Recepty a prima nápady

Patříte k těm, kteří rádi připravují i ochutnávají nejrůznější pokrmy, které lahodí nejen chuťovým buňkám, ale potěší i oční a čichové vjemy? Máme pro vás několik tipů jak si přípravu pokrmů zjednodušit.

Jídlo přináší potěšení

Chutná jídla se pro mnohé lidi stávají velmi příjemným prostředkem, který přináší blažený pocit, neboť jsou v adekvátní míře uspokojeny chuťové, čichové i zrakové buňky. Navíc je obvykle konzumace chutných jídel spojena s příjemným posezením ve společnosti vámi blízkých osob. Tudíž konzumace jídla ve většině případů nese asociaci radostně strávených chvil. Avšak v případě, že se přejíte či držíte razantní diety, se vašemu organismu nedostaví stav spokojenosti, ale spíše naopak pocit utrpení. Takže nic se nemá přehánět. Sladké pokrmy, ač příliš nepřispívají ke zdravému životnímu stylu, jsou vyhledávány nejen pro svou vynikající chuť, ale také i pro ten aspekt, že dokážou člověku v mnohých případech zlepšit i náladu. Češi si navíc kromě jiného velmi rádi pochutnávají na sladkých pokrmech, kterými jsou buchty, koláče či ovocné knedlíky.

Kde můžeme nalézt recepty a dobré nápady?

V poslední době se velmi rozmáhají televizní pořady o vaření, které si u diváků získávají stále větší oblibu. V těchto pořadech se můžete setkat se zajímavými recepty a nejrůznějšími kombinacemi jídel, jež vám mohou nápaditým způsobem pomoci při vaší tvorbě v kuchyni. Taktéž velmi oblíbenou variantou při vyhledávání receptů je internet. Nejenže zde můžete snadno nalézt to, co zrovna hledáte, ale navíc se zapojit do diskuzí a získat v krátkém čase cenné rady. Samozřejmě pak na našem trhu existuje nepřeberné množství nejrůznějších kuchařek zaměřených buď tématiky či všeobecně. Také časopisy na toto téma jsou snadno k dostání.

Co obsahuje recept

Recepty, které ve výše uvedených médiích naleznete či uslyšíte, představují konkrétní předpis pro přípravu pokrmů. Z receptu se dozvíte:

  • Název pokrmu.
  • Čas, který strávíte při přípravě pokrmu.
  • Seznam použitých surovin včetně jejich množství.
  • Chronologické pořadí přidávání jednotlivých surovin.
  • Způsob jakým se daný pokrm tepelně upraví, mnohdy i s uvedením času a teploty.
  • Počet porcí, které z daného pokrmu uděláte.

Běžně se setkáváme s recepty rozdělenými dle** typů chodů** (polévky, hlavní jídla, snídaně, atd.), dle druhů potravin (ovoce, zelenina, maso, luštěniny, atd.), ale taktéž můžeme natrefit na recepty pokrmů pro osoby s určitým zdravotním omezením (např. bezlepkové nebo recepty pro osoby s vysokým krevním tlakem, atd.).

Způsoby tepelné úpravy potravin

Před samotnou** realizací pokrmů** se ze všeho nejdřív ujistěte, zda máte veškeré suroviny, které si daný pokrm vyžaduje. Pokud připravujete pokrm poprvé, uděláte nejlíp, když se budete přesně držet postupů a gramáže surovin, které jsou uvedeny v receptu. Buďte trpěliví a nesnažte se nic uspěchat, nemuselo by se vám to v konečné fázi vyplatit. Ba naopak mohli byste být zklamání, že vaše snaha nepřinesla vytoužený výsledek. Na přípravu pokrmů používejte vždy kvalitní a nezávadné suroviny. Ve většině případů je vhodné, aby suroviny před jejich zpracováním měly pokojovou teplotu.

Vaření

Jedná se o základní proces úpravy potravin, kdy se suroviny vaří v látce kapalného skupenství při dosažení teploty 100 °C. Jedná se o nejšetrnější úpravu potravin. Navíc pokud vaříte pouze v páře, docílíte oproti jiným způsobům realizace pokrmů zachování velkého množství vitamínů. Při úpravě masa tímto způsobem můžete postupovat rozličnými principy. Pokud si přejete získat** masový vývar**, je vhodné vložit syrové maso do studené vody a pak ho přivádět k varu. Chcete-li však udržet co nejvíce šťávy v mase, vložte syrové maso již do vroucí vody.

Dušení

Proces, který je obdobný vaření. Dané potraviny jsou zalité menším množstvím vody a zakryté pokličkou. Tím na daný pokrm působí neustále vařící voda a vzniklá pára.

Smažení

Smažením dochází k tepelné úpravě potravin postupným vkládáním polotovarů do pánve s rozpáleným olejem, jež dosahuje teploty vyšší než 200 °C. Při přehřátí dochází k nezdravému přepalování tuků. Potraviny vkládáme do pánve až v momentě, kdy je olej rozehřátý, jinak se suroviny ještě více nasáknou tukem. Pro zmírnění negativních výsledků smažení ze zdravotního hlediska, můžete danou potravinu po vyjmutí z pánve nechat okapat na ubrousku, do kterého se vsákne přebytečný tuk.

Fritování

Jedná se typ smažení, kdy jsou potraviny zcela ponořeny do nádoby s tukem, tím dojde k rychlejší a rovnoměrnější tepelné úpravě.

Restování

Rychlé opečení potravin na tuku, kdy se daná surovina opeče jen ze své vnější strany.

Flambování

Flambování je speciální proces pří dokončování úpravy pokrmů. Jídlo připravované na pánvi se polije malým množstvím alkoholu a ten se následně zapálí. Hoření ustane v momentě, kdy se spálí alkohol a s ním i přebytečný tuk, což pokrmu dodá výjimečnou chuť. Tento postup se využívá jak pro přípravu masa, ovoce, palačinek, nápojů, aj.

Grilování

Při grilování jsou potraviny vystaveny vysokému žáru. Na gril můžeme potraviny umístit přímo nebo v zapékacích miskách či alobalu. Avšak při tomto typu přípravy potravin dochází k uvolňování volných radikálů, které mají neblahý vliv na lidský organismus.

Pečení

Pečení představuje tepelnou úpravu pokrmů v troubě či jiném podobném zařízení. Dle druhu pokrmů probíhá tento proces při teplotě 150 °C až 250 °C. Před samotným pečením pokrmů z těsta se můžete setkat s několika postupy, které tento princip předcházejí. Prosíváním mouky dosáhnete jejího prokysličení, tudíž výsledné těsto je nadýchanější. Díky tření těsta dojde ke stmelení jednotlivých surovin do jednolité hmoty. Postupným vmícháváním dalších surovin do těsta přispíváme k lepšímu vstřebávání, obzvlášť pak při vmíchávání sněhu z bílků. Pokud slučujeme suroviny rozdílné teploty, může dojít k vytvoření sraženin. Ty však lehce odstraníme mícháním po vložení do teplé vodní lázně.

Gratinování (zapékání)

Jde o způsob, kdy již částečně či zcela** tepelně upravený pokrm** ještě zapéká, tudíž dojde k vytvoření křupavé kůrčičky na jeho horní straně.

Dobré rady na závěr

  • Pokud chcete zamezit prskání tuku z pánve při smažení, nasypte na ni trochu soli. Petrželová nať na pánvi pak zabrání nepříjemnému zapáchání omastku.
  • Pokud nevlastníte teflonovou pánev a i přesto toužíte po tom, aby se vám pokrmy na pánvi nepřichytávaly, očistěte pánev ještě za tepla bílým papírem se solí.
  • Na troubu, která peče nerovnoměrně, vyzrajete buďto plechovým hrnkem s vodou či kostkou cukru vloženou do vnitřku trouby.
  • Když formu na sladký pokrm vymažete, dáte na chvíli do chladničky a teprve pak vysypete moukou či strouhankou, bude se vám buchta po upečení snadno vyklápět z formy.
  • Chtěli byste upéct krásně nadýchanou bábovku? Přidejte do těsta trošku rumu či koňaku.
  • Taktéž trocha koňaku nebo piva ve vajíčku při obalování řízků trojobalem způsobí nejen lepší chuť, ale také lepší přilnavost trojobalu k masu.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7785 (dobra-kucharka.cz#9863)


Přidat komentář