Indická restaurace

V Indii najdeme spoustu národů, jazyků, tradic a tudíž i kulinářských specifik. Indická jídla překvapí pestrostí, neobyčejnými kombinacemi, ale i kořením, které se používá v různých směsích. Jejich chuť je však výjimečná.

Koření v indické kuchyni

To, co dělá** indickou kuchyni** indickou kuchyní, je koření a jeho směsi. I když různé části Indie vaří podle vlastních receptů, tak koření je pro ně společné. Koření neslouží pouze jako** dochucovadlo**, ale také jako** prostředek, který podporuje zdraví.** Mezi nejpoužívanější patří kurkuma, která čistí krev, posiluje kosti, zázvor upravuje střevní funkce a pomáhá při hubnutí. Čili a pálivá paprika, podporují vylučování žaludečních šťáv, zrychlují peristaltiku. Čili také regeneruje buňky a podporuje srdce, proto by v každém jídle měla být špetka čili. Paprika místně překrvuje a odvádí tak z těla škodliviny. Asafétida působí proti křečím. Kmín, koriandr, hřebíček, fenykl, saturejka, skořice, anýz zabraňují nadměrné plynatosti, potlačují křeče hladkých svalů, ulehčují odkašlávání, omezují růst bakterií. Typické pro indickou kuchyni je** kari**, které se připravuje nejméně ze šesti druhů koření. Používá se sušené, ale indičtí kuchaři si ho často připravují čerstvé. Je pak mnohem chutnější.

Chuť indické kuchyně

Indové rozlišují šest základních chutí sladkou, slanou, kyselou, hořkou, trpkou a pálivou. Snaží se mít v jídle všechny tyto chuti obsaženy. Jednotlivé chutě by měly na sebe navazovat, měly by v jídle působit harmonicky.

Vegetariánství

Indové jsou ve velké většině vegetariány. Často to vychází z jejich náboženství. V dnešní době se však již běžně připravují i pokrmy z masa. Mezi nejoblíbenější patří jednoznačně jehněčí, kuřecí a kozí maso. Oblíbenost masa a také vegetariánský způsob stravování se liší podle částí Indie. Každý národ má poněkud jinou kuchyni i přístup ke stravování.

Stolování

Zvláštností této kuchyně je fakt, že Indové nepoužívají ke konzumování jídel příbor. Jedí pomocí tří prstů pravé ruky, přičemž levá ruka je připravena k takzvaným nečistým úkonům. Při stolování se připravuje** pouze jeden chod**, který má však mnoho částí a je velmi obsáhlý. Vypadá to tak, že na stůl se naservíruje vše, co je navařeno nebo k dispozici a každý si jídla kombinuje podle vlastní chuti. Většinou na stole najdete polévku, zeleninu v různé úpravě, masitý nebo rybí pokrm, rýži, různé placky, bramborový pokrm, luštěniny, zeleninový salát a chybět nikdy nesmí moučník nebo alespoň jedno velmi sladké až přeslazené jídlo. Právě tato sladká jídla jsou v Indii velmi oblíbena. K pití se podává nejčastěji horký slazený čaj s buvolím mlékem, který se podává buď v kovovém pohárku, ze kterého přetéká nebo v hrníčku s podšálkem, do kterého si čaj naléváte, aby nebyl tak horký.

Příprava indických jídel

Nejlépe si vychutnáte indickou kuchyni v restauraci nebo přímo na dovolené. Kdo však rád vaří, jistě vyzkouší některý z indických receptů přímo ve své kuchyni. Přestože jsou indické recepty často zdlouhavé, sestávájí z různých úkonů, které je zapotřebí provádět v poměrně přesně dané časové posloupnosti, výsledek stojí za to.** Indické jídlo je totiž opravdovým exotickým gurmánským zážitkem.**

Návštěva indické restaurace

Ve stylové** indické restauraci** na vás opravdu dýchne** vůně a atmosféra orientální Indie**. Většina indických restaurací má nádherné interiéry, které připomínají pohádku tisíce a jedné noci. Objednat si zde můžete** pravá indická jídla**, která atmosféru ještě umocní. V indických restauracích často vaří rodilí kuchaři. A tak si zde můžete objednat původní indické pokrmy, jako jsou třeba tradiční placky Dosa plněné špenátem a domácím indickým sýrem či Kasamiry, skvělou čočkovou polévku. Jako dezert je neodolatelná čokofontánka, do níž si můžete namáčet čerstvé či kandované ovoce. Ovšem i další tradiční indické velmi sladké dezerty uspokojí vaši chuť. Celou restaurací se prolíná orientální hudba, která přímo vybízí k ochutnání indických nápojů nebo ke kouření vodní dýmky.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7810 (dobra-kucharka.cz#9870)


Přidat komentář