Mexické pokrmy

Mexická kuchyně je světově profláklá jako pikantní a ostrá. A důvodem je podnebí, které v Mexiku vládne. Nicméně je tato kuchyně také pestrá na oko, se spoustou zeleniny, masa a koření.

Mexiko je spjato se** sombrery, tequilou,** ale také ostrou a pikantní kuchyní. Známé burritos, tortily, mexické fazole a další jsou jen malou ochutnávkou, této ďábelské kuchyně.

Zvláštností je to, že je známá, takřka po celém světě, nicméně její základ tvoří kuchyně španělská a další prvky jiných kuchyní, které s sebou přivezli další přistěhovalci. Nicméně tento mišmaš se povedl tak dokonale, že dokonce veškeré tyto národní jídla, zejména tu španělskou tak trochu zastínili, co se světového pole týče. A to doslova, neboť roku 2010 byla mexická kuchyně zařazená mezi nehmotné památky světového dědictví UNESCO.

Hlavní vliv na výše uvedeném má právě ostrost pokrmů, tedy alespoň těch nejznámějších, protože i když se to nezdá, není mexická kuchyně jen o chilli papričkách. Protože je v Mexiku horko, a horko utlumuje chutě k jídlu, je zde vynucená potřeba pokrmy silně okořenit. Kromě chilli je to ostrý kayenský pepř, ale také kmín, skořice nebo koriandr. Nejčastějšími surovinami mexické kuchyně je určitě kukuřice. Nějakou dobu za ní jsou pak fazole, rajčata, chilli papričky, z masa bez pochyb hovězí, za ním pak kuřecí a vepřové. Vždy se k těmto masům, a to ať jsou připravené jakkoli, podává příloha obsahující hromadu zeleniny. Nesmíme také opomenout obilniny, ze kterých se dělají placky, které jsou také jednou ze základních prvků mexické kuchyně.

Klasická mexická jídla

Burritos

Když jedete do Mexika, nesmíte si nechat ujít klasické burritos, což jsou** tortillové placky z pšeničné mouky, a plní se kukuřicí, fazolemi, zeleninou, masem a sýrem**. Burritos je národním jídle, ale i krajovou specialitou mexického státu Chihuahua.

Tacos

Podobným jídlem jako jsou burritos jsou tacos, zejména kvůli plackám, opět připravené z tortilových placek, plněných dušeným nebo pečeným masem a omáčkami – salsami. V některých čístech Mexika jsou tacos plněné rybami.

Nachos

Kukuřičné trojúhelníčky, které se dají snadno konzumovat i u televize jako chuťovka, si získaly silnou pozici na žebříčku oblíbenosti jídel i u nás. Jsou to takové mexické brambůrky. Nicméně jsou suché, křupavé a velice lahodné. Tím pádem nejsou tak těžké, jako naše běžné chipsy. Podávají se sýrem, fazolemi, masem a samozřejmě zeleninou.

Chilli con carne

Velice známé mexické jídlo, které restaurace u nás často jako mexickou specialitu nabízí. Pokud alespoň trochu ovládáme španělský jazyk (v tomto případě postačí i italský nebo portugalský), snadno se dopátráme k tomu, že jde jen a pouze o dušené maso, a pekelně kořeněné, ostré. Často se připravuje z hovězího, chilli papriček a přidávají se další, druhotné ingredience, jako jsou fazole, kukuřice, rajčata, cibule. Chilli noc carne znamená v překladu chilli s masem. Jestliže je v jídelníčku uvedeno místo „con“ „sin“, jde o vegetariánskou verzi tohoto pokrmu.

Quesadilla

Jde o tortilovou placku, tentokrát z pšeničné mouky, která se plním hlavně sýrem a dalšími ingrediencemi, jakou jsou papričky jalapeňpos, nebo mleté, kořeněné maso či brambory.

Tamales

Tamales je snad nejstarší jídlo celého Mexika. Připravovalo se zde ještě před tím, že Kolumbus objevil Ameriku. Jde o těsto z kukuřičné mouky, ve kterém jsou kousky vepřového nebo kuřecího masa a vše je zabalenou ve slupce od kukuřice. Takto připravený pokrm se dále vaří v páře a podává se s omáčkou.

Recepty na mexické pokrmy

Recepty:

Chilli con carne

Některé restaurace u nás, jak už to bývá zvykem, si samozřejmě cizí pokrmy jednoduše „počeští“. To je však chyba. Díky tomu pak vznikají jakési neforemné patlaniny a nechuť lidí k jednotlivým světovým kuchyním. Pokud se zrovna nechystáte do Mexika, na pravé Chilli con carne, vyberte si skutečnou mexickou restauraci anebo zkuste něco vytvořit doma. K tomu bude zapotřebí: půl kila mletého masa, pár stroužků česneku, cibule, asi šest rajčat, nebo dvě plechovky celých rajčat, dvě konzervy červených fazolí, konzerva kukuřice, olej, dvě lžíce mouky, kmín, chilli koření, bazalka, oregano, sůl, pepř a trochu cukru.

Cibuli nakrájíme na velmi jemno, prolisujeme česnek a smícháme s mletým masem. Tuto směs klademe na rozpálenou pánev a opékáme. Až je maso řádně propečené, ochutíme jej kmínem, oreganem, chilli, přidáme také bazalku, a nesmí chybět sůl a pepř. Vmícháme mouku a trošku cukru a za stálého míchání dále smažíme. Následně vmícháme rajčata, chvíli podusíme a přidáme fazole a kukuřici.

Tortilla

Je jednoduché zajít do prodejny a hotové tortilly koupit, nicméně můžeme vyzkoušet i jejich přípravu, na kterou budeme potřebovat: hrnek hladké mouky a hrnek polohrubé, nebo kukuřičné mouky a teplou vodu. Jednoduše obě mouky smícháme a přidáváme teplou vodu, přičemž tvoříme tuhé těsto. Z něj vyválíme tenké placky a v troubě, nebo na pánvi je opečeme (nejlépe nasucho).

Fajitas

Velice známým pokrmem mexické kuchyně jsou fajitas, na které je potřeba: dvě větší červené i zelené papriky, několik, asi pět chilli papriček, 250 g žampiónů, cibuli, pár stroužků česneku, dvě lžíce kukuřičného oleje, dvě lžičky čerstvého koriandru, sůl, pepř a několik, asi 10 tortill.

Nejprve si asi vše předpřipravíme – veškeré papriky zbavíme semen a nakrájíme na proužky. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek prolisujeme, nebo také nakrájíme. Poté si můžeme rozpálit pánev a na ni opékáme cibuli s česnekem. Po chvíli přidáme i papriky a papričky, koriandr a za občasného promíchání necháme vydusit. Mezitím si na další pánvi nasucho ohřejeme tortilly a jak tak tortilly p půl minutě otáčíme, zamícháme do připravované směsi nakrájené žampiony, ochutíme kořením a po chvíli ihned na teplé tortilly podáváme.

Salsa

Tortilly prakticky můžeme po svém plnit jednotlivými surovinami, ale bezpochyby nám přijde vhod příprava pravé mexické omáčky – salsy.

Na ni bude potřeba: tři čerstvá rajčata, malá cibule, limetka, čerstvá chilli paprička, koriandr, pepř, sůl a cukr.

Cibuli nakrájíme nadrobno, zeleninu očistíme a taktéž nakrájíme. Smícháme rajčata, cibuli, trochu limetkové šťávy, dvě lžíce koriandru, sůl a pepř podle chuti a samozřejmě pálivou chilli papričku. Řádně promícháme.

Molé

Jestliže jsme si už dostatečně na mexickou kuchyni zvykli, zkusme chutě trochu promixovat. Budeme potřebovat: asi 750 g kuřecího nebo krůtího masa, konzervu celých rajčat, cibuli, česnek, vývar, 100 g mandlí, 20 g čokolády na vaření, 30 g rozinek, anýz, kmín, pepř, sůl, koriandr, hřebíček mletý, sezam a skořici.

Rajčata s cibulí, mandlemi, rozinkami, trochou čokolády, česneku, seznamu, chilli, hřebíčkem, skořicí, kmínu, koriandru, anýzu a asi čtyřmi lžícemi vody rozmixujeme.

Na pánvi opečme plátky masa z obou stran a zalijeme připravenou omáčkou, chvíli povaříme a následně zalijeme vývarem, necháme ještě asi tři čtvrtě hodiny dusit a poté podle chuti osolíme a opepříme.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7825 (dobra-kucharka.cz#10058)


Přidat komentář