Prodej kuchyňských potřeb

Vybavení kuchyně vhodnými, funkčními a praktickými kuchyňskými potřebami nám může značně urychlit, usnadnit a zpříjemnit vaření a přípravu jídla. Proto je velice důležité správně si vybrat místo nákupu i konkrétní výrobky.

Potřeba je pocit nedostatku něčeho, který tíhne k tomu být uspokojen. Jako potřeby jsou však označovány i některé praktické pomůcky a předměty pro všední denní použití, např. právě kuchyňské potřeby (stejně jako domácí potřeby, školní potřeby atd.).

Kuchyňské potřeby versus domácí potřeby

Jaký je rozdíl mezi slovním spojením** kuchyňské potřeby a domácí potřeby?** Domácí potřeby jsou nadřazené kuchyňským potřebám a zahrnují je jako jeden z druhů potřeb. Dále sem můžeme zařadit i potřeby pro praní žehlení, šití a jiné domácí práce, nábytkové doplňky apod.

Co všechno můžeme zařadit mezi kuchyňské potřeby?

Patří sem vše, co používáme během přípravy jídla (ať už se jedná o vaření, smažení, pečení nebo přípravu jídla bez tepelné úpravy) a jeho následné konzumace; tedy různé hrnce, pánve, talíře, mísy, struhadla, prkénka, příbory, nože, sklenice, hrnky, kořenky, dózy, ale např. i váhy a mlýnky. Zařadit sem také můžeme některé drobné elektrospotřebiče jako elektronické váhy, mixéry, kráječe, šlehače apod.

Kde kupovat kuchyňské potřeby?

Možností, kde kuchyňské potřeby nakupovat, je hned několik. Každý způsob má své výhody i nevýhody.

Prodejny s domácími potřebami

První, tradiční možností, je nákup v prodejnách s domácími potřebami (často spojeno s železářstvím). Některé tyto obchody si stále zachovávají svůj původní vzhled, který jim byl dán při jejich vzniku, jiné se proměnily v modernější prodejny. Výhodou zde jistě je, že prodavačky se ve svém sortimentu obvykle dobře vyznají a mohou nám tedy poradit s nákupem složitějšího vybavení kuchyně. Takový obchod najdeme v každém velkém i malém městě. Existují i prodejny jednotlivých firem nebo značek vyrábějících kuchyňské potřeby.** V České republice funguje hned několik firem, které se výrobou kuchyňských potřeb zabývají.**

Hypermarkety

Kuchyňské potřeby je také možné koupit ve velkých obchodech, jako jsou např. různé sítě  hypermarketů. Šíře sortimentu se zde může výrazně lišit, větší obchody mohou nabídnout i stejně rozličné zboží jako prodejny zaměřené pouze na výbavu kuchyní. Zde sice nejspíše nemůžeme počítat s kvalifikovanou radou, někdy nás však mohou potěšit** nižší ceny (není to však podmínkou)**. Kuchyňské potřeby jsou běžně součástí různých letákových akcí stejně jako potraviny nebo drogérie, ušetřit je tedy často možné.

Nákup on-line

Další možností je nákup v internetových obchodech. Při nákupu v nich se sice připravíme o možnost si zboží fyzicky prohlédnout, ale u většiny potřeb to příliš nevadí a ceny jsou nižší téměř vždy.

Prodejny elektroniky

Drobné elektronické spotřebiče do kuchyně můžeme kromě výše zmíněných míst zakoupit také v** prodejnách elektra**.

Stánkový prodej

Na trzích se můžeme setkat se stánky, ve kterých se prodávají drobné kuchyňské potřeby. Ještě stále se vyskytují i prodejci ručně vyráběného dřevěného náčiní, které můžeme potkat např. na různých jarmarcích.

Výběr kuchyňských potřeb

Nejdůležitějším kritériem při výběru je funkčnost. Jednotlivé výrobky jsou tady proto, aby nám práci co nejvíce usnadnily. Manipulace s nimi by tedy měla být lehká a rychlá, stejné by mělo být i následné mytí po použití, v současné době se hodí zejména mytí v myčce na nádobí. Avšak důležitý je stále více i vzhled. Potřeby se dají vybírat tak, aby ladily nejen k sobě navzájem, ale i celkově k naší kuchyni. Některé výrobky jsou totiž stále vidět, a doplňují tak celkový vzhled naší kuchyně. Např. sklenice nebo hrníčky mohou být umístěné ve skříňce za sklem, náčiní jako vařečky a naběračky bývá zavěšeno nad pracovním stolem, váhy mohou trvale stát na pracovní desce a být tak neustále při ruce. Kuchyňské potřeby se proto vyrábějí v různých barevných provedení, z různých materiálů a s rozličným designem.

Po kusech nebo v sadě?

Nabízí se otázka, jestli kupovat kuchyňské potřeby, zejména ty pro stolování, v sadách, nebo po jednotlivých kusech. Každý dává přednost něčemu jinému. Někdo má doma raději každý hrníček úplně jiný a každý si tak může vybrat, co se mu líbí, jiní lidé preferují sady stejného nádobí. Sada vypadá velice dobře zejména na velkém stole při větším počtu strávníků. Je možné mít stejné talíře, misky i sklenice; vše se dá koupit jako jedna velká sada. V setech se běžně prodávají příbory, talíře a sklenice, obvyklý** počet kusů je čtyři nebo šest**. Dále existují různé sady hrnců nebo pracovního náčiní, kdy sada obsahuje různé** velikosti a druhy výrobků vždy se stejným designem**. Výhodou sad je zejména to, že bývají levnější, než kupování zboží samostatně.

Materiály

Materiálů, ze kterých se vyrábějí kuchyňské potřeby, je opravdu mnoho a neustále na trhu přibývají materiály nové. Tradičním materiálem je dřevo, které se stále hojně používá pro různé vařečky, obracečky, míchadla apod. Výhodou dřeva je, že nepoškozuje ostatní povrchy, používáním se však opotřebovává rychleji než např. kovy, musí se proto častěji vyměňovat. Jedná se však o materiál, který je na rozdíl od jiných šetrný k přírodě.  Již klasickým materiálem je plast, ze kterého se vyrábí např. různé mísy, dózy a náčiní na míchání a nabírání. Existují i speciální druhy plastů, které snášejí vysoké teploty a dají se používat v mikrovlnných troubách a myčkách na nádobí. Jiné plasty zase snášejí velmi nízké teploty a hodí se proto do mrazáků. Z plastu se také vyrábí různé dětské nádobí (talíře, příbory, hrnečky apod.), které je pro malé strávníky bezpečné. Při pádu totiž obvykle nedochází k rozbití a případnému roztříštění na drobné kousky, které by mohly dítě zranit.

Dalšími materiály jsou samozřejmě** sklo (sklenice, hrnky, mísy, talíře, džbány…) a porcelán**.

U hrnců byl postupně plech a smalt nahrazen nerezem, který je odolnější a déle vydrží. Avšak stále se můžeme v obchodech se smaltovaným nádobím setkat, cena je obvykle nižší než za nádobí nerezové. Z nerezu se vyrábí skoro vše, na co si vzpomenete, příbory, struhadla, lis na citrusy, pařáček na knedlíky, váleček na těsto a mnoho dalších. Na pánve se používá také nerez nebo lépe teflon, který je nepřilnavý a zabraňuje tak připalování. Díky některým speciálním úpravám pánví je možné smažit zcela nebo téměř úplně bez použití tuku, což napomáhá zdravému životnímu stylu.

Stále více se používá i keramika, zejména pro různé nože a škrabky. Keramický povrch je totiž velice šetrný k potravinám, a neničí tak důležité vitamíny, na druhou stranu je i velice ostrý a dlouho vydrží. Povrch keramických nožů je nepřilnavý, neabsorbuje vůni ani chuť potravin. Keramické nože jsou však na druhou stranu křehké, musí se uschovávat samostatně a nepoužívat je pro příliš tvrdé povrchy. Čištění je velice jednoduché. Novinkou jsou i další výrobky z keramiky jako keramické pánve nebo kráječe.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7765 (dobra-kucharka.cz#9810)


Přidat komentář