Profesionální pomůcky do kuchyně

V dnešní době si už neumíme ani představit, že doma vlastníme jeden dva hrnce, nůž, prkénko, a díky těmto nástrojům máme vytvořit nedělní oběd či slavnostní večeři. A už vůbec ne jídlo na slavností událost. Dnes už máme mnoho užitečných pomocníků.

Vybavení hotelových kuchyní je pravým rájem pro kuchaře. Kolikrát mu to závidí mnohý jeho zákazník. Však není nic krásnějšího, než přijít na oběd či večeři do restaurace, vybrat si z nespočtu jídel právě to, na co máme chuť, a jen si objednat. Veškerá práce s uvařením, naservírováním jídla přenecháme profesionálním kuchařům. Na nás už jen zbude úkol pochutnat si a případně jídlo celé sníst. Kolik ale práce musí vynaložit kuchař, ví jen málo z nás. Pojďme si trošku přiblížit nástroje a zařízení, které usnadní práci kuchaři, ale které také můžeme využívat doma v domácích kuchyní. Všechny tyto pomůcky nám práci usnadní a zpříjemní nám celé vaření.

Varné zařízení

V hotelových kuchyních či ve velkých kuchyních pro veřejné stravování se často setkáváme s velkým varným zařízením. Jedná se o komplex sporáků různých typů, které tvoří jedno velké vařící, pečící oddělení. Jde o plochu, kde nalezneme vařiče s plynovými hořáky, elektrické sporáky, indukční vařiče, fritézy, grily, vařiče těstovin a jiné. Všechny tyto zařízení ovšem využijeme i v domácích kuchyních, záleží jen na výběru, který nám nejlépe vyhovuje.

  • plynové sporáky - jde o využití zemního plynu či plynu z bomb, dnešní moderní plynové sporáky již mají** bezpečnostní termočidlo**, které je napojeno na elektromagnet. Při nenadálém zhasnutí hořáku se čidlo ochladí, a díky tomu elektromagnet bude reagovat uzavřením přívodu plynu.
  • elektrické sporáky - dnes máme již výběr ze třech typu a to litinové sporáky,** sklokeramické** desky a** indukční** desky. Litinové sporáky jsou klasické litinové varné desky, kdy jedna z nich bývá většinou rychlovarná. Většina elektrických varných desek vyžaduje elektrické připojení 400 Voltů. Ale už se objevily na trhu sklokeramické desky, které mají sice jen 3 varné místa, za to jim stačí připojitelné napětí 230 V. Indukční desky mají sklokeramický povrch, a jde o nejúspornější a nejbezpečnější způsob vaření. Teplo se tvoří přímo v nádobě, takže varná deska se nerozžhaví a energetická ztráta je velmi mizivá a deska je** bezpečná**. Indukční varné desky představují dvakrát rychlejší a nejúspornější vaření. Nevýhodou je ale velká spotřeba energie.
  • fritézy - zabudované fritézy mají hořáky podél fritézové vany, mají výpustný bezpečnostní ventil na olej. Také tuto vymoženost využije dnes v nových kuchyních mnoho rodin.
  • opékací desky - jde o zabudované desky, kde topná tělesa mají pod ocelovou či pochromovanou deskou. Termostat desek je v rozsahu od 50°C do 320°C, a mají sběrnou zásuvku na tuk.

Fritézy i opékací desky představují vyšší třídu vybavení kuchyní, ale v domácnostech, kde se buduje nová kuchyň, a je hodně pracovního místa, jde o zařízení, které s jistotou velmi oceníte.

Stolní spotřebiče

K usnadnění práce v kuchyni, ale také k docílení kvalitního a lahodného pokrmu, je potřeba mnoho tzv. elektrických stolních spotřebičů. Tyto, většinou elektrické spotřebiče využijeme k různým způsobům vaření. Jde například o fritézy, kontaktní grily, plotny na palačinky, toastery, varné konvice, elektrické pánve, a jiné. Výborné jsou ale také tzv. malé domácí spotřebiče, které mixují, krájí, šlehají. V každé rodině se dnes ukrývá jistě ponorný mixér, elektrický šlehač, kráječe zeleniny, chleba, domácí pekárny, různé mlýnky na maso, mák či nudle, zmrzlinovače. Díky elektrickým robotům si můžeme doma sami vyrobit například klobásky, upéct chleba nebo si připravit domácí zmrzlinu.

  • domácí pekárna - zařízení, které Vám připraví čerstvé, podomácky vyrobené pečivo, těsto, ale i uvaří marmeládu či rýžovou kaši. Stačí do pekárny dát ve správném pořadí jen potřebné suroviny, nastavit požadovaný program, a pekárna vše udělá za Vás. V dnešní moderní době jde o velmi oblíbené a žádoucí zařízení.

  • kávovary - milujete-li kvalitní kávu, neváhejte s koupí tohoto výrobku. Kávovary jsou vestavné a volně stojící, různých kvalit a tříd. Pro přípravu kávy používáme buď kapsle rozličných vůní a chutí, anebo si umeleme zrnkovou kávu v mlýnku, který je součástí kávovaru.

  • zmrzlinovače - vychutnávat si zmrzlinu dnes už není jen záležitost výletu do cukrárny, můžeme si jí vyrobit sami doma, kvalitní, a ze surovin, které si zvolíme. Na trhu jsou přístroje s kompresorem, který chladí směs, lopatky promíchávají zmrzlinu, aby nevznikaly hrudky a za cca 30–35 minut je vynikající zmrzlina hotová.
  • palačinkovače - palačinky milujeme snad všichni. Dají se jíst na sladký i slaný způsob. Aby byla palačinka krásně propečená, tenká, usnadní nám práci elektrický palačinkovač. Stačí jen nalít připravené těsto, přiklopit víko a palačinka je během chviličky krásně propečená z obou stran. V obchodních sítích naleznete palačinkovače různých tvarů, pro děti například přístroj, který připraví palačinky ve tvaru Mickey Mouse.
  • odšťavňovače, lisy na citrusy - v lepších restauracích naleznete v nápojovém lístku často 100% šťávu z různých druhů ovoce, ale to vše se dá vyrobit i doma. Taková pomerančová šťáva po ránu, to je velice příjemné. Na trhu je velký výběr lisů na citrusy a odšťavňovačů pro použití v domácnosti pro rychlé lisování a odšťavnění citrusových plodů a různých druhů ovoce od mechanických, tzv. ruční lisů  s přítlačnou pákou až po ty plně automatické, které nám oddělí šťávu od slupek a dužnin ovoce.
  • popkornovač - taky rádi chodíte do kina, abyste si při zhlédnutí filmu pochutnali na popcornu? Také tento přístroj je už dnes běžně v obchodech, díky kterému vyrobíte doma popcorn různých příchutí. Stačí jen zasednout k oblíbenému filmu, baštit popcorn a i doma si budete připadat jako v kině.

Mytí nádobí

Určitě si dovedete představit tu kupu nádobí v restauracích a jídelnách, a tak mají profesionální kuchaři speciální myčky na nádobí, na sklo, sprchy nádobí. Tuto moderní vymoženost ale už dnes najdeme také v domácích kuchyních, tedy alespoň v těch nových či rekonstruovaných. Jedná se o výborného pomocníka, který nám práci velmi ulehčí. Jen si představte, velká rodinná oslava, a ten počet nádobí co budete potřebovat. Myčka nádobí Vám jistě pomůže, protože jí můžete naplnit špinavým nádobím i během oslavy, zabere to pár minutek, zapnete jí, a vy se můžete vesele  zábavy. Za hodinku máte nádobí čisté a můžete na ně rovnou servírovat další jídlo. Ale využijeme jí každodenně, dělá nám kuchyň stále uklizenou, čistou. Po každém jídle se špinavé nádobí schová do myčky, a tím je v kuchyni stálý pořádek. Také spotřeba vody je nižší, než když denně stojíte u dřezu a nádobí umýváte ručně.

Drtič odpadu

Zařízení jménem drtič odpadu již dnes také patří do moderní kuchyně stejně jako mikrovlnná trouba či lednice. Drtič odpadu napomáhá ekologickému třídění odpadů. Všechen mokrý, rychle hnijící a nepříjemný potravinový odpad vysypete do dřezu a spustíte drtič, který je napojen na elektrický proud. Odpad se rozmělní na jemné kusy a odchází spolu s vodou do kanalizace odpadním potrubím. Drtiče se dají montovat také do starších kuchyní. Určitě pochválíte tento vynález především díky pohodlnému vaření s možností bezprostřední likvidace všelijakých zbytků a odřezků zpracovaných potravin.

Kuchyňské pomocné nářadí

Běžná domácnost se ale také neobejde bez pomocníků, ke kterým není potřeba elektrické či jiné energie. Postačí síla kuchařova. Mezi tyto pomocné nářadí rozhodně patří různé otvíráky lahví a konzerv, struhadla, lisy na česnek, kráječe cibule, jehly na špízy, různé druhy sítek a struhadel, škrabky na potraviny, žáruvzdorné nádobí, silikonové formy a misky, zapékací misky a mnoho jiných.

Velký výběr rozličných pomocníků v kuchyni usnadní vaření tedy ne jen profesionálním kuchařům, ale také každému muži či ženě v domácnosti v přípravě jídel. Také děti rádi pomůžou s celou řadou prací v kuchyni, díky barevným a bezpečným kuchyňským nářadím a zařízením.

 

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7766 (dobra-kucharka.cz#9812)


Přidat komentář