Japonská kuchyně

Japonská kuchyně se od evropského způsobu stravování liší nejen přípravou jídel, ingrediencemi, ale i způsobem stolování. Jídlo i jídelní stůl musí být velmi pečlivě připraveny i nazdobeny. Musí lahodit oku.

Japonská kuchyně a zdraví

Z hlediska zdravé výživy je japonská kuchyně jednou z** nejzdravějších kuchyní na světě**. Je to z důvodu používání velkého množství syrové zeleniny i ovoce. Velký podíl mezi surovinami mají také** ryby.** Zato velmi málo se používají tuky, oleje, tučné maso i ostré koření. Jako častá přísada se užívají pro nás nepříliš známé mořské řasy. Ty dodávají japonské kuchyni nejen zajímavou chuť, ale i velmi zdravou vlákninu.

Japonská kuchyně ve světě

Rozšíření tradiční japonské kuchyně brání především velmi vysoká cena speciálních přísad.I přesto najdete Japonské restaurace i v Evropě a můžeme tak ochutnat některou z japonských specialit jako je Sašimi nebo Suši.

Stolování

Říká se, že francouzskou kuchyni poznáte podle vůně, čínskou podle nezaměnitelné chuti a japonskou na první pohled. To proto, že připravená tabule v Japonsku je jako krásný obraz. Při přípravě pokrmů nehrají důležitou roli pouze čerstvé suroviny a jejich zpracování, ale také úprava. Každé jídlo musí být velmi vzhledné, umně upravené a nazdobené. Velmi často bývá jídlo, stejně jako celý stůl vyzdobeno květinami. Aby bylo vše lahodící oku, podávají se pokrmy na porcelánovém servisu, který bývá krásně vyzdoben. Polévka se jí z porcelánové misky, porcelánovou lžící. Ostatní chody se jedí tyčinkami. Ty bývají ze dřeva, někdy i lakované, jsou 25 centimetrů dlouhé a mají kónusový tvar. Drží se v pravé ruce. Hůlky se nazývají Haši a dříve se vyráběly ze slonové kosti a bývaly zasunuty v okrasném obalu samurajského meče. Po celou dobu stolování má každý stolovník misku s čistou neochucenou rýží, která slouží k zneutralizování chuti mezi jednotlivými pokrmy. Rýži je možné si kdykoli přidat, ale považuje se za velmi neslušné, pokud rýže v misce zůstane.

Maso v japonské kuchyni

Tak jako v jiných kuchyních najdete velké kusy pečeně, tak toto jídlo se v japonské kuchyni nevyskytuje. Maso se připravuje nakrájené na malé kousky, nejlépe ve velikosti sousta. Úprava pak bývá různá, nejčastěji se však maso připravuje na pánvích. Používá se maso z kuřat, bažanta, hovězí, vepřové, rybí, mleté a vnitřnosti. Veškeré maso musí být** libové.** V Japonsku jsou velké nároky na kvalitu masa. Pro některé pokrmy jako je sukijaki a šabu – šabu, se pěstuje speciálním způsobem hovězí dobytek. Ten je napájen pivem, masírován a pouští se mu hudba. Japonci věří, že zvláště Mozartova hudba má příznivý vliv na kvalitu masa. V Kóbe je údajně nejkvalitnější hovězí, ovšem při zmíněné péči i nejdražší. Maso se nikdy nepřipravuje ani nejí samotné. Vždy se používá velké množství zeleniny i ovoce, hub a mořských řas.

Dochucování pokrmů

K dochucování pokrmů se používá zejména sójová omáčka – šóju, sójová pasta, zelený křen wasabi, čerstvý zázvor, kari a rýžové víno.

Japonské speciality

Mezi speciality japonské kuchyně patří zejména příprava ryb. Velmi oblíbená je Tempura, což jsou v těstíčku smažené kousky ryb, raků, mořských živočichů a zeleniny. Sašimy a Suši jsou umně připravené kousky syrových ryb. Značnou oblibu má Sukijaki - hovězí maso opékané v sójové omáčce s přísadou rýžového vína a cukru, protažené v misce s rozklepnutým vajíčkem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7811 (dobra-kucharka.cz#9871)


Přidat komentář