Africká kuchyně

V Africe můžete narazit na pokrmy typické pro Anglii nebo Indii. Zdejší kuchyně je ve velké míře ovlivněna okolními národy. Ale i tak zde můžete ochutnat spoustu typických afrických jídel, uveďme např. maniok nebo fufu.

Afrika je velký kontinent plný rozlišných kultur, proto jsou i tradiční pokrmy Afriky odlišné podle jednotlivých oblastí. V Africe můžeme ochutnat jak tradiční africké pokrmy, tak jídla muslimská. Na mnohých místech Afriky se kuchyně nachází stále venku, kde slouží k přípravě jídel ohniště a kotlík. Mezi často používané suroviny v africké kuchyni patří zelenina, vodní meloun, podzemnice olejná, černý hrách, zelí, kukuřice, sladké brambory. Z masa se často používá kuřecí, vepřové, hovězí, ryby. Typické koření pro Afriku je česnek, pepř, hřebíček, muškátový oříšek a kari. V Africe žije stále mnoho lodí, pro které je nejdůležitější zahnat hlad. Proto se v Africe často konzumují přílohy, které mají především zaplnit žaludek. Příkladem je maniok – kořenová zelenina se škrobem.

Severní Afrika

Severní Afrika je oblast s nejvyspělejší ekonomikou a kulturou. Zdejší kuchyně byla po dlouhou dobu ovlivňována okolními národy. Za základní pokrm se zde považuje kuskus. Z okolních zemí se zde dostaly brambory, rajčata, cukety, sladké pečivo, koření, pepř a šafrán.

Západní Afrika

Pro tuto část Afriky je typická příloha fufu. Fufu můžeme přirovnat k našim šťouchaným bramborům.** Fufu** je škrobovitá kaše, která se vyrábí z banánového nebo bramborového škrobu. Oblíbený způsob úpravy masa je zde dušení a používají se zde všechny druhy masa od kuřecího až po kozí. Často zde také narazíme na sušené ryby smažené v oleji.

Východní Afrika

Ve Východní Africe je minimální spotřeba masa. Dobytek zde v minulosti sloužil především jako platidlo. V Keni ale i tak můžeme narazit na tradiční masitý pokrm – Ugali. Ugali je pokrm složený z kukuřičné mouky, dušeného masa a omáčky. I kuchyně v této oblasti je ovlivněna jinými národy. A tak zde můžeme narazit na pokrmy indické, arabské nebo anglické.

Harissa

Harissa je kořenící směs, která si získala velkou oblibu především v Severní Africe. Tato směs pochází z Tunisu, ale velkou používá se také v Maroku, Alžírsku a na Blízkém východě. V těchto zemích se harissa používá jako stolní koření téměř ke všem jídlům. Tato směs se využívá k přípravě omáček, dušené zeleniny, masu atd. Když si chcete připravit vlastní směs, budete potřebovat chilli papričky, česnek, koriandr, římský kmín, papriku, sůl a olivový olej. Ingredience se pak smíchají, až vytvoří hustou pastu. Harissa pak můžete používat v chvílích, kdy chcete přiostřit pokrm, např. do gulášových polévek, při grilování, pečení masa a ryb. V Africe se haussa podává s kuskusem, v polévkách nebo k dušeným pokrmům. Když si chcete ušetřit práci s přípravou této kořenící směsi, můžete ji jednoduše zakoupit zavařenou i v supermarketech u nás.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7814 (dobra-kucharka.cz#9874)


Přidat komentář