Maďarské speciality

Maďarská kuchyně je slovanská, ovšem umí překvapit pikantností, kterou bychom hádali v jiných krajích. Jaké jsou speciality? Třeba Csirke-paprikás a hortobágy. Co to je? To se dozvíte.

U nás pokrm, vnímaný jako** maďarský**, je segedínský guláš. Je pravda, že zde se mísí časté suroviny maďarských jídel. Zelí a paprika. Abychom vám ale nepřinesli takto klišoidní jídlo, tak jsme si připravili něco jiného. Csirke-paprikás je kuře s cibulí a zeleným pepřem a** hortobágy** jsou palačinky ve slané formě se zelím, masem a smetanou. Čili, typicky maďarské. Pikantní, hutné, ale i zajímavé vzhledem ke kombinacím.

Maďarské speciality – Csirke-paprikás

Na tento pokrm budete potřebovat 1 kg kuřete (i s játry), 150 g uzené slaniny, 1 cibuli, sůl, zelený pepř, 1 lžičku sladké papriky, kuřecí vývar a 170 ml zakysané smetany.

Maso si nejprve omyjte a poté jej naporcujte na prsíčka, stehna (spodní i dolní) atd. Játra zatím dejte mimo. Poté maso osolte a opepřete. Na tuku (Maďaři často používají sádlo) nechte rozškvařit slaninu a přidejte na jemno nakrájenou cibuli. Sejměte pánev z ohně a přidejte meltou papriku. Nikdy takto nepečte směs, protože paprika by při tepelné úpravě zhořkla. Poté na pánev dejte naporcované kousky kuřete a osmažte jej. Pak přidejte vývar, přikryjte vše pokličkou a nechte dusit tak 50 minut, přičemž směs občas promíchejte. Na posledních 15 minut přidejte játra, přilijte zakysanou smetanu a vše ještě prohřejte. Hotový pokrm podávejte s chlebem, ovšem můžete využít i těstoviny nebo rýži.

Maďarské speciality – hortobágy

Toto je velmi chutné jídlo, které nedá práci a přitom vás zasytí. Na palačinky budete potřebovat vejce, mouku, sůl a vodu. K náplni je to pak libovolné maso, případné koření a lahev kyselého zelí a zakysanou smetanu. Nejprve si připravte zelí, které je nejpracnější. Na pánvi jej poduste, oslaďte a nechte změknout. Pak opečte na menší kousky nakrájené maso. Mezitím si udělejte směs na palačinky, které postupně opékáte. První se vám třeba nepovedou, u těch druhých to bude lepší. Abyste doladily teplotu všech ingrediencí, tak buď můžete mít maso a zelí na mírném ohni anebo poté, co uděláte palačinku, tak ji naplníte masem a zelím a necháte ohřát v troubě. Na závěr ještě přidáte zakysanou smetanu.

Maďarská kuchyně je chutná, pikantní, ale i zdravá. I když se třeba hodně používá sádlo, tak přeci jenom použité ingredience jsou velmi pestré. Není to vyloženě knedlíková variace jako máme my, protože řada omáček se podává s chlebem. Že jste poznali něco jiného než guláš? Tak vidíte. Maďaři toho mohou nabídnout mnohem více. Poznejte proto jiné kraje i tím, co ochutnáte. Maďarská kuchyně nabízí řadu pokrmů, které stojí za to vyzkoušet. Můžete si je udělat i doma. Už víte, jak na to a nyní můžete jen experimentovat.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7817 (dobra-kucharka.cz#9998)


Přidat komentář