a naposled zbavíme vody houby.

Ve větším hrnci necháme rozehřát sádlo a opečeme na něm slaninu, a chvíli na to přidáme maso i klobásy a řádně opečeme. Mezitím si můžeme připravit cibuli, kterou nakrájíme najemno a přidáme k masu. Když je i cibule řádně opečená, přidáme zelí, houby a zalijeme masoxem, respektive vývarem, který jednoduše připravíme tak, že jej v kastrůlku zalijeme vařící vodou a rozmícháme. Okořeníme kmínem, solí, troškou cukru a přidáme lžíce vína. Necháme dusit tak dlouho, dokud je maso zcela měkké a případně na závěr ještě dochutíme.

Podáváme s chlebem.

Žurek

Na klasický polský žurek – polévku bude potřeba si nejprve udělat kvásek: starých chléb, dva hrnky teplé vody, 100 g hladké mouky, a tři stroužky česneku.

Česnek rozkrojíme na kousky, a přidáme do skleněné nádoby s moukou, kterou jsme zalili vodou a přidali nakrájený chléb. Řádně zamícháme a překryjeme silnější vrstvou bavlněného textilu, a necháme na teplém místě čtyři dny. Na povrchu se může vytvořit plíseň, tak se jednoduše odstraní.

Po této době budeme potřebovat: zakysanou smetanu (opravdu hustou), cibuli, 100 g uzeného bůčku nebo slaniny, pár stroužků česneku, asi dvě lžíce sušených hub, majoránku, pepř, bobkový list, sůl, klobásu (nejlépe grilovací), strouhaný křen, vařené brambory a vařené vejce natvrdo.

Nejprve si namočíme houby, poté pokrájíme bůček a klobásu na kostičky. Taktéž nakrájíme cibuli a česnek. Do hrnce nalijeme asi 3 hrnky vody, až vaří přidáme houby, česnek a cibuli. Po chvíli přidáme bůček a klobásu. Povaříme asi půl hodiny a okořeníme bobkovým listem, pepřem a solí.

Po této půlhodině přidáme zákvas, majoránku a opět povaříme. Jakmile je polévka hotová, odstavíme ji a přidáme smetanu. Na talíř rozmačkáme vařené brambory a vejce a zalijeme polévkou. Může se podávat s chlebem.

Zrazy

Na tuto masovou pochoutku bude zapotřebí: 150 g mletého hovězího, 150 g mletého vepřového, jednu starší housku, vejce, 40 g slaniny, 20 g sádla, 20 g hladké mouky, mletá paprika, sůl, pepř a malá cibule.

Housku nakrájíme a zvlhčíme vodou. Do toho přidáme obě mletá masa, vejce, koření, sůl, a trochu nakrájené slaniny. Promícháme  a z této směsi vytvoříme čtyři placky, lépe řečeno čtverečky, které poklademe na kostičky nakrájenou slaninou a smotáme ve válečky. Na rozehřátém sádle a cibulce osmahneme ze všech stran a posypeme mletou paprikou a podlijeme trochou vody. Necháme chvilku dusit. Poté vyjmeme masové válečky, šťávu zahustíme moukou a vodou a na talíři válečky touto omáčkou poléváme.

Obvařanky

Na oblíbené polské preclíky bude nutné mít: 250 g hladké mouky, 30 g cukru, 4 vejce, sůl, hrubou sůl, mák nebo sezam na potření.

Mouku, tři vejce, cukr a trochu soli dáme spolu do mísy a vypracujeme těsto. Následně je rozdělíme na deset dílů a ty pak vyválíme do válečků. Válečky, nebo spíše provázky smotáme jako preclíky a teď následuje to pravé a originální – vhodíme je do vařící a mírně osolené vody. Poté, co vyplavou napovrch je klademe na plech, pomažeme rozkvedlaným vejcem a posypeme. Pečeme v rozehřáté troubě asi 15 minut.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7824 (dobra-kucharka.cz#10057)


Přidat komentář