Francouzská kuchyně

Francouzská kuchyně je založená především na rozmanitých a výrazných chutích. Francouzi dokáží upravit jakýkoliv pokrm tak, aby každému bez rozdílu chutnal. Chcete společně s námi nahlédnout do této neobyčejné gastronomie? Čtěte dále!

Celá francouzská kuchyně má ve světě stále vynikající pověst. Národním pokrmem Francie bývá pečený králík nebo skopová s bramborovými noky. Nesmí zde chybět ani polévky, kterých existuje přes 300 druhů. Kvalitní bílý chléb, čerstvé sýry a správně připravená zelenina jsou v této kuchyni samozřejmostí. Francouzi své pokrmy rádi kombinují i s odvážnějšími surovinami, proto si zde přijde na své kdejaký mlsný jazýček.

Francie - královna kuchyní

Francie je opravdu jedna z mála zemí, kde můžeme s vážností mluvit o kuchařském umění. Francouzi jsou sami o sobě velkými labužníky a znalci dobrého jídla i pití. Každý tu zná alespoň základy gastronomie a umí si uvařit lehký a zároveň vynikající oběd již od útlého věku. Typickými znaky této kuchyně bývá vaření na másle a široký výběr surovin do hlavního chodu. Může se také stát, že Vás ve Francii překvapí dohotovením obědu přímo před Vámi na servírovacím stole.

Historie francouzské kuchyně

Francii již od nepaměti vládla zelenina. Zatímco pro mnohé občany znamenala zelenina chudou stravu pro sedláky,** král Ludvík XIV.** považoval tyto suroviny za největší speciality na svém stole. Ludvík XIV. byl pověstný svou velkou chutí k jídlu. Na posezení dokázal spořádat pečeného bažanta, koroptev, plný talíř salátu, dva talíře polévky a plnou mísu ovoce a zeleniny. Svou oblibu nacházel také mezi ženami a tancem. Největší superstar mezi zeleninou u francouzského dvora byl beze sporu hrášek - ten byl z Francie dovezen až do Itálie a tento druh zeleniny se stal vysoce oblíbeným pokrmem připraveným na každý způsob. Ludvík vlastnil veliké zeleninové zahrady, na které byl právem pyšný. Umožňoval svým poddaným a návštěvníkům exkurze do svých zahrad a sadů a zde také organizoval velké společenské akce.** Nejoblíbenějším masem** se ve Francii stalo skopové, telecí a maso z lovné zvěře. Francouzi se však neukvapovali a nepřemýšleli nad složitostí úpravy masa. Věřili v heslo, že v jednoduchosti je síla. Tímto mottem se Francie řídí dodnes.** Co se týče koření,** francouzská kuchyně používala nejčastěji domácí šlechtěný koriandr, tymián, šalotku a petržel. Orientální přísady se ve Francii nikdy neosvědčily.

Dezerty a zákusky z dob Luvíka XIV.

Za doby Ludvíka XIV. se do podvědomí všech Francouzů zapsal** třtinový cukr** a neodmyslitelně se připsal k hlavním ingrediencím zdejších kuchyní, převážně cukráren. Do pozadí tak zcela vážně odstrčil dosud nejpoužívanější med. Třtinový cukr se používal snad do všeho - do zákusků, rolád, rosolů, džemů nebo ovocných limonád. V této době se poprvé vyskytl i** první recept na domácí zmrzlinu! Ludvík XIV. neboli Král Slunce zavedl podle svých nápadů i zcela nové nápoje - s kouskem exotiky a hlavně míchané! Kavárny nyní nabízely míchané koktejly s alkoholem i bez. Ludvíkův oblíbený koktejl se nazýval "Nápoj Sluneční Rosa"** a připravoval se z drceného fenyklu, louhovaného kmínu, kopru a brandy. Tyto nápoje se později všelijak obměňovaly. Dámy si rády pochutnaly na koktejlu ze skořice, vanilky a cukru. Kává se v jídelníčku objevila poprvé až v roce 1696, kdy se stala oficiálním prvkem každé snídaně královského dvora. Dodnes je káva nejoblíbenějším teplým nápojem všude ve světě.

Francouzská kuchyně dnes

V současné době je nejváženějším kuchařem Francie Alain Ducasse. Vlastní několik prestižních restauracích po celém světě a každá z nich patří ke gastronomické špičce. Jeho menu obsahuje originální speciality jako Obří krevety se zaděnkami, salátem z máslových fazolí, Telecí kotletky s osmahnutými listy salátu a grilovaným sýrem nebo Langusty ve vlastní šťávě s kaviárem. Další velmi váženou osobností francouzské gastronomie je Michel Troisgos. Tento šéfkuchař je potomkem slavné kuchařské rodiny a svou kuchyni označuje za výstřední a unikátní. Jeho nejvyhlášenějším chodem stále zůstává - sladkokyselá marinovaná ryba se skořicí, sušenými houbami a modrým sýrem.

Stolování a stravovací návyky

Francouzi jsou zvyklí jíst třikrát denně.** Snídani** si většinou dopřávají kolem 9 hodiny ráno. Skládá se z croissantu, másla a teplého nápoje /káva, čaj/.** Oběd se podává** mezi 12-14 hodinou a Francouzi si ho doslova vychutnávají. Vždy obsahuje předkrm, polévku, hlavní jídlo a dezert. Bývá zakončen kvalitním espressem. I večeře se pokládá za důležitou součást stravování. Podává se obvykle mezi 18-20 hodinou a mnohdy bývá složená ze dvou chodů. Francie však skrývá i typické malé hospůdky, nejen prestižní luxusní restaurace! I zde je místo pro místní štamgasty, kteří nepohrdnou cibulovým gulášem a pivu. Pokud se však přece jen vydáte do lepší restaurace, počítejte s tím, že v ceně celého menu, je obsažena karafa s vodou, chléb a obsluha. Jak to tak chodí, i ve Francii je host Pánem. Navzdory francouzským zvyklostem si na oběd klidně můžete zajít i před jedenáctou dopoledne nebo až ve čtyři odpoledne. Záleží na Vás. Vždy Vás všude výborně pohostí!

Francouzské specialitky

Francie nabízí mnoho tradičních specialit. Na co se sbíhají sliny zrovna Vám?

  • šneci (escargots)- oblíbená delikatesa všech mlsných jazýčků. Šneky Vám někdy naservírují i s kouskem hovězího podušeném na mrkvi nebo grilovanou zeleninou.
  • zelená čočka (lentilles vertes) - na talíři ji můžete dostat s Truffade, což jsou brambory se slaninou a sýrem. Podává se také ke kalamárům omeletě s dušenými paprikami.
  • rybí polévka (Bouillabaise) - ohromně chutná polévka podávaná s čerstvou bagetou a snítkami bazalky
  • plněné kapsy - ve Francii se plněné kapsy velmi osvědčily. Listové těsto nebo pizza těsto se plní převážně směsí z ryb, hub a masa. Polévají se roztaveným sýrem a servírují s bílým vínem.

Recept na Bouillabaise

Co budeme potřebovat: čerstvé ryby ze Středomoří (treska, kalmar, sépie apod.), langustu, pórek, cibule, olivový olej, rajčata, česnek, bylinky (bobkový list, fenykl, tymián, petržel), šafrán, kůru z pomeranče, sůl a pepř.

Ryby očistíme a nakrájíme na malé porce. Poté očistíme i pórek a cibuli a nakrájené je osmažíme i s celým česnekem na olivovém oleji. Přidáme oloupaná rajčata, bylinky, šafrán, kůru z pomeranče a necháme dusit asi 10 minut. Do hrnce vyskládáme ryby, osolíme, opepříme a zalijeme vařící vodou. Necháme provařit asi 15 minut. Do každé servírovací misky dáme jednu porci povařené ryby a přelijeme omáčkou z rajčat. Podáváme se selským chlebem.

Na tento recept existuje mnoho variací a způsobů přípravy. Místo selského chleba se může polévka podávat i s toastem potřeným česnekovou pastou. Nejlepší bude, otestovat originální chuť Bouillabaise přímo v některé z francouzských restaurací, jestli se Vám tato možnost naskytne.

Sýry

Nebyla by to francouzská kuchyně bez zmínky o vynikajících tamních sýrech! Ty se totiž objevují snad na každém stole, a to hned v několika podobách.** Sýrové mísy** jsou doplněny o máslové omáčky nebo koření a pojídají se po malých kouscích jako forma předkrmu. Mezi nejznámější sýry u nás patří** Camembert, Saint Nectaire, Livarot, Roquefort a kozí sýr.**

Francie nabízí velkou škálu tradičních pochoutek, které stojí za to vyzkoušet!! Třeba i u Vás doma!

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7807 (dobra-kucharka.cz#9840)


Přidat komentář