Slané dorty

Narozeniny jsou spojeny s dortem. Každý však sladkostem neholduje. Chcete oslavenci udělat radost a u všech vzbudit obdiv, připravte dort masový. Často není tak náročný a vypadá moc dobře.

Na každou narozeninovou oslavou patří narozeninový dort pro oslavence. Velký, nebo menší, jednoduchý, patrový či netradiční tvar a vždy ozdoben horou krémů, čokolády, oříšků. Hravý a veselý dort bývá ozdoben třeba i lentilkami, v posledních letech však veškeré zdobící materiály vytlačila modelovačka, zvaná také nepravý marcipán. Je to hmota, ze které se dá vytvarovat snad vše, přidáním potravinářského barviva se pak získá potřebná barva a odstín. Dort v konečné fázi vypadá skutečně dokonale.

Každý sladké nerad

Jenže co s tím, když naším oslavencem je osoba, která sladkostem zrovna neholduje? Jistě, nemusí celý dort spořádat sama, nicméně vždy pořizujeme dárky tak, abychom oslavenci udělali radost. A protože dort je jistým nepostradatelným darem, zkusme našeho** milovníka nesladkostí potěšit** a vytvořit pro něj netradiční, slaný dort.

Většinou se počítá s tím, že slaný dort je pro muže, jenže jsou i ženy, které se bez čokolády a jiných podobných pamlsků rádi vzdají. Takovým osobám uděláte radost precizně nazdobeným slaným dortem. A vybírat je z čeho.

Chlebový – většinou nepoznáte, že jde o dort z chleba. Základem je totiž buďto klasický chléb nebo toustový a na něj se kladou salámy, sýry nebo zelenina. V konečné fázi dort vypadá jako sýrový nebo šunkový.

Sýrový – na pohled je opět podobný chlebovému, vzhledem k tomu, že se zdobí jak salámy, sýry, šunkami nebo zeleninou. Základem jsou plátky sýrů prokládané pomazánkami nebo máslem.

Masový – ten je asi ze všech nejpracnější. Zdobení se opět skládá ze salámů, šunek, sýrů a zeleniny, ale základ se připravuje pečením, vařením nebo dušením z plátků anebo mletého masa.

Jiné - Slaný dort můžete připravit prakticky z čehokoliv slaného. Často se tak dělá z aspiku, vařených brambor, nebo vajec. Až budete mít základ, pustě uzdu své fantazii a začněte zdobit.

Chlebový dort

Na něj bude potřeba toustový chléb, česnek, pomazánkové máslo, máslo, sůl, pepř, bazalka, dále plátky vakuově baleného sýra (ty, co jsou balené jednotlivě a jsou měkčí), a dále salámy, sýry, zeleninu na ozdobu dle fantazie, chuti apod.

Nejprve vyložíme dortovou formu potravinářskou fólií, poté si připravíme pomazánku. Na ni bude potřeba dvě pomazánková másla, půl kostky změklého másla, asi šest stroužků česneku, které prolisujeme, sůl, pepř, bazalku. Vše dáme do jedné, vyšší mísy a ušleháme dohromady. Případně ještě dochutíme, jinak mažeme na krajíce toustového chleba a dalším krajícem k sobě přilepíme. Připravenými chleby vyložíme dortovou formu, kde jsou větší skulinky, tak připravené chleby překrojíme. Celou vrstvu** pomažeme pomazánkou a klademe další vrstvu až úplně nahoru**. Dort přikryjeme a vložíme na pár hodin do lednice.

Po uležení zdobíme

Poté jej vytáhneme a celý pomažeme zbytkem pomazánky. Na ni klademe jeden vedle druhého tenké plátky sýra. Měly by se krásně přilepit a držet. Trochu přimáčkneme a opět na chvíli vložíme do lednice. Ne však na dlouho. Mezitím již chystáme ozdoby. Lze použít vykrajovátka, a silnější kolečka suchých salámů, tvrdých sýrů anebo zeleniny pomocí nich vykrajovat úhledné tvary.

Chlebový dort z našeho chleba

Podobným způsobem, jako u výše uvedeného dortu lze postupovat i s klasickým chlebem. Zajímavější je ale udělat dort z celého pecnu. K tomu budeme potřebovat velký, nejlépe kulatý a pěkný pecen chleba, plátky tvrdého sýra, dvě plechovky tuňáka ve vlastní šťávě (nejlépe kousky nebo drť), máslo nebo margarín, sůl, pepř, pomazánkové máslo, plátky šunky, dále salámy, šunky, klobásy, anglickou slaninu, sýry, zeleninu, olivy a další na ozdobu.

Z pecnu chleba, tak jak jej máme, odřízneme vrchní část (asi centimetr až dva – podle toho, jak je chléb vysoký) a chleba vydlabeme. Ideálně tak, že řez vedeme po vnitřních krajích a vnitřek tak celý vyjmeme na ráz. Přitom dáváme pozor, aby se nám chleba nikde neproděravil.

Jakmile máme první krok hotový, připravíme si tuňákovou pomazánku z tuňáka, másla, pomazánkové máslo a sůl a pepř podle chuti. Vše dáme do vyšší mísy a našleháme do pěny.

A vrátíme se k vydlabanému chlebu. Na dno naklademe plátky šunky a pomažeme pomazánkou, na to silnější plátky tvrdého sýra opět pomazánku, nyní klademe jeden vedle druhého na kolečka nakrájenou klobásu. Následuje vrstva pomazánky a nyní rozřízneme vydlabanou část na polovinu, trochu chlebovou vrstvu podusáme, nebo přejedeme válečkem a vložíme do chleba. Na řadu přijde tenká vrstva pomazánky, opět sýr, pomazánka, salám, zase vyválený plát chleba, pomazánka a pořád, až máme chléb naplněný. Překryjeme potravinářskou fólií a vložíme do chladu. Postačí několik hodin, poté jej vyndáme a ozdobíme. Po stranách můžeme vložit plátky anglické slaniny, horní, rovnou část ozdobíme podle fantazie a možností.

Sýrový dort

Milovníky sýra potěšíte lahodným** sýrovým dortem**. Na něj bude potřeba asi kilo plátků sýra eidamu, půl kila plátků uzeného sýra, asi 10 hermelínů, 2 kelímky pomazánkového másla, 2 kelímky pomazánkového křenového másla, asi kilo plátků šunky. Potravinářskou fólii vtlačíme do dortové formy a klademe: nejprve plátky sýra, potřeme trochou pomazánkového másla, následují plátky uzeného sýra, šunka, eidam, křenové máslo, opět plátky sýra, pomazánkové máslo, nyní hermelín a to celé kusy a tam, kde vzniknou mezery, vyplníme rozkrájeným hermelínem, opět pomazánkové máslo a vrstvy jako odspodu. Naposled přijdou plátky sýra. Takto připravený dort zakryjeme potravinářskou fólií, zatížíme a necháme v lednici po několik hodin. Poté vyklopíme a zdobíme podle vlastní fantazie.

Masový dort

Existují dva základní typy** masového dortu** – teplý a studený. Ten teplý se připravuje jako hlavní chod a není to ten typický „nazdobený“ dort. Studený se sice v základu také připravuje zatepla, ale pak se zdobí studená masově směs a lze tak vytvořit pohádkové úkazy.

Teplý masový dort

Na něj budeme potřebovat plátky vepřového masa 1,5 kg, houby, česnek, rajský protlak, nastrouhaný tvrdý sýr 500 g, sůl, pepř, anglickou slaninu 300 g

Tenké plátky masa řádně naklepeme, osolíme a vložíme na dno dortové formy. Naklademe vrstvu hub, na plátky nakrájených, poté rajský protlak osolený a smíchaný s prolisovaným česnekem, následuje vrstva strouhaného sýra, na něj klademe plátky anglické slaniny, poté opět maso a tak dále. Nahoru přijde vrstva masa. Takto připravený dort pečeme na 180 stupňů hodinu.

Studený masový dort

Na něj budeme potřebovat kilo a půl mletého vepřového masa, 200 ml mléka, 5 lžic Solamylu, sůl a pepř. ** A dále pomazánky, salámy, klobásy, sýry, zelenina na ozdobení.**

Nejprve smícháme maso, sůl, pepř a zalijeme mlékem a přikryté potravinářskou folií vložíme do lednice ne několik hodin. Poté vyndáme, natlačíme do dortové formy a pečeme na 150 stupňů asi 45 minut. Vychladlý dort vyklopíme a zdobíme. Dobře také vypadá, když uděláme dort patrový, tzn. upečeme směs ještě v menší dortové formě.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7797 (dobra-kucharka.cz#10056)


Přidat komentář