Příprava jídel z pohanky

Pohanka byla běžným pokrmem v našich zemích asi před sto a více lety. Poté na ni vlastenci jaksi zapomněli, nyní se však na naše stoly opět vrací, a to díky svým skvělým účinkům na lidský organismus.

Pohanka je plod stejnojmenné rostliny, která se u nás pěstuje zhruba od 16. století. I když její konzumace není zrovna zvlášť oblíbená a vyhledávána, pro zdravé tělo je nutná. Zvláště u osob, trpící na křečové žíly. Nicméně, známe ji jako potravinu vařenou, podávanou jako příloha. Pokud vám taková úprava nevyhovuje, zkuste experimentovat v kuchyni a na pomoc si vzít jeden z níže uvedených receptů.

Co je pohanka?

Nejspíš díky vzhledu svých plodů je pohanka často označována jako obilovina, přitom je to rostlina rdesnovitá. Plodem je nažka a na světě existuje několik druhů této jednoleté rostliny. U nás známe Pohanku tatarskou a obecnou. O něco známější je přece jen ta obecná. Kvetoucí rostlina vypadá jako nějaké luční kvítí, vzhledem k barvě svých květů, které jsou bílé nebo růžové.

Čím je pohanka organismu prospěšná?

Dříve se pohanka běžně vařila a připravovala. Postupem času se na ni jakoby zapomnělo anebo ji vytlačily nové pokrmy a přílohy k jídlům. Přitom je to velká škoda, neboť pohanka obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a nezbytných prvků.

Pryč s cévním onemocněním

Jednoznačně by pohanku do svého jídelníčku a to pravidelně, měli zahrnout všichni, co trpí na křečové žíly a i ti, kterým se sice ještě nevyvinuly, nicméně mají, jak se říká – křečové žíly v rodině. A nejen křečové žíly jsou důvodem ke konzumaci pohanky. Jsou jimi i další, cévní onemocnění, i nemoci krevního oběhu. Pravidelná konzumace pohanky výrazně omezí vznik srdečních chorob a pomáhá i při jejím průběhu. Tělo zbavuje škodlivého cholesterolu a tak snižuje případný vysoký tlak.

Za všechno může rutin

Důvodem proč je pohanka tak prospěšná pro nás organismu, je zejména její vysoký obsah vitamínu P, neboli rutinu, který je účinnou a základní složkou všech léků a léčiv na cévy, křečové žíly a hemeroidy.

Další obsah látek v pohance

Bohatě obsažené jsou také minerály a stopové prvky jako zinek, selen, mangan a měď. Z vitamínů jsou to vitaminy C, E a některé ze skupiny B. Výrazně je obsažena vláknina.

Cholin je složkou a téměř zázračnou látkou při nemocných játrech. Jeho účinky jsou zejména regenerační a tak obnovuje jaterní buňky, které se poškodily léky nebo alkoholem.

Na opar pohanku

Lidí, co často trpí na opary, by neměli na pohanku zanevřít. Její léčivé účinky sahají až sem a nejen že projevy nepříjemného znamínka omezuje a urychluje hojení, je také preventivním opatřením těchto neduhů rtů. Stejně působí i na běžné nachlazení a dokáže jednoduše zatočit s viry.

Pohanka je také geniální na detoxikaci a při těhotenství. Lidé, co trpí na rozšířené žilky v obličeji by měli pohanku zkusit. Jistě se jejich situace změní.

Recepty na pokrmy z pohanky a s pohankou

Pohanku lze zakoupit balenou, asi jako rýži nebo luštěniny anebo ve formě mouky.

Kari pohanka

Kdo si libuje v indické kuchyni, jistě rád uvítá** pohanku na kari**. Na její přípravu bude potřeba pohanku, cibuli, kukuřici, zeleninový vývar, olej, sůl, pepř, zázvor a samozřejmě i kari koření. Nejprve osmahneme cibulku, přidáme kukuřici a koření, zalijeme vývarem a podusíme. Poté přidáme pohanku a mícháme až to odpaření vývaru.

Pohankové karbanátky

Velice chutné a oblíbenou jsou** pohankové karbanátky**, na které budeme potřebovat samozřejmě pohanku, tvrdý sýr, valašské ořechy, česnek, vejce, strouhanku, majoránku, sůl a pepř. Pohanku namočíme a spolu s bobkovým listem podusíme. Přidáme nastrouhané ořechy, nastrouhaný sýr, asi 5 stroužků prolisovaného česneku, vejce, majoránku, pepř a sůl podle chuti. Ze směsi tvarujeme karbanátky, následně obalujeme ve strouhance a smažíme.

Kokosová bábovka z pohankové mouky

Z pohanky lze připravit i sladkost. Na tu budeme potřebovat 200 g tuku na pečení, 200 g cukru, 100 g kokosové moučky, 100 g čokolády, 150 g pohankové mouky, 50 g Solamylu, půl prášku do pečiva, 4 vejce, kůra z půlky citronu. Žloutky, cukr a tuk řádně promícháme, přidáme nastrouhanou čokoládu, kokosovou moučku a nastrouhanou kůru z citronu. Mouku promícháme s práškem do pečiva, a Solamylu a postupně přimícháváme do hmoty z tuku. Následně vyšleháme sníh a taktéž přimícháváme do těsta. Nakonec klademe do vymazané a vysypané formy a pečeme na střední teplotu.

Kuřecí řízky v pohance

Ani milovník masa se nemusí obávat, že by kvůli zdravému pokrmu utrpěl na přísunu svého oblíbeného masa. Na řízky v pohance budeme potřebovat samotné plátky masa, dijonskou hořčici, půl hrnku mleté pohanky, půl hrnku ovesných vloček, půl hrnku kokosu, sůl, pepř, česnek, olej. Řízky naklepeme, jak jsme zvyklí, osolíme, opepříme a potřeme dijonskou hořčicí. Poté potřeme prolisovaným česnekem a pokapeme mírně olejem a takto necháme asi dvě hodiny v lednici uležet. Mezitím si můžeme smíchat pohanku, vločky a kokos a následně v této směsi maso obalíme. Osmažíme na oleji a podáváme s bramborovou kaší nebo vařenou zeleninou.

Pohankové smaženky

Přílohou k masu mohou být výtečné** pohankové smaženky**. Připravíte je celkem jednoduše, stačí uvařit pohanku na kaši a nechat trochu zchladit. Poté přidáme dvě rozšlehané vejce, sůl, pepř a takovou hmotu rozprostřeme na vymaštěný plech. Až hmota ztuhne, rozkrájíme ji na čtverce a osmažíme na oleji.

Pohankové vdolky

Na smažené vdolky budeme potřebovat půl kila pohanky, kterou pomeleme nebo rozmixujeme, dále 40 g droždí, 100 g másla, 600 ml mléka nebo vody, 3 vejce a sůl. Pomletou pohanku smícháme s droždím, lžičkou soli, másla, žloutky a mlékem nebo vodou. Zpracujeme těsto a necháme několik hodin uležet v lednici. Poté ušleháme sníh ze žloutků a do těsta lehce vmícháme. Následně z těsta tvarujeme vdolky a smažíme dozlatova.

Pohankový nákyp s ovocem

Lehký ovocný pokrm, vhodný i jako pozdější oběd, nebo dřívější večeře. Připravíme jej tak, že 200 g pohanky necháme nabobtnat a poté vložíme do tukem vymazané zapékací mísy a na ni nakrájené plátky jablek a hrušek a posypeme cukrem se skořicí. Opět klademe vrstvu pohanky, ovoce a nakonec vrstvu pohanky, na kterou nalijeme rozpuštěné máslo a zapečeme v troubě.

Rajská pohanka

Pokud vám vadí jistá pachuť pohanky, zajisté ji omezíte, nebo i odstraníte, když ji připravíte na rajčatech. K tomu budete potřebovat pohanku, cibuli, rajský protlak, čerstvá rajčata, červenou papriku, olej, česnek, vývar, sůl a pepř. Osmahneme cibulku na oleji, přidáme rajský protlak, na kostičky nakrájenou papriku, rajčata, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a povaříme. Poté přidáme předem uvařenou pohanku, promícháme a případně ještě povaříme.

Pohanková pomazánka

Uvařenou pohanku necháme vychladnout, poté vmícháme tvaroh, prolisovaný česnek, nakrájenou petrželovou nať, sůl a trochu pepře. Podáváme na teplé tousty a případně ozdobíme petrželkou.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7793 (dobra-kucharka.cz#10050)


Přidat komentář