Italská restaurace - italské pochoutky

Italská kuchyně je jedna z nejlepších a nejznámějších na světě. Profesionální restaurace si musí všechny suroviny ručně připravit. V italské kuchyni musí být všechny suroviny čerstvé, to je základ úspěchu.

Italské suroviny

italské kuchyni se používá mnoho zdejších surovin, které mají dlouhou tradici. Itálie je považována za zemi, která vymyslela těstoviny neboli pastu, mezi národní jídlo Itálie se považují špagety na jakýkoliv způsob. V průběhu času se postupně přidávali nové druhy těstovin. Zde jsou doposud známé italské těstoviny: Špagety, Tortellini, Orecchiette, Ravioli, Tagliatelle, Lasagne, Cavatelli, Bucatini, Farfalle, Maccheroni, Fusilli, Lagane, Manate, Gnocchi, Pizzoccheri, Strascinati, Penne.

Itálie je vedle Francie také proslulá výrobou sýrů: Parmazán (Parmigiano-Reggiano), Grana Padano, Mozzarella, Gorgonzola, Fontina, Crescenza, Asiago, Scamorza, Pecorino, Puzzone

Dále je Itálie proslulá vývozem uzenin: Prosciutto, Mortadella, Guanciale, Pancetta, Salsiccia, Salame Felino, Salame Milano, Salame al Barolo, Prosciutto cotto, Franco Putana, Bresaola, Lardo.

V Itálii vynalezli jeden z nejznámějších a nejvydatnějších dezertů na světě: Tiramisu. Jeden z hlavních důvodů proč jet do Itálie je italská zmrzlina, vyznačuje se svou smetanovou chutí a nikde jinde na světě nenajdete pravou italskou zmrzlinu. Dalšími velice známými jídly jsou pizza a rizotto. Na pizzu se používají pouze čerstvé surovin a čerstvá zelenina, přednost mají rajčata a mozarella.

Recepty

zde vám nabídnu několik italských nejznámějších receptů:

Rajčatová polévka

  • mozarella, konzerva rajčatového protlaku, půl kostky zeleninového bujónu, olivový olej, oregano, cukr, pepř, jeden až dva stroužky česneku, bazalka, konzerva sterilovaných rajčat

Česnek rozdrtíme a krátce osmahneme na olivovém oleji. Sterilovaná rajčata i se šťávou vložíme do hrnce a spolu s bazalkou vaříme asi 15 minut. Dovnitř poté přidáme rajčatový protlak a dochutíme, necháme ještě chvíli vařit. Podáváme s mozarellou nebo s opečeným pečivem.

Polévka Minestrone

  • 60 g másla, 100 g rajčat, 100 g cukety, 100 g kůry z parmazánu, 100 g zelených fazolek, 80 g špaget, 60 g anglické slaniny, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1,5 l zeleninového vývaru, 3 cibule, 2 brambory, olivový olej, 2 mrkve, 3 stroužky česneku, 2 celery, čerstvá bazalka

Nakrájíme česnek, mrkev, celer, brambory, fazolky, rajčata a cukety na drobno. Slaninu smícháme s máslem a olejem v hrnci, přidáme česnek, cibuli a asi 2 minuty opékáme. Přidáme celer, mrkev, brambory a opékáme další 2 minuty. Přidáme fazolky a opékáme další 2 minuty, poté přidáme cukety a opékáme další 2 minuty. Ingredience poté dusíme asi 15 minut za častého míchání. Podlijeme zeleninovým vývarem, přidají se rajčata, rajčatový protlak, bazalka a kůra z parmazánu, dochutíme. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a necháme přibližně půl hodiny vařit, po vaření odstraníme parmazánovou kůru. Do polévky vložíme nalámané špagety a necháme vařit 10 minut. Zdobíme nastrouhaným parmazánem.

Špagety Bolognese

  • 280 g konzervovaných rajčat, 450 g špaget, 150 ml bílého vína (nejlépe marsala), 100 g parmské šunky, 80 g kuřecích jater, 250 g mletého hovězího masa, 1 mrkev, olivový olej, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 cibule, bazalka, pepř, sůl

V hrnci asi 6 minut opékáme česnek, cibuli a mrkev. Přidáme hovězí maso, kuřecí játra a parmskou šunku, opékáme při častém míchání asi 12 minut. Přilijeme víno, rajčatový protlak, bazalku, nakrájená rajčata a 4 minuty necháme podusit. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Vše necháme dusit asi ještě 15 minut. Sejmeme pokličku a po zamíchání necháme podusit bez pokličky na mírné teplotě. Mezitím si uvaříme těstoviny v mírně osolené vodě s olivovým olejem. Po uvaření dáváme na talíř, omáčka se nalije na špagety.

Zapečené těstoviny s kuřecím masem a mozarellou

  • 200 g mozarelly, 500 g kuřecích prsních řízků, 500 g těstovin, 300 ml smetany, 50 ml mléka, 2 vejce, 3 rajčata, 4 stroužky česneku, 3 lžíce bazalkového pesta, bylinky, pepř, sůl, olej, máslo, bazalka

Uvaříme těstoviny podle, výběr těstovin je na vás. Oloupeme a prolisujeme česnek. Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostičky. Zprudka osmažíme česnek a kuřecí prsa dohromady, dochutíme kořením. Těstoviny promícháme s kuřecím masem a bazalkovým pestem. Budeme potřebovat několik zapékacích misek (podle velikosti). Vytřeme máslem a naplníme kuřecí směsí s těstovinami. Na ně pokládáme na tenké plátky nakrájené rajčata a mozarellu, dochutíme. Naplněné misky polijeme směsí smetany, mléka, vajec, soli a bazalky. Pečeme při 150° přibližně 30 minut, do doby než mozarella nezezlátne. Pokrm hned podáváme.

Černé špagety s plody moře

  • černé špagety, 200 g cherry rajčat, 300 g plodů moře, 75 g másla, 2 cibule, 3 – 4 stroužky česneku, petrželová nať, sůl, pepř

Cibuli a česnek nakrájíme na jemno, česnek na plátky. Cibuli osmažíme na másle, přidáme česnek a osmahneme. Přidáme plody moře a necháme asi 12 minut pod pokličkou dusit. Mezitím si uvaříme špagety. Zatím co se těstoviny vaří, rozkrojíme cherry rajčata na půl a nakrájíme petrželovou nať, přidáme do směsi, dochutíme a krátce ještě podusíme. Po uvaření rovnou podáváme.

Tagliatelle s krevetami a chřestem

  • 300 g krevet, 300 g holandské omáčky, 300 g těstovin tagliatelle, 300 g chřestu, 50 g rukoly, 50 g oleje, 40 g másla, koření

Uvaříme si těstoviny v osolené vodě a scedíme. Nakrájíme chřest a orestujeme na másle, smícháme je s těstovinami. Uděláme si holandskou omáčku. Do připravené holandské omáčky vložíme nakrájené lístky rukoly a zamícháme. Krevety mezitím připravte a osmahněte na oleji. Těstoviny s chřestem dejte na talíř, ozdobte krevetami, nakonec nalijeme holandskou omáčku. Ihned podáváme.

Pizza Margherita

  • těsto, 400 g rajčat, 300 g mozarelly, olivový olej, bazalka, sůl

Nejdříve je nutné si udělat těsto, po vykynutí dáme těsto do tukem (olej, máslo) vymazané formy. Na těsto dáme nakrájená rajčata na plátky, poté polovinu mozarelly nakrájenou na kostičky, osolíme, dáme bazalku a navrch nakapeme olivový olej. Pečeme přibližně 20 minut. Pár minut před vyjmutím z trouby posypem pizzu zbylým sýrem a necháme dopéct, než bude sýr dozlatova. Ihned podáváme.

Tiramisu

  • 500 g sýru mascarpone, dlouhé piškoty, 2,5 dl šlehačky, 2,5 dl kávy presso, 8 lžic amaretta, 4 lžíce moučkového cukru, 10 lžic vaječného likéru, kakao

Uvaříme presso kávu, necháme ji vychladnout. Po vychladnutí přidáme amaretto. Vyšleháme si sýr mascarpone s cukrem a vaječným koňakem, který je přidáván postupně, nakonec pidáme čistou vyšlehanou šlehačku. Do jiné mísy naklademe piškoty, které poléváme kávou. Piškoty potřeme krémem, dáme druhou vrstvu namočených piškotů a opět potřeme krémem, ideální jsou dvě vrstvy, můžou se udělat i tři. Poslední vrstvu krému posypeme kakaem. Necháme minimálně 5 hodin v ledničce ztuhnout. Poté můžeme podávat.

Lasagne

  • 50 g parmazánu, 250 g rajčat, 11 plátků lasagní, 300 g mletého vepřového masa, 500 ml mléka, 50 g másla, 50 g mouky hladké, lžička plnotučný hořčice, 1 konzerva rajského protlaku, muškátový oříšek, sůl, pepř, olej, oregano, kečup

Lasagne necháme uvařit ve vodě, až změknou, se solí a olivovým olejem. Poté je hodíme do ledové vody. Příprava ragú. Osmažíme mleté maso na oleji, okořeníme a přidáme trochu rajčatového protlaku, kečup a hořčici. Maso dusíme a průběžně přiléváme vodu. Bešamelová omáčka. Opražíme mouku na másle, po troškách přiléváme mléko, směs se vmíchá do hustší omáčky, případně lze přidat mléko. Je důležité mléko přidávat po troškách jinak je tu možnost tvorb velkých hrudek. Připravíme si 5 vrstev lasagní, 3 vrstvy rajčat z konzerv, 4 vrstvy bešamelu a 2 vrstvy masa, skládáme v tomto pořadí: lasagne - rajčata - lasagne - ragů - bešamel - lasagne - rajčata - bešamel - lasagne - ragú - bešamel - lasagne - rajčata - bešamel – parmazán. Pečeme přibližně 45 minut při 180°C. Ihned podáváme.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7803 (dobra-kucharka.cz#9821)


Přidat komentář