Využití česneku v domácnosti

Česnek řadíme k nejzdravější zelenině. Lze jej využívat nejen v kuchyni, ale jsou známy i jeho léčivé účinky. Konzumací česneku si upevňujeme zdraví, především v období chřipek a nachlazení. Česnek posiluje obranyschopnost našeho organismu.

Využití česneku

Česnek je vytrvalá rostlina, která se pěstuje již od pradávna. Ve starém Egyptu byl česnek považován za posvátnou rostlinu. I když je česnek znám především v kuchyni, nelze mu upřít i jeho léčebné účinky. Jeho cibule obsahuje silici, která má antibakteriální, antibiotické a protihnilobné účinky.

Česnek kuchyňský a léčitelství

Česnek kuchyňský je významným zdrojem vitamínů A, B a C. Obsahuje velké množství selenu, vápníku a jódu. Je velice účinný k posílení imunity a obranyschopnosti organismu, proto jej používáme při chřipce a nachlazení,kdy usnadňuje vykašlávání hlenu. Je také vhodný pro snižování krevního tlaku, regulaci cholesterolu v krvi, působí příznivě na činnost trávicího ústrojí, snižuje riziko vzniku rakoviny. Nejlepší je konzumovat česnek v syrovém stavu. Komu je však nepříjemné přirozené aroma česneku, může užívat** česnek** formou tablet nebo želatinových tobolek.

Výsadba a uskladnění česneku kuchyňského

Česnek můžeme sadit dvakrát. Na podzim i na jaře. Podzimní sázení je vhodnější, ale když zasadíme česnek na jaře, nic tím nepokazíme. Jednotlivé stroužky česneku vkládáme asi 3 centimetry hluboko do země, kdy je vzdálenost rostlin od sebe asi 15 centimetrů. Česnek dobře snáší plné slunce a potřebuje málo živné, sušší půdy.** **

Česnek sklízíme v červenci nebo v srpnu, při sadbě na jaře nebo v prosinci, když jsme sadili na podzim.** Česnek** necháme oschnout, svážeme do copu a zavěsíme na dobře větratelné místo.

Česnek medvědí

Kromě odrůd česneku pěstovaných na zahrádce, existuje i česnek medvědí, který roste volně v přírodě, nejčastěji v lesích. Tato rostlina má na rozdíl od** česneku kuchyňského** raději vlhko a stinné stanoviště. I tento divoce rostoucí česnek má příznivý účinek na snížení krevního tlaku, podporuje trávení a působí proti skleróze. Používá se k očistě organismu, tinktura z čerstvých listů čistí cévy.

Co si sklidíme, to si uvaříme

Česnek nejvíce používáme k dochucení polévek, k přípravě masitých pokrmů, k přípravě pomazánek nebo jím potíráme topinky.

Česneková pomazánka

Ingredience: 2-3 stroužky česneku, 3-4 trojúhelníčky taveného sýra, 2-3 lžíce másla, 2-3 lžičky tatarské omáčky, sůl** **

Postup: Česnek oloupeme a rozmačkáme, přidáme tavený sýr a máslo, rozetřeme vidličkou, dle konzistence rozředíme tatarskou omáčkou a dle chuti osolíme.
Tato pomazánka se připravuje v různých obměnách, kde se může použít tvaroh, strouhaný tvrdý sýr, k rozředění mléko, k dochucení pažitka. Podáváme s pečivem.

Pomazánka z vepřové konzervy s česnekem

Ingredience: 1 vepřová konzerva, 1 větší cibule, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, 2 stroužky **česneku*** ***

Postup: Vepřovou konzervu vidličkou rozmačkáme, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a česnek, hořčici a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s chlebem.

Česneková polévka

Také česneková polévka se používá v různých obměnách. Například po kocovině přijde vhod česnečka se slaninou.

Česnečka se slaninou

Ingredience: 5-6 stroužků česneku, 1 litr vody, sůl, kmín, olej nebo sádlo, 10 dkg anglické slaniny ** **

Postup: Do vroucí, osolené vody dáme na drobno nasekaný česnek a kmín a asi 10 minut povaříme. Mezitím si na oleji nebo na sádle rozškvaříme slaninu nebo špek a vlijeme do hotové polévky. Podáváme s chlebem.

Česneková polévka s brambory a vejcem

Ingredience: 1 litr vody, 1 vejce, 3-4 brambory, 2 lžíce sádla, 4 stroužky** česneku,** pepř, sůl, majoránka** **

Postup: Do vroucí, osolené vody vložíme na kostičky nakrájené brambory, povaříme, přidáme rozetřený česnek, opepříme a dochutíme špetkou majoránky. Před koncem varu přidáme rozkvedlané vejce a sádlo.

Houbová polévka s česnekem

Ingredience: 1 litr vody, čerstvé, sušené nebo zmražené houby, 2-3 brambory, sůl, kmín, 2 stroužky** česneku*** ***

Postup: Osolenou vodu přivedeme do varu, vložíme na kostičky nakrájené brambory, houby, kmín a vaříme do změknutí brambor. Před koncem varu přidáme rozmačkaný česnek.

Kuřecí stehna na česneku

Ingredience: 4 kuřecí stehna, sůl, pepř, bazalka, hladká mouka, 1 cibule, 4 stroužky česneku, vývar (může být z kostky), 3 rajčata, olej** **

Postup: V misce smícháme hladkou mouku s bazalkou a pepřem a v této směsi obalíme omytá a osušená kuřecí stehna. Zlehka opečeme po obou stranách na oleji a vyjmeme. Na zbytku oleje zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme rovněž na drobno nakrájený** česnek** a osmahneme. Zalijeme vývarem, do kterého vložíme kuřecí stehna, spařená, oloupaná rajčata, nakrájená na kousky a dusíme v troubě pod poklicí až do změknutí stehen. Poté odkryjeme a dopečeme do zčervenání kůže. Podáváme s rýží a zeleninou nebo s kompotem.

Králík pečený na česneku

Ingredience: Přední a zadní běhy králíka (může být i odblaněný hřbet), kousek slaniny, 3 stroužky česneku, sůl, olej, 1 cibule** **

Postup: Odblaněný hřbet, přední a zadní běhy protkneme klínky slaniny a potřeme** česnekem** rozetřeným se solí. Cibuli nakrájíme na půl kolečka a osmahneme na oleji. Podlijeme vodou, vložíme porce králíka a přikryté poklicí vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme do změknutí a během pečení porce králíka obracíme a v případě potřeby podléváme vodou. Upečené porce králíka podáváme s brambory nebo s rýží.

Vepřové kotlety v česnekové omáčce

Ingredience: 4 vepřové kotlety, sůl, hladká mouka, na omáčku- 4 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce vody, 2 lžíce oleje, 1 lžička cukru, pepř** **

Postup: Kotlety zbavené kostí osolíme a obalíme v hladké mouce. Prudce osmahneme na oleji z obou stran a na talíři přelijeme připravenou omáčkou.** **

Příprava omáčky: Rozetřený** česnek** smícháme s ostatními surovinami a necháme v lednici proležet. Před podáváním prohřejeme. Konzumujeme s rýží a zeleninovým salátem.

Fazolky s česnekem a rajčaty

Ingredience: Zmražené nebo čerstvé fazolkové lusky, 2-3 rajčata, 1 cibule, olej, sůl, pepř, 2-3 stroužky **česneku.*** ***

Postup:Fazolové lusky omyjeme, nakrájíme na nudličky a krátce povaříme v osolené vodě. Cibuli nakrájíme na drobno, osmažíme a přidáme nasekaný česnek, oloupaná, na kousky nakrájená rajčata, osolíme a opepříme a dusíme pod pokličkou. Promícháme s fazolkami a podáváme jako samostatný pokrm nebo s pečivem.

K večeři přijdou vhod topinky s česnekem, kdy můžete využít starší chléb.

Topinky s česnekem

Ingredience: Dle počtu osob starší chléb (asi 8 krajíčků), 2 stroužky česneku, 2-3 vejce, 150 g tvrdého sýra, 50 g šunkového salámu, sádlo, sůl, kečup** **

Postup: Krajíčky chleba potřeme z obou stran sádlem a mírně opečeme. Po opečení potřeme rozetřeným česnekem. Vejce rozšleháme a smícháme se strouhaným sýrem a šunkovým salámem nakrájeným na kostičky nebo na nudličky. Směs namažeme na topinky, které naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme zapéct do trouby. Do zlatova opečené topinky pokapeme kečupem a podáváme.** **

Česnek patří k nejzdravější zelenině a jeho konzumace Vám pomůže k upevnění zdraví, především v období chřipek a nachlazení. Nepříjemného zápachu se zbavíte ústní hygienou nebo žvýkačkou či pomocí mentolových nebo jiných bonbónů.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7796 (dobra-kucharka.cz#10055)


Přidat komentář