Bulharská kuchyně

Bulharská kuchyně je ovlivněna svým okolím, nicméně má i své základní prvky, které jsou známy po celém světě. Například takový šopský salát - kdo by jej u nás neznal? Základ bulharské kuchyně je především na zakyslém mléce, sýru a bulharském koření.

Bulharská kuchyně je ovlivněna, jak už to tak bývá, sousedními zeměmi, ale nejvíce Tureckem. Konzumuje se zde hodně zeleniny, ovoce, maso se podává s jogurtovými omáčkami, a vůbec zde mléko a mléčné výrobky mají silné zastoupení, co se spotřeby týče. Samozřejmostí na menu bývají ryby, mletá masa, připravované většinou dušením, pečením nebo zapékáním. Ze zeleniny jsou častou surovinou při přípravách pokrmů rajčata, lilek, paprika, zelí, česnek, cibule a samozřejmě brambory.

Specifika bulharské kuchyně

Mimo výše uvedené a vliv sousedních kuchyní, má bulharská také to „své“. Vyjmenované pochutiny patří k této zemi již řadu let a dokonce bychom kořeny hledali pekelně dlouho v historii, až bychom se dopátrali dob prehistorických.

Balkánský sýr, bulharské oregano a speciální zdravý jogurt

Určitě jednou ze základních surovin je balkánský sýr. Je to silně slaný sýr, většinou z ovčího mléka a je znám i pod pojmenováním sýr feta. Bulharská kuchyně by nebyla tou pravou bez** saturejky, rostliny, která je podobná oreganu** a používá se sušená, jako běžné koření. Bulhaři mají pro ni specifický název – čubrica a roste snad po celém Bulharsku. A další surovinou, která bulharské kuchyni dává jméno, je** kyselý jogurt**, který obsahuje hodné bakterie, jenž pomáhají našemu tělu a pro peristaltiku střev jsou nepostradatelné. Takový jogurt nenajdete nikde jinde na světě a domorodci jej většinou konzumují denně po celý život.

Historie mluví jasně

Nebýt dlouhodobé nadvlády Turků, mohla být možná bulharská kuchyně trochu jiná, nicméně je jistě výtečná a podobnost s tureckými pokrmy ji neškodila. Lépe řečeno – Bulhaři si z typické turecké kuchyně vybrali to, co se jim nejvíce zamlouvalo, v některých případech receptury poupravili a spolu se svými tradičními pokrmy vytvořili základ dnešní bulharské kuchyně.

Tradiční bulharské menu

Recepty:

Šopský salát

Světem proslulý a v naší domovině již zdomácnělý salát, který výtečně zasytí a také skvěle hraje pestrými barvami. Na jeho přípravu bude potřebováno: 5 rajčat, 4 papriky, salátová okurka, cibule, balkánský sýr, olej, vinný ocet a sůl. Veškerou zeleniny očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli na velmi drobno. Osolíme, ale pozor na vliv slaného sýra, přilijeme lžičku octa smíchaného s vodou, olej a řádně zamícháme. Nakonec přidáme na malé kousky nakrájený sýr.

Karbanátky Kjusteta

Speciální bulharské masové karbanátky jsou oblíbené a také lahodné. K jejich přípravě bude potřeba: asi půl kila mletého hovězího masa, cibule, silnější krajíc chleba, vejce, lžíce jedlé sody, asi deci perlivé neochucené vody, sůl, pepř, čubrica a petrželka.

Mleté maso osolíme, opeříme a přidáme koření čubrica. Dále přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, petržel, sodu a směs zalijeme perlivou vodou. Vše řádně promícháme a přidáme rozkvedlané vejce a rozmočený chléb. Ještě jednou pořádně prohněteme a z vytvořené směsi tvoříme karbanátky, které dozlatova opékáme.

Čušky

I když zní název jakkoli a lidé si mohou představit téměř cokoli, nejsou** čušky** nic jiného než speciálně připravené papriky. Na ně budeme potřebovat: kilo zelených a podlouhlých paprik (ty se slabší slupkou), půl hrnku oleje, česnek, vinný ocet a sůl.

Papriky pouze omyjeme (nekrájíme a nic z nich neodstraňujeme) a vložíme je na gril nebo jednoduše do trouby na a opékáme po obou stranách při 200 stupních, až začne slupka hnědnout. Poté troubu vypneme, ale necháme ještě papriky „dojít“. Mezitím smícháme olej, pár lžic octa, sůl a prolisovaný česnek a do tohoto oloupané papriky nakládáme. Necháme uležet do druhého dne a poté podáváme. Nejlépe s řádně opečenou topinkou.

Tarator

Studená bulharská polévka je výtečná při horkých dnech. Budeme na ni potřebovat: půl litru oleje, bílý jogurt, salátovou okurku, několik stroužků česneku, lžíci oleje, sůl a pepř.

Nejprve si očištěnou okurku nakrájíme na kostičky, do toho prolisujeme česnek. Do hrnce nalijeme mléko a přidáme jogurt. Promícháme a přidáme okurky s česnekem a směs osolíme a trochu opepříme. Důkladně promícháme a necháme chvíli povařit, ale ne dlouho, aby mléko nekypělo. Podáváme vždy až studenou.

Tutmanik

Je oblíbené pečivo plněné sýrem. Na jeho přípravu spotřebujeme: 250 g balkánského sýra, 500 g mouky, kostku droždí, 250 ml mléka, vejce, 170 g tuku, 60 g másla, strouhanku a sůl.

V misce smícháme droždí s troškou soli, přilijeme mléko, přidáme vejce a mouku. Měkké těsto necháme na teplém místě vykynout. Poté jej rozdělíme na čtyři díly a uděláme z něj tenké placky. Pomažeme je tukem a posypeme sýrem. Takové placky zavineme, položíme na plech , potřeme rozpuštěným máslem se strouhankou a při 230 stupních pečeme dozlatova.

Gjuveč – typický bulahrský pokrm, kde základní surovinou jsou papriky, cibule a rajčata. Existuje mnoho receptů na gjuveč.

Pastýřský gjuveč

Na tuto pochutinu budeme potřebovat: asi 4 papriky, 2 rajčata, cibuli, 40 g ovčího sýra, olej, sůl, vejce, 80 ml zakysané smetany, 10 g mouky a zelenou petržel.
Do 25 ml oleje vlijeme trochu vody, osolíme a přidáme nadrobno nasekanou cibuli a podusíme. Mezitím si očistíme papriky a nakrájíme na kostičky, taktéž rajčata. Do směsi nejprve vložíme papriky, chvíli podusíme, poté rajčata. Tuto směs pak vlijeme na plech, posypeme sýrem a petrželkou zalijeme rozkvedlaným vejcem, do kterého jsme přidali zakysanou smetanu a mouku. Následně pečeme v troubě a poté podáváme.

Baklava do bulharsku

Na bulharský desert, který své kořeny má v Turecku, budeme potřebovat: půl kila listového těsta, menší hrnek rozemletých ořechů, půl kostky másla. Na náplň: menší hrnek cukru, stejné množství hladké mouky, 6 vajec, lžíci zakysané smetany, vanilku, opět jeden menší hrnek rozemletých ořechů a skořici. Na sirup dva menší hrnky cukru, stejné množství vody a citronová kůra.

Listové těsto vyválíme na centimetr silný plát a polovinu vložíme na vymazaný plech. Posypeme půl hrnkem ořechů smíchaných s polovinou rozpuštěného másla. Na to klademe náplň připravenou ze žloutků a třetiny odměřeného cukru, které rozšleháme. V další míse uděláme z bílků sníh, do kterého vmícháme zbytek cukru. Opět se vrátíme ke žloutkům a přidáme k nim smetanu. Do směsi pomalu přimícháváme sníh, dále mouku, ořechy a skořici. Až máme náplň hotovo a rozetřenou po těstě, zasypeme ji zbylými ořechy a zbytkem rozpuštěného másla. Nakonec položíme druhou část listového těsta. Pečeme na 180 stupňů dozlatova. Mezitím, co se baklava peče v troubě si připravíme sirup. Cukr nasypeme do mísy, přidáme vodu a na jemno nastrouhanou citronovou kůru. Řádně promícháme a až je baklava upečená, vyndáme ji z trouby a sirupem polijeme. Necháme spolu zchladnout a poté podáváme.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7828 (dobra-kucharka.cz#10062)


Přidat komentář