Italská kuchyně

Čím dál tím více se u nás, ale i po světě rozmáhá populární italská kuchyně. Málokoho překvapí široký výběr různých italských specialit v dnešních restauracích. Jaká je typická italská kuchyně a co si můžete připravit i doma? Více v následujícím článku.

Italská kuchyně

Asi každý dnes ochutnal italskou kuchyni nebo alespoň několik jejích typických pokrmů. Itálie je přímořský stát a vzhledem k teplému klimatu a moři jsou pro italskou kuchyni typické jisté druhy potravin. Asi nejvíce je tato kuchyně složena z různých druhů ovoce, zeleniny, koření a rozmanitých druhů ryb a dalších plodů moře. Jako jinde na světě záleží ve které provincii se zrovna nacházíte, protože i podle místa můžete ochutnat různé druhy pokrmů. Jedno mají ale všechny provincie a města stejné. Používají vždy čerstvé ingredience, které jsou většinou přesně využívány podle sezóny, která v regionu panuje. Z těch, které nejsou čerstvé a přesto je na svém talíři můžete najít jsou například sušená rajčata, těstoviny nebo různé kořenící směsi. Čerstvá musí být bezvýhradně zelenina, ovoce a masa. Italové uctívají svoji tradici a proto i po několik generací používají stejné recepty podle kterých vařily i jejich babičky. Dodržování** tradiční receptury** je pravidlem, které neporušuje asi žádný Ital. Původnost použitých potravin je tedy opravdu důležitá. Některé oblasti jsou přímo typické pro jisté druhy pokrmů. Tak například** pesto** (známá bazalková omáčka na těstoviny), které vzniklo poprvé v Ligurii, nebude mít nikdy pravou chuť kdekoliv jindě.** Liguri**e je typická pro svoji nepřekonatelnou chuť bazalky a pravého olivového oleje, který se pro přípravu pesta také používá. A tak je to i s dalšími druhy pokrmů.

Charakteristika italské kuchyně

Jako i jiné světové kuchyně, tak i ta italská je typická pro svoji specifickou chuť a vůni. Základem je jednoduchost, lehkost a čerstvost jednotlivých pokrmů. Potraviny, které jsou pro přípravu jídla používány jsou většinou zdravé. Výtečnost jednotlivých pokrmů však spočívá v přesné kombinaci jednotlivých ingrediencí a koření. Italové jsou milovníky dobrého jídla a dá se říci, že doslova jedí očima. Proto je kladen důraz také na vizuální složku. Jídlo by mělo být pestrobarevné a talíř s jídlem vždy vkusně upravený.

Jídla a suroviny typické pro Itálii

Začneme nejprve surovinami, které jsou pro italskou kuchyni typické. Asi i mnoho z vás si dnes neumíte život bez těchto pochutin představit. Je to například olivový olej, olivy, kapary, těstoviny, sýry (mozzarela, parmazán), salámy (prosciutto, mortadella), ochucené octy (balsamico), mořská sůl, nakládaná rajčata a houby, sušená rajčata atd. Zeleninu a různé druhy ovoce nemusí asi ani jmenovat.

Těstoviny jsou však základem každého italského jídelníčku. Dá se říci, že fungují jako předkrm před každým jídlem. Je jich dohromady si okolo neuvěřitelných 400 druhů. Jsou především oblíbené pro svoji chuť a kvalitu. Vyrábí se z vody a** semolinové mouky**. Nejvíce oblíbené pro svoji chuť jsou však těstoviny vaječné, které jsou zároveň také nejkvalitnější. Nejvíce známé jsou i pro nás špagety, makarony, tortelliny, raviolli, tagliatelle, fusilli, lasagne, gnocci nebo penne. Těstoviny jsou často vyráběny ručně a v mnoha různých tvarech a velikostech.

Dalším oblíbeným pokrmem je určitě** pizza**. Oblíbená je zejména pro svoji křupavost a pestrost různých chutí. Pokud se podíváme na samotnou historii, tak předchůdce dnešní pizzy připravovali starověcí egypťané. Od nich recept převzali Římané, který tehdejší pečené placky z kynutého těsta označovali jako piceu (z neapolského dialektu). Na tyto placky byly kladeny další ingredience. Již koncem 17. století vznikaly první pizzerie. Na počátku 18. století se na pizzu začaly dávat také rajčata a tím vznikla pizza v podobě, jak ji známe dnes. Nejvíce se pizza proslavila v Americe díky italským přistěhovalcům. Stala se populárním pokrmem amerických fasfoodů. V roce 1957 byla zavedena na trh první mražená pizza, což rozšířilo pizzu ještě k více spotřebitelům.

Rizoto je dalším typickým italským pokrmem, který nabyl na oblibě i u nás. Základem je rýže, která je různými způsoby také dochucována. Nejčastěji používanými bylinkami jsou bazalka, oregáno, rozmarýn, tymián nebo petrželová nať. Mezi asi nejoblíbenější a nejznámější rizoto patří arborio.

Mezi známé sladké speciality patří zcela jistě Tiramisu, které je se stalo oblíbeným dezertem již v 19. století ve Florencii. Pochází však z Toskánska. Hlavními ingrediencemi je sýr Mascarpone, cukr, máslo, žloutky, silné espresso, piškot a kvalitní kakao. Oblíbené je nejen po celé Evropě, ale také v Americe nebo Asii.

Zmrzlina patří zcela jistě k doméně zejména přímořských letovisek, kde její chuti podléhají děti i dospělí. Může to znít až legračně, ale právě zmrzlina je jedním z hlavních důvodů, proč je Itálie oblíbeným letoviskem zahraničních turistů. Zmrzliny jsou krémové a mají typickou smetanovou chuť. Podávány jsou v různých příchutích a velikostech.

Dospělí si potrpí nejvíce na vynikající víno, které je zase typické svoji nasládlou ovocnou příchutí. Právě Itálie patří mezi největší producenty vína na celém světě. Italové si potrpí na kvalitu a vyváženou chuť vína. Ochutnat můžete opravdu nepřeberné množství vynikajících vín. Mezi nejvíce oblíbené však patří Sangiovese, Nero d´Avola, Trebbiano Toscano, Chianti nebo Barbera.

Ochutnejte pravou Itálii

Pokud bychom to měli zjednodušit, tak italská jídla jsou oblíbená pro svoji vynikající chuť, jednoduchou přípravu v relativně krátkém čase, až na některé výjimky cenovou dostupnost a zdraví základ. Jak již bylo řečeno, důraz je kladen především na zachování původní chutně jednotlivých surovin. Italové si nepotrpí na přebíjení chutí jednotlivých surovin. Proto je pro ně důležité, aby každá chuť byla jasně rozpoznatelná. Možná vám to přijde zvláští, ale italská kuchyně odmítá jakákoli dochucovadla jako je například kečup, smetana nebo majonéza. Jsou zastánci toho, že pokud by se tato dochucovadla použila, ztratila by se typická chuť pokrmu, která je už tak většinou výrazná. Říkáte si, že jste v pizzerii přeci byli a dostali jste těstoviny se smetanou? Pak jste navštívili rádoby italskou restauraci, která nedodržuje základní pravidla pro přípravu** tradičních italských pokrmů.** Pokud chcete zažít opravdový kulinářský zážitek a ochutnat pravá italská jídla, hledejte restaurace, které nabízejí tradiční italská jídla a na jejich jídelníčku objevíte pouze typické ingredience, které jsou používány pro přípravu italských pokrmů. Kvalitní italskou restauraci poznáte také podle přátelského personálu, často také italského kuchaře, spíše domácího prostředí a počtu lidí, kteří se v restauraci nachází. Najděte si například na internetu italské restaurace a recenze odborníků, kteří měli tu čest jídlo v dané restauraci ochutnat. Za peníze je dobré chtít i kvalitu a čerstvost potravin, kterou sami velice často poznáte během několika soust vašeho pokrmu. Požadujte proto tento důležitý základ kamkoli se půjdete najíst. Pokud se najíte dobře, nejvíce odměníte danou restauraci pochvalou, pěkným dýžkem a řeknete o jejích skvělých službách i svému okolí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7804 (dobra-kucharka.cz#9825)


Přidat komentář