Japonská restaurace

Syrové ryby, zelenina, rýže, wasabi, sake - to je jen pár slov, které se nám mohou spojit s japonskou kuchyní. V Japonsku žijí lidé velmi zdravě a základem zdravého života je samozřejmě zdravá kuchyně.

Japonsku žijí lidé, kteří mají hned několik světových prvenství. Japonci jsou známí pro svou dlouhověkost a nízký výskyt obezity. Vysvětlení je jednoduché, v Japonsku lidé jedí zdravě a pravidelně cvičí.

Japonská kuchyně

Základní surovinou** japonské kuchyně** jsou ryby, krátkozrnná rýže a zelenina. Dále je pro japonskou kuchyni důležitá sója, wasabi křen a hořký zelený čaj. Jedním z nejznámějších pokrmů japonské kuchyně, kterým si získala celosvětovou oblibu, je sushi. V japonské kuchyni se používá jen málo tuku a ostrého koření. Japonci jsou také známí svou oblibou k syrovému masu. Sašima je pokrm, který je připravován z nejrůznějších druhů ryb. Japonská jídla jsou vždy velmi hezky upravená a Japonci si jídlo naplno vychutnávají a jedí velmi pomalu.

Sushi

K přípravě sushi jsou nutné tyto suroviny: japonská rýže, syrové nebo marinované ryby, popřípadě jiné mořské plody, mořská řasa nori. Sushi si každý může přichystat podle vlastní chuti a doplnit o ingredience jako např. avokádo, zelenina, wasabi křen, sezamová semínka. K přípravě sushi je nejlepší použít japonskou rýži nishiki. Tato rýže má kulatá zrnka, která jsou po uvaření lepkavá. Rýže se uvaří bez soli a za tepla se může smíchat se speciální omáčkou sushinoko. Na plátky mořské řasy nori se pokládá rýže. Řasa nori obsahuje rozpustnou vlákninu, která snižuje cholesterol a chrání před rakovinou. Mořské řasy jsou také zdrojem přírodního jódu, který podporuje funkce mozku a napomáhá také fungování štítné žlázy. Na řasu nori se společně s rýží dále nanese tenká vrstva wasabi, poté můžete kombinovat podle vlastní chuti zeleninu, avokádo, syrového nebo uzeného lososa, tuňáka, krabí tyčinky nebo kaviár. Vše se nakonec sroluje a nakrájí na kolečka. Sushi se dále rozděluje na různé druhy např. Temaki suschi je řasa nori svinutá do kornoutu naplněna rýží, rybami nebo kaviárem.

Japonská restaurace

japonským restauracím patří neodmyslitelně jídelní hůlky, kterým se v Japonsku říká Haši. Nejčastěji jsou tyto jídelní hůlky vyráběny ze dřeva, ale můžeme se setkat i s hůlkami ze slonoviny nebo různých druhů kovů. Jídelní hůlky se podle japonských zvyklostí drží v pravé ruce. Tradičním nápojem Japonska je sake. Sake je rýžové víno s charakteristickou chutí. Ochutnat můžete např. sake kouřové nebo čisté. Teplé sake se pije v zimě a studené v létě. Sochu je dalším tradičním japonským alkoholem, který je vyráběn z obilovin nebo brambor.

Za tradičním japonským jídlem se nemusíme vydávat až do samotné země vycházejícího slunce. Spoustu** japonských restaurací** najdeme také v našich městech. Tradiční sushi tak můžeme jednoduše zařadit do našeho jídelníčku. Ryby, zelenina a rýže nám tak mohou pomoci k lepšímu a zdravějšímu životnímu stylu.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7808 (dobra-kucharka.cz#9868)


Přidat komentář