Arabská kuchyně

Když se řekne arabská kuchyně, mnozí z nás si představí kebab, kuskus nebo humus. K této kuchyni také neodmyslitelně patří pita – placatý arabský chléb. V arabských zemích se podávají pokrmy plné zeleniny a ovoce.

V minulosti arabští kočovníci vařili nejčastěji pod stany na otevřeném ohni. Připravovali se především pokrmy, které se daly snadno uchovat při přepravě např. rýže nebo datle. Maso se připravovalo ze zvířat, které mohly kočovníky doprovázet na cestách (velbloudi, ovce). Postupem času se arabská kuchyně začala vyznačovat novými druhy koření. Koření se přidávalo do jídel a také sloužilo k obchodu. Pro arabskou kuchyni je typické velké množství zeleniny, ovoce, vegetariánské pokrmy, kuřecí a rybí maso. Na rozdíl od západní kuchyně, která je přesycena fast foody, je tato kuchyně velice zdravá.

Arabské zvyky

Pohostinnost je typická vlastnost** Arabů.** Ke každému pozvání patří mátový čaj nebo černá káva. V arabských zemích se považuje za nejdůležitější pokrm večeře. Večeře se zde ale neodbývá rychle. Pro arabskou večeři by si každý měl vyhradit spoustu času. Večeře začíná podáváním předkrmu. Předkrm se skládá z teplých i studených zeleninových pokrmů. Předkrm se podává společně s omáčkami a arabským chlebem. Poté následuje polévka a hlavní chod. Hlavní chod může být tvořen zeleninovými kašemi, rožněným masem, kebabem, kuskusem nebo humusem. K jídlu se podává čaj nebo káva. Podává se také bílá káva (odvar z pomerančovníku nebo růží), která napomáhá zažívání. Na závěr večeře přichází arabská káva.

Humus

Humus je pyré z cizrny. Na pánvi se nejdříve osmahne nasekaný česnek, poté se společně s cizrnou rozmixuje nahladko. Dále se přidává citronová šťáva, olej a pokrm se dokoření podle chuti (sůl, černý pepř, chilli koření) a ozdobí se nakrájenou cibulkou. Humus se podává s arabským chlebem pita nebo slanými krekry. Na každou porci humusu se nalije trocha oleje.

Arabský chléb - pita

V** arabské kuchyni** má také nezastupitelní místo pita – placatý arabský chléb. Pita se konzumuje buď s náplní nebo slouží jako lžíce, kterou se mohou nabírat krémy, omáčky a kaše.

Kuskus

V arabských zemích se v pokrmech často používá zelenina (cibule, česnek, rajčata, okurky, zelí, kapusta, mrkev, papriky, salát, pórek, olivy, kapari …). Základ většiny arabských jídel je kuskus (kuličky z pšeničné krupice, které se vaří v mléce nebo na páře). Kuskus se může podávat jako příloha k hlavním jídlům. Dále se kuskus může připravit sladký s ovocem. Kuskus se také může podávat se zeleninou, luštěninami nebo masem, mohou se jim také zahustit saláty.

Kebab

Maso se v arabských zemích konzumuje ve formě kebabu. Např. v Turecku dostanete plátky okořeněného drůbežího nebo jehněčího masa, v jiných zemích se kebab připravuje z masa mletého. Do kebabu se mohou přidávat brambory nebo česnek.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7813 (dobra-kucharka.cz#9873)


Přidat komentář