Poradenství zdravé výživy

Pokud se chcete dostat do lepší zdravotní a fyzické kondice, zamyslete se nad tím, jak se stravujete. U někoho stačí změnit opravdu jen málo, u jiného bude muset být změna drastičtější. Každopádně na změnu stravování nikdy není pozdě.

Říká se, že jsme to, co jíme. Naše zdraví, energii, vzhled i povahu ovlivňuje složení naší stravy.  Správné množství a druh potravin dodává našemu tělu energii a vytrvalost při práci, sportu i při zábavě. Strava nám také poskytuje zásoby pro růst a udržuje tělo v dobrém zdravotním a psychickém stavu. Mnoho z nás se však o správné stravování začne zajímat, až v momentě, když nás začíná zrazovat vlastní tělo a začnou se vyskytovat mnohé zdravotní problémy.

Poradenství zdravé výživy

Pokud si myslíte, že si sami nedokážete sestavit správný jídelníček, pak je třeba navštívit odborného výživového poradce. Jsou to většinou lékaři, kteří mají své působiště pomalu v každém větším městě. Podstatou zdravé výživy je udržet si dobré zdraví a kondici. Na to zažít se zdravě stravovat není pozdě v žádném věku. Nejlépe je začít už od dětství.

Zdravá výživa v dětském věku

Je pravdou, že děti v současné době, nejsou žádní střízlíci. Podle statistik má každé páté dítě v naší republice ve školním věku nadváhu a každé desáté trpí obezitou. Toto je opravdu alarmující. Věnujte prosím svým dětem pozornost a všímejte si toho, jak se stravují, protože problémy se zdravím je pak mohou provázet celým životem. Dítě by se především mělo naučit stravovat pravidelně. Den by měl začínat snídaní, pak svačina, oběd včetně polévky, odpolední svačina a večeře. Jíst by měly v klidu ne při sledování televize. Také pohyb na čerstvém vzduchu je pro dítě velmi důležitý. Sezení u počítače, jak je současné době zvykem, dětem na zdraví nepřidá, spíše naopak.

Snídaně – důležitá nejen pro děti

Den byste měli začínat vždy snídaní. Mnoho z vás ji podceňuje, ale věřte tomu, že když ráno tělo pořádně nenastartujete, tak si přímo napomáháte k tloustnutí. Hladovění po nočním spánku vede k budování tukových zásob, jak u dětí, tak u dospělých. Ranní nedostatek jídla pak tělo dohání celý den neustálým přijímáním jídla dalšího.  Navíc bez snídaně se pak cítíte unavení a nesoustředění. Snídaně by měla obsahovat především mléčné výrobky, ovoce a celozrnné cereálie. Z nápojů lze doporučit pití černého nebo zeleného čaje, který dokáže organizmus perfektně nastartovat. Pro děti jsou vhodnější ovocné, či zeleninové šťávy nebo kefírové mléko. Mléko a mléčné výrobky jsou důležité pro svůj obsah vápníku. Zakysané mléčné výrobky s probiotickými bakteriemi jsou zase důležité pro růst správné střevní mikroflóry.

Svačina

Svačina je také často opomíjena. Dětem do školy je potřeba nachystat například chleba se šunkou, nebo se sýrem, doplněný o rajče nebo jablko. Pečivo by mělo být celozrnné. Bílé pečivo a moučné výrobky obsahují více cukru.  Nesmíte zapomenout ani na pitný režim. Nejlepší jsou neperlivé minerálky nebo ředěné džusy. Voda sice nedodává tělu žádnou energii, ale její přísun do organizmu je velmi důležitý. Dospělý člověk by měl vypít denně asi 2,5 litru tekutin. Dětský organizmus má potřebu tekutin vyšší. U dětí to závisí na věku a na hmotnosti. Čím je tedy dítě menší, tím vice tekutin na jeden kilogram své váhy potřebuje. Nejlepší jsou neperlivé minerálky nebo ředěné džusy.

Oběd

Oběd bývá také často podceňován. Je jednodušší si koupit hamburger, nebo párek v rohlíku. Tato jídla vás sice zasytí, ale jsou velmi kalorická. Každý, kdo konzumuje více energie, než stačí spotřebovat, se stane zákonitě obézním. S obezitou pak souvisí další nemoci, jako je vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol a potíže s cévami. K obědu proto dávejte přednost bílému masu jako je drůbeží, krůtí nebo králičí. Přílohou mohou být brambory nebo rýže.  Důležitý je také zeleninový salát, bez kterého by se oběd neměl podávat. V současné době mnoho restaurací nabízí obědové menu, kde si určitě vyberete vhodné lehké jídlo.  Maso, drůbež, ryby, vejce a luštěniny jsou zdrojem živočišných bílkovin a tuků. Také obsahují vitamíny ze skupiny B, železo a další minerální látky. Ryby zařazujte do jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Jsou lehce stravitelné, obsahují vitamín D, jód a esenciální mastné kyseliny.

Odpolední svačina

Na odpolední svačinu většinou každý zapomíná. Přitom stačí sníst banán, jablko, nebo celozrnné tyčinky z různých druhů obilovin. Ovoce je zdrojem vitamínu C, beta karotenu, draslíku a pektinu.  Dávejte si však pozor na obsah cukru u některých druhů ovoce.

Večeře

Na závěr dne byste se neměli hlavně přejídat. Večeře má být velmi lehká a nesmí být energeticky náročná. Jídlo by mělo být sestaveno z kvalitních bílkovin. Patří sem hlavně zelenina a kuřecí nebo rybí maso. Zelenina je zdrojem vlákniny a vitamínů C, beta-karotenu a kyseliny šťavelové. Důležité jsou i minerály – draslík, hořčík a fosfor. Energetická hodnota zeleniny je malá, ale bohaté zastoupení zeleniny v potravě je pro zdravou výživu zásadní. Denně bychom měli sníst 300 až 500 gramů zeleniny. Nejvíce cenných látek obsahuje zelenina v syrovém stavu. Velmi důležité je připravovat saláty s olejovou zálivkou. Některé vitamíny se totiž rozpouští jen v tucích.

Potraviny, kterým bychom se měli raději vyhnout

Samozřejmě do této skupiny patří cukry a tuky. Těchto potravin bychom měli jíst co nejméně. Mají totiž nízkou výživovou hodnotu. Dodávají sice energii, ale obsahují jen velmi málo vitamínů a minerálů. Patří sem například máslo, rostlinné tuky a oleje, majonézy, kečupy, koláče, sušenky, zmrzlina, sladkosti, cukr a slazené nápoje. Sledujte hlavně konzumaci těchto potravin u svých dětí. Předejte tak mnohým zdravotním problémům, které by je v budoucnu čekaly.

Pravidelná kontrola zdravotního stavu

I když si myslíte, že se stravujete zdravě a dobře se cítíte, měli byste alespoň jednou za dva roky navštívit lékaře a nechat si změřit hladinu cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu je jedním z nejdůležitějších rizikových faktorů onemocnění srdce a cév. Riziko infarktu je u lidí s vysokou hladinou cholesterolu vysoké. Zvýšenou hladinu cholesterolu totiž nepoznáme pouhým oken. Usazuje se na stěnách cév a tepen, kde vytváří sklerotické pásy. Člověk to vůbec necítí. Důsledek se projeví většinou až je pozdě a vás postihne kardiovaskulární příhoda.

Co jíst a nejíst při vysokém cholesterolu

Když vám lékař oznámí, že váš cholesterol je zvýšený nebo vysoký je třeba si dlouhodobě upravit jídelníček. Můžete tak hladinu cholesterolu snížit. Lékař vám také může předepsat léky na snížení hladiny cholesterolu. Když k tomu ještě upravíte stravu, váš zdravotní stav se jistě velmi rychle zlepší. Základem diety pro snížení hladiny cholesterolu v krvi, je pestrý a vyvážený jídelníček s výrazným omezením potravin s nevhodným složením.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7771 (dobra-kucharka.cz#9824)


Přidat komentář