Marocká kuchyně

Už jste někdy byli v Maroku? Že ne? Pokud byste rádi poznali marockou kuchyni, ale zrovna nemáte do této arabské země cestu, nevadí. Marockou kuchyni vám ve zkratce představíme.

Maroko je země v severozápadní Africe, která našim turistům není příliš známá. Častěji ji navštěvují spíše Španělé nebo Portugalci, které od Maroka odděluje pouze úzký pruh moře zvaný Giblartarský průliv. Maroko je země arabských muslimů, čímž je ovlivněna i tamní kuchyně, ve které** nenajdeme vepřové maso a tvrdý alkohol**.

Suroviny typické pro marockou kuchyni

Pro marockou kuchyni jsou velmi typické výrazné chutě, ať už pikantní nebo sladké. Z toho vyplývá, že při přípravě marockých jídel je nepostradatelné koření a byliny, případně cukr a med. Mezi nejčastěji používané koření a byliny v marocké kuchyni patří anýz, bazalka, dobromysl, máta peprná, kmín, listy koriandru, kurkuma, paprika, pepř, petržel, sezamové semínko, skořice, šafrán a zázvor a pak také cibule a česnek nebo citrónová šťáva případně kůra.

Mezi ingredience typické pro přípravu pokrmů v Maroku patří všemožné** ovoce a zelenina ve velkém množství**, dále** nekvašený chléb, tzv. chlebové placky, pak také cizrna, kuskus a jiné obiloviny**. Dále se v Maroku hodně používá maso, avšak jiné, než na jaké jsme zvyklí my. Ač je Maroko země, která je ze dvou stran obklopená mořem, ryby ani mořské plody nejsou při stolování v Maroku typickými pochoutkami. Protože jsou většina Maročanů muslimové, nejedí ani vepřové. Z masa se v Maroku dosyta najíte skopového, jehněčího, kůzlečího a telecího a také nám známějšího hovězího a kuřecího. Obvykle bývá vše** silně kořeněné**.

Co se týče sladkých pokrmů a nápojů, ty mají Maročané také ve veliké oblibě. V Maroku vede med, zmrzlina a spousty jiných hodně sladkých dezertů. K pití Maročané milují na evropské poměry neuvěřitelně přeslazenou kávu, čaj i víno.

Typická marocká jídla

Mezi pokrmy, na které v Maroku narazíte nejčastěji, patří:

Taine

Taine je směs několika druhů mas, většinou skopového, hovězího a kuřecího. Maso se společně dusí s velkým množstvím rozmanité zeleniny, například s rajčaty, cuketou, okurkou, lilkem atd. Jako příloha se k taine obvykle podává nekvašená chlebová placka, popřípadě nějaké obiloviny či brambory. Ač se v Maroku hojně používá obilí, těstoviny jakoby Maročané dosud neobjevili. Taine se někdy může připravovat také pouze z jednoho druhu masa a je to také jeden z mála marockých pokrmů, ve kterém se někdy objevuje i rybí maso.

Harira

Polévka z luštěnin, k níž se opět přikusuje nekvašená chlebová placka.

Sladké kuře

Možná jste už někdy narazili na recept, který kombinoval maso a sladká ochucovadla. Protože Maročané sladkou chuť milují, nedivte se, když vám naservírují kuře s nádivkou z rozinek, datlí nebo mandlí a obilí a to vše ještě patřičně propojené medem.

Marocké dezerty

Po hlavním chodu, pokud už sám o sobě nebyl sladký, přichází v Maroku opět čas osladit si život. Jako dezert se v Maroku často podává meloun, datle nebo fíky, popřípadě také koláč, který je zároveň plný medu i pálivého koření. A vše se samozřejmě zapíjí silně oslazeným čajem, kávou nebo vínem. I kávu nebo víno si Maročané někdy koření. Typicky** marocký čaj** je velmi silný a nejčastěji je připravovaný z máty. Maročané ho většinou popíjejí během celého dne.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7822 (dobra-kucharka.cz#10031)


Přidat komentář