Kanadská kuchyně

Pro kanadskou kuchyni je více než typická rozmanitost pokrmů. Kanadská kuchyně je ovlivněna kuchyní skotskou, irskou, ale také francouzskou. Vedle toho není výjimkou, že si řada dospělých pochutná i na velkých porcích hamburgerů či sendvičů.

Možná Vás překvapí, že co konkrétní region Kanady, to jiný typ jídla. Kupříkladu západní provincie je ovlivněna kuchyní ruskou, skandinávskou, ukrajinskou. Oproti tomu na severu se stále vaří dle typických tradičních receptů. Na východě najdete pokrmy ovlivněné irskou, skotskou a britskou kuchyní, takže si zde můžete pochutnat na spoustě masa, a to nejen ryb.

Kanadská specialita v podobě javorového sirupu

Tak, jako Švédsko symbolizuje jejich vynález v podobě švédského stolu, tak zase Kanada je známá svoji specialitou, a to** javorovým sirupem**. Javorový sirup se používá především pro polévání lívanečků, palačinek, vaflí, zmrzliny. I u nás má javorový sirup své místo, a tak je možné ho v řadě prodejen zakoupit.

Kanadské tradiční pokrmy

Podíváme-li se blíže do kanadských jídelníčků, pak v nich najdeme pokrmy, ve kterých nechybí houby a plody moře. Z hub se konzumují lišky, hříbky, pýchavky aj. Z mořských pokrmů jsou oblíbené mušle, krevety, humři, tresky, mořské řasy, lososi aj.

Připravte si některý z tradičních kanadských pokrmů. Překvapte mezinárodní kuchyní Vaše strávníky či návštěvu.

Losos v citronové marinádě se šťouchanými brambory

Na pochoutku v podobě lososa v citronové marinádě budete potřebovat plátky lososa, plnotučnou, nebo gurmánskou hořčici, čerstvou citronovou šťávu, olivový olej, sůl, máslo.

Jednotlivé plátky lososa osušte, osolte a nechte chvíli odležet. Poté je opět osušte (sůl vytáhne z lososa vodu) a potřete z obou stran hořčicí a zakapejte vymačkanou citronovou šťávou. Vložte je do misky a nechte v lednici odležet.

Mezitím si vezměte pánev a rozehřejte na ni olivový olej. Losové plátky opečte z obou stran. Po usmažení veškerých lososů, dejte do pánvičky lžičku hořčice a lžičku másla. Nechte vše zpěnit a plátky lososa vzniklou omáčkou přelijte.

Lososa podávejte se šťouchanými bramborami. Jako salát je vhodný například salát čočkový.

Lívanečky s borůvkami a javorovým sirupem

Na nadýchané** lívanečky** budete potřebovat 1l plnotučného mléka, kostku čerstvého droždí, 4 čerstvé vejce, 600g polohrubé mouky, 2 lžíce moučkového cukru, olej. Kromě toho budete potřebovat čerstvé borůvky. Mohou být i kompotované, mražené, případně Vám službu udělá i kvalitní borůvkový džem.

Nejprve si připravte kvásek. Do hrnečku nalijte trochu mléka a ohřejte ho v mikrovlnné troubě. Do hrnečku pak přidejte cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechte kvásek vzejít. Mezitím si do mísy vlijte zbývající mléko, vajíčka a špetku soli. Vše pečlivě rozmíchejte. Poté do mísy přidejte kvásek, mouku a vyšlehejte dohladka, abyste neměli ve směsi hrudky. Těsto dejte na teplé místo kynout, a to po dobu cca jedné hodiny.

Připravte si pánev a nalijte na ni kapku oleje. Jakmile se olej rozpálí, usmažte lívanečky. Můžete použít speciální lívanečník. Ovšem tím, že je těsto hustší, je možné použít i pánev klasickou. Jednotlivé lívanečky pak naservírujte na talířky, poklaďte je borůvkami a přelijte javorovými sirupem. Nejlepší je použít pravý javorový sirup, žádné náhražky.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7819 (dobra-kucharka.cz#10000)


Přidat komentář