Delikatesy ze světa

Francouzská kuchyně je proslulá svými sýry a šnečími delikatesami, jihoevropské země zase spoustou zeleniny, spoustou koření, kvalitním olejem, mořskými plody i těstovinami. Mnohé delikatesy si můžeme připravit i doma.

Každý národ má svá** charakteristická jídla**, která díky migraci a značnému cestovního ruchu přebírají další národy a upravují si je podle dostupnosti surovin. Některé tradiční asijské pochoutky by slovanské národy nepozřely (například hadí víno, maso a krev, pražené kobylky), další jídla k nám byla exportována (americké fast foody) a pokrmy z Jižní Evropy se staly pro svoji lehkost a chuť součástí našeho jídelníčku.

Francie, sýry, šneci

Kdo by neznal** francouzské sýry! Ve spojení s bílou bagetou a francouzským vínem zaručují kulinářský zážitek. **Nejznámější francouzské sýry:

  • Beaufort – původem z francouzských Alp v Savoi.Vyznačuje se sytě žlutou barvou s oranžovým povrchem a ořechovou chutí. Patří mezi tvrdé sýry bez děr, zraje šest měsíců.
  • Brie – tento sýr s bílou plísní patří k nejslavnějším a nejnapodovanějším sýrům na světě. Vyrábí se z kravského mléka v kraji Seine-et-Marne, zraje až čtyřicet týdnů a na trh se dostává na přelomu léta a podzimu.
  • Camembert – je znám už od středověku, vyráběli jej klášterní mniši. Pravý camembert pochází z pěti departmanů v Normandii a smí se vyrábět pouze tam. Vyrábí se z nepasterizovaného kravského mléka. S pomocí soli zraje tři týdny a dozrává již zabalený a na cestě k zákazníkům. Je to měkký sýr s jemnou bílou plísní a lehce žampionovou chutí.

Další slavné i méně známé francouzské sýry: Abondance, Brillant Savarin, Ementál, Epoisses, Roquefort. Servírovaný** francouzský dezertní talíř** musí povinně obsahovat alespoň čtyři druhy sýra: jeden dobře uleželý měkký sýr, jeden tvrdý sýr, jeden plísňový a jeden čerstvý sýr. Gurmáni je konzumují od sýrů jemné chuti přes výraznější až po silně aromatickou.

Francie je známá i svoji oblibou v konzumaci různě upravených šneků. Víte, že šneci bývávali staročeským štědrovečerním jídlem? Od tohoto zvyku jsme dávno upustili, zato jsme dnes jedním z největších vývozců šneků do Francie. Chcete-li okusit šnečí delikatesu, zde je jednoduchý recept na Plněné ulity: 100 g šnečího masa, kousek malého květáku, 1 karotka, 40 g másla, 2 lžíce strouhaného sýra, 1 vejce, sůl a pepř. Uvařené pokrájené šnečí maso promícháme s uvařenou a posekanou zeleninou. Touto směsí naplníme ulity. Povrch směsi v ulitách malinko osolíme, opepříme, přelijeme vejcem smíchaným se sýrem, ulity naskládáme do pekáčku vysypaného solí a v rozpálené troubě zapečeme.

Další delikatesa, kohout na víně, je daleko složitější, snad proto je v českých restauracích nahrazován kuřetem a málokterý český kuchař tento klasický klenot francouzské gastronomie ovládá. Na šest porcí budeme potřebovat: asi dvoukilového kohouta, 1 láhev suchého červeného vína, 250 g žampiónů, 250 g slaniny, 200g cibule, 200 g mrkve, 3 stroužky česneku, 5 cl koňaku, 4 polévkové lžíce oleje, 1 lžíci hladké mouky, 1 menší bouquet garni (svazek koření, který se balí do mušelínu-dnes se toto koření dá sehnat mleté nebo drcené), 4 dl telecí fond (silný vývar), několik snítek petržele, pepř a sůl. Očištěného, opáleného a omytého kohouta naporcujeme. Připravíme marinádu z vína, zeleniny a koření a necháme marinovat přes noc. Druhý den porce vyjmeme, osušíme a v litinovém kastrolu osmažíme na oleji. Marinádu scedíme, kousky zeleniny přidáme k masu a restujeme asi 5 minut. Zaprášíme moukou a ještě chvíli restujeme. Podlijeme koňakem a blambujeme. Přidáme marinádu, telecí fond a vaříme. Nakrájenou slaninu smažíme, přidáme k ní žampióny, osolíme, opepříme a restujeme. Před koncem pomalého varu, který trvá asi 2,5 hodiny vhodíme slaninu s cibulí k masu a ještě 5 minut vaříme. Ozdobíme petrželkou a podáváme nejlépe s petrželovými brambory.

Řecko, Itálie, Thajsko

Tyto destinece jsou navštěvovány nejen kvůli kouzelné přírodě, architektuře a moři, ale i kvůli** pokrmům z čerstvých surovin**, jejich základem je zelenina, bylinky, olivový olej, ryby a kvalitní maso. Co jídlo, to delikatesa. Z řeckých pokrmů jsou to řecké špízy zvané souvláki, jehněčí či kozí pečeně nebo kuličky z mletých mas zvané keflédes. A samozřejmě gyros (který s tím naším nemá mnoho společného) a musaka.

Doma můžeme zkusit moučník s názvem Baklava. Suroviny: 500 g hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 300 ml vody, 200 g másla, 1 lžička mleté skořice, 350 g krupicového cukru, 50 g pistáciových ořechů, 100 g sekaných mandlí, 200 g mletých ořechů, 1 lžíce citrónové šťávy, kousek celé skořice. Postup: mouku, sůl, olej a vodu zpracujeme na těsto. Z ořechů, 100 g cukru, skořice a mandlí připravíme směs. Rozpustíme máslo. Těsto rozdělíme na 5-6 dílů, vyválíme je na tenké placky, které nakrájíme na stejné pláty a každý potřeme rozpuštěným máslem. Potíráme je ořechovou směsí a klademe na sebe. Vrchní plát potřeme jen máslem. Z 250 g cukru, citrónové šťávy a celé skořice svaříme sirup. Baklavu pečeme v rozpálení troubě a horkou polijeme sirupem. Itálii proslavila mimo jiné pizza (která s tou naší také nemá mnoho společného) a spousta druhů těstovin.

Rychlé a jednoduché na přípravu jsou** špagety Aglio olio a peperoncio**: 400g kvalitních špaget uvaříme v osolené vodě tak, aby byly tzv. al dente. Na studenou pánev nalijeme 1 dl olivového oleje-extra virgin, přihodíme nadrobno nakrájený česnek (16 stroužků), dvě čerstvé nasekané feferonky a hrst petrželky. Lehce osmahneme a zalijeme troškou vody z hrnce, ve kterém se vařily špagety. Špagety vložíme na pánev ke směsi, promícháme a můžeme podávat.

Thajsko charakterizuje pestrá směsice jídel především z mořských plodů a desítky druhů nudlí, přísad a dochucovadel. Mořské plody, i když mražené, se dají běžně koupit i u nás. Ochutnejte thajské krevety: 250 g rýžových nudlí, sůl, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 mrkev, 1 červená paprika, 1 čerstvá zelená chilli paprička, malý kousek zázvoru, 1 stroužek česneku, svazek mladé cibulky, 2 stonky citronely, 500 g vařených a oloupaných tygřích krevet, 2 lžíce bílého vinného octa, 2 lžíce sójové omáčky, šťáva z půlky limetky, 1 lžíce sezamového oleje a lžíce sekaného koriandru. Do vroucí vody vložíme nudle, zamícháme a na 4 minuty odstavíme. Vodu slijeme. Ve woku rozpálíme slunečnicový olej, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, zázvor a česnek, nadrobno nakrájenou citronelu, zamícháme a 2 minuty zprudka opékáme. Přidáme krevety a za občasného míchání ještě minutu opékáme. Zdobíme nasekaným koriandrem.

Exotické restaurace v Česku

Restaurace s tradičními cizokrajnými pochoutkami se u nás množí, takže v Bulharské restauraci můžeme (kromě známého „Šopáku“) ochutnat i mnoho druhů kravských, ovčích i kozích sýrů, osvěžující polévky (nejznámější Tarator) i mleté masité pokrmy s kořením zvaným čubrica. Běžné jsou i restaurace Indické (Banánové koblihy-mňam), Mexické (vynikající Burritos s kuřecím masem a rýží), Španělské (s jejich vyhlášenými kotletami), Japonské, kde samozřejmě kraluje sushi. Víte jak se pozná znalec sushi? Gurmán podle tradice drží kousky sushi lehce mezi palcem a ukazováčkem a vkládá sushi do úst obráceně, aby maso bylo první složkou, které se jazyk dotkne. Jedině tak prý s jistotou pozná, jestli je ryba čerstvá nebo ne.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7805 (dobra-kucharka.cz#9837)


Přidat komentář